Politici sami ničemu nerozumí, tak musí poslouchat podivné rádce. Příště se nenechte napálit, vzkazuje po pandemii lidem matematik

27.04.2022 18:52 | Rozhovor

Mnoho politiků doplatilo během dvou let s covidem na nedostatek vzdělání a neschopnost kritického myšlení. A protože sami ničemu nerozumí, obklopili se různými pochybnými rádci, kteří zčásti tlačili svůj vlastní byznys, zčásti chtěli být slavní a zčásti byli jen stejně nevzdělaní jako ti politici. Proto matematik Tomáš Fürst vzkazuje občanům: „Příště se nenechte napálit, starejte se o své zdraví sami, pátrejte po informacích, přemýšlejte vlastní hlavou, pomáhejte si navzájem a nespoléhejte na stát.“ A chce znát odpovědi na dvě otázky, které dlužíme mrtvým, postiženým vakcínou a jejich příbuzným.

Politici sami ničemu nerozumí, tak musí poslouchat podivné rádce. Příště se nenechte napálit, vzkazuje po pandemii lidem matematik
Foto: Archiv UPOL
Popisek: RNDr. Tomáš Fürst, Ph.D., Katedra matematické analýzy a aplikací matematiky, Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci

S koncem povinnosti nosit roušky či respirátory v hromadné dopravě zřejmě končí dva roky příkazů, zákazů, omezení a opatření. Když se za nimi ohlédneme, co bylo podle vás největšími zločiny doby covidové?

Nejvíc mě mrzí, jak jsme během dvou let úplně zahodili principy Evidence Based Medicine (EBM), kterou jsme předtím půl století pečlivě budovali. V případě roušek, lockdownů a zavírání škol jsme se ani nepokusili zjistit, jestli mají tato opatření nějaký efekt. Prostě jsme je nařídili, protože si někdo myslel, že je to dobrý nápad. Ale v případě pouštění žilou si taky hodně lidí – dost dlouho – myslelo, že je to dobrý nápad. Právě proto vznikla EBM, abychom uměli poznat ty skutečně dobré nápady. Ale teď jsme ji během dvou let úplně pohřbili.

A vyvrcholilo to tou vakcinační katastrofou. Po úvodních – dosti zfušovaných – registračních studiích na dospělých jsme zcela absurdně povolili očkování dětí, aniž jsme požadovali skutečné důkazy efektivity či bezpečnosti. Tuto neuvěřitelnou historku si můžete přečíst zde. Dnes jsme v situaci, kdy státy nakupují za desítky miliard další a další vakcíny, o jejichž efektivitě v éře omikronu nevíme nic a o jejichž bezpečnosti můžeme na základě údajů ve veřejných databázích silně pochybovat.

Velkým zločinem je však také obnovení cenzury. Jako mnoho jiných věcí i cenzura je dnes decentralizovaná, takže místo jednoho ústředního výboru nám dnes mažou příspěvky zástupy samozvaných fakt-čekistů. Digitální giganti typu Facebooku a YouTube jim fandí a tleskají. Ale všechno zlé je k něčemu dobré – lidé nejsou tak manipulovatelní, jak by si fakt-čekisté přáli, takže si dokážou velmi efektivně pomoci sami. Vezměte si například pořad Joe Rogan Experience. Od té doby, co se v něm objevil Robert Malone, má tato americká talkshow stovky milionů přístupů za měsíc. YouTube sice příslušnou epizodu smazal, ale na Spotify je pořád. Většina mých videí, ve kterých mluvím o koronaviru, samozvaní fakt-čekisté z YouTube taky smazali, ale dosáhli tím jen toho, že na jiných platformách to zvedlo sledovanost.

Další hřích, který stojí za zmínku, je otevřené lhaní a manipulace ve vědeckých studiích. Dělo se to i dříve, ale množství zfalšovaného výzkumu kolem koronaviru je alarmující. Psal jsem o tom v článku Lysenkova cena pro CDC nebo v článku o epidemii fake-science. S falšováním vědy máme velmi nehezké zkušenosti na Univerzitě Palackého už delší dobu, ale s příchodem koronaviru postoupila fake-science do úplně nové dimenze a metastázovala i do západního vědeckého světa.

Jaké by mělo být hlavní poučení z toho, co se tady ty dva roky dělo a co narušilo životy nás všech? A pro koho: pro politiky, pro každého z nás, pro média?

Mnoho politiků doplatilo na nedostatek vzdělání a neschopnost kritického myšlení. A protože sami ničemu nerozumí, obklopili se různými pochybnými rádci, kteří zčásti tlačili svůj vlastní byznys, zčásti chtěli být slavní a zčásti byli jen stejně nevzdělaní jako ti politici. Takže poučení pro politiky zní: Zjistěte aspoň něco o tom, jak a proč funguje svět, abyste poznali, kdo vám radí blbě, a kdo dobře.

Média zcela rezignovala na svoji roli hlídacího psa a – s některými čestnými výjimkami – začala nadšeně papouškovat vládní propagandu. Míra důvěry lidí v mainstreamová média opět poklesla. Poučení pro média: Až budete příště přespávat ve studiu a svolávat demonstrace na podporu své „nezávislosti“, myslíte si, že ještě někdo přijde?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jiří Hroník

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…