Poche není ministr, ale přesto ostře komentoval Babišovu zahraniční politiku. Zeptali jsme se v ČSSD, co to má znamenat

05.11.2018 17:58

Miroslav Poche, nově jmenovaný externí poradce ministra zahraničí Tomáše Petříčka, se opět dostal do centra pozornosti, tentokrát svými výroky na adresu premiéra Andreje Babiše. Mrzí ho, že premiér Babiš má odmítavé stanovisko ke Globálnímu paktu OSN o migraci. Poche to řekl v rozhovoru pro server Echo24. Andrej Babiš v souvislosti s dokumentem v nadsázce varoval, že by do Evropy mohla přijít až miliarda lidí. Redakce ParlamentníchListů.cz oslovila trojici významných politiků, kteří jsou nějakým způsobem spojeni s ČSSD, aby se k osobě Miroslava Pocheho vyjádřili. Ani mezi nimi nepanuje shoda. Jde o zajímavou sondu dovnitř kdysi dominantní strany levé části politického spektra.

Poche není  ministr, ale přesto ostře komentoval Babišovu zahraniční politiku. Zeptali jsme se v ČSSD, co to má znamenat
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Miroslav Poche

Zklamal tedy Andrej Babiš i další politiky ČSSD? „Nezklamal mě, potěšil mě,“ rozesmál se Jaroslav Foldyna v reakci na slova premiéra Babiše. „Ten pakt občanům České republiky asi nepřinese nic pozitivního, stejně jako Polákům a dalším, kteří se k tomu také stavějí vyhýbavě. Já názor pana premiéra vítám a budu rád, když budeme společně s celou V4 takto postupovat,“ dodal Foldyna.

Anketa

Vadí vám, že Jarek Nohavica osobně přijal medaili od Putina?

6%
94%
hlasovalo: 25734 lidí

„Tato témata příliš nekomentuji, protože na to nejsem odborník,“ začal opatrně hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Vnímám, že kolega Poche má odlišný názor než Andrej Babiš. Ten se snaží jít cestou Maďarska. Nevím, jestli to má být pro Českou republiku vzor, přibližovat se těm populistickým režimům v okolí,“ zapochyboval Netolický. Stanovisko premiéra Babiše ho nepřekvapuje.

„Andrej Babiš mne zatím nezklamal. Mě spíše mrzí, že Miroslav Poche pracuje jako externí poradce ministra zahraničních věcí,“ zalitoval europoslanec za ČSSD a Pocheho kolega v Evropském parlamentu Jan Keller.

Jmenování Miroslava Pocheho externím poradcem ministra zahraničí Tomáše Petříčka vzbuzuje ve vrcholných politicích ČSSD rozdílné reakce. „Nechci to hodnotit, netroufám si, je to věc pana ministra Petříčka. Celá řada ministrů má různé poradce,“ zdržel se výraznějšího komentáře Jaroslav Foldyna.  

„Podívejte, pan kolega Poche měl už dávno být ministrem zahraničních věcí. Prezident republiky nerespektuje ústavu a kreativně vykládá její články, přestože tam máte ustanovení, kde nelze vymýšlet nějaké jiné cesty. Podle mého názoru je to osoba, která se v zahraniční politice vyzná. Byl jsem na několika schůzkách, kde i s tehdejším ministrem zahraničí Hamáčkem diskutoval, takže jsem na vlastní oči viděl, že je to člověk, který má přehled. Česká republika nemá zase tolik odborníků na mezinárodní vztahy,“ nebral si servítky Netolický a dodal, že jmenování Pocheho externím poradcem vítá.

Efekt jmenování Pocheho poradcem ministra vnitra bude podle europoslance Jana Kellera viditelný už v květnových volbách do europarlamentu.

Vadí vrcholným politikům ČSSD, že se Miroslav Poche vyjadřuje do médií, a jeho stanoviska tak mohou vypadat tak, že mluví za celou stranu?

„Miroslav Poche není pouze poradcem ministra zahraničních věcí, on je především europoslancem, tedy politikem. Politik má právo se vyjadřovat, aby veřejnost znala jeho názory. Vzhledem k tomu, že Miroslav Poche je europoslancem za ČSSD, rozumím tomu, že se vyjadřuje i k mezinárodním otázkám,“ vysvětlil hejtman Netolický.

„Víte, už jsem si zvykl, že v ČSSD je takovým koloritem, že se celá řada lidí ke všemu vyjadřuje. Já jsem taky byl nařčen celou řadou lidí, že se nějakým způsobem vyjadřuji. Není to obvyklé ve všech politických stranách, ale u nás to obvyklé je. Ta různost názorů je u nás velmi viditelná a mnohdy to voliče mate, když vidí, jak třeba některé věci vidím já, anebo že Miroslav Poche to vidí úplně obráceně,“ uvědomuje si Foldyna problém své strany směrem v komunikaci k voličům. Podle místopředsedy ČSSD jde o dlouhodobou záležitost.

„Já jsem víceméně eurorealista, dívám se na ty věci z pragmatického hlediska a nejdřív se vždy ptám, co to přinese občanům České republiky. To je vždy pro mě nejdůležitější měřítko,“ pokračoval Foldyna.

„Nejsem členem ČSSD a myslím si, že to je problém té strany. Je to možná závažnější problém, než si vedení sociální demokracie myslí,“ okomentoval to europoslanec Jan Keller. „To jsem se zase rozčílil akorát,“ dodal na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…