Politik z Bavorska zuří: Turecký prezident si stěžuje a německý satirik bude souzen. Taková země nemá vůbec co hledat v EU!

26.04.2016 20:55

Soud s německým satirikem, který urazil tureckého prezidenta, je na základě monarchistického zákona a nemá obdoby, uvádí v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz bavorský předseda AfD (Alternative für Deutschland) Petr Bystroň. Všímá si také nelogického spojování Ruska s bývalým Sovětským svazem a dokládá důvod, že omezení či zrušení Schengenu by nebyla taková katastrofa.

Politik z Bavorska zuří: Turecký prezident si stěžuje a německý satirik bude souzen. Taková země nemá vůbec co hledat v EU!
Foto: Kubinska & Hofmann
Popisek: Petr Bystroň, poslanec Bundestagu za AfD.

Nejprve k Pegidě – toto hnutí říká o Bruselu, že je to neomarxisticko-trockistický svaz. Vidíte tam levicovost až ultralevicovost?

Až tak asi ne, protože ultralevicové pozice, to je znárodňování. Ale v aspektu potlačování osobních svobod, potlačování svobody slova, omezování svobody tisku, tam určitě ano, tam ty paralely jsou. Brusel dělá hodně věcí v zájmu nadnárodních korporací, což není vůbec levicová politika. A proto levičáci Brusel kritizují, že je hodně neoliberální. To, co v posledních letech zažíváme, je rozpad klasického vidění politického spektra na pravici a levici. Tyto vzory z 19. století již nefungují. Máme úplně novou situaci, které je třeba se přizpůsobit. Reakcí na ni je vznik AfD, která není ani pravicová, ani levicová. Jsme strana zdravého rozumu. Částečně máme stejné pozice jako komunisté v některých věcech a na druhé straně máme pozice v hospodářské politice extrémně liberální až libertální.

Anketa

Vadilo by vám, kdyby o vás někdo řekl, že jste ,,extremista"?

6%
94%
hlasovalo: 6632 lidí

Slýcháváme, že pokud by nastal konec nebo pozastavení Schengenu, nastal by konec Evropy, neřku-li světa. Vidíte to také tak černě?

Já už jsem také četl v německých novinách, že kdyby se zavedly kontroly na hranicích, že bychom pak neměli pomeranče ze Španělska v obchodě. I když byly hranice kontrolované, pomeranče jsme stejně v obchodě měli, takže problém není tak dramatický. Když si to vezmete o stupínek výš, nejenom na takovém banálním příkladu, tak je to potvrzeno i špičkovými ekonomy. Teď vydal IFO Institut v Mnichově pod vedením Hanse Wernera Zina, který je jedním z nejvýznamnějších ekonomů na světě, informaci, kde spočítal, že i kdyby byly zavedeny kontroly, jejich vliv je opravdu marginální, škody by byly opravdu minimální.

Já osobně ale nejsem zastáncem toho, aby se zavedly hraniční kontroly uvnitř Schengenu, nechceme to ani jako strana. Chceme docílit toho, abychom chránili naši vnější hranici Evropské unie konsekventně. To je i v schengenské dohodě napsáno, že zrušení vnitřních hranic jde ruku v ruce s ochranou vnějších hranic. A my jsme udělali jeden krok, kdy jsme zrušili vnitřní hranice, ale nechráníme pořádně vnější. My v AfD budeme rádi, když se schengenská smlouva bude naplňovat, když budeme chránit vnější hranice EU. Pak nebudeme potřebovat žádné hraniční ploty.

Jak vidíte oligarchizaci střední a především východní Evropy?

Ten problém tady samozřejmě je. Koneckonců i ve Spojených státech amerických, kde kandiduje na prezidenta Donald Trump, doposud velmi úspěšně. A je možné, že se dokonce stane prezidentem USA. Myslím si, že jde o fenomén, který souvisí s vývojem médií a koncentrací kapitálu. Lidé typu Babiše si uvědomili, že pokud se chtějí v systému demokracie dostat k moci a pokud má člověk odpovídající množství finančních prostředků, pak cesta vede přes ovládnutí médií. Takže to dělají.

Donald Trump ale nemá přímo média, a přesto má úspěch…

On si je nemusel koupit, ale má zkušenosti, jak fungují, a umí se tam prosadit. A pak je to poptávka po tomto typu politika. To bylo tady v Čechách také. Lidé Babišovi věřili, že je  podnikatel, že bude stát řídit jako firmu, že to bude dobře. To je fenomén zklamání typem politiků, kteří tam byli do té doby a s nadějí, že někdo jiný, ne jako politik, to bude dělat lépe.

Vývoj médií je poněkud zvláštní. Říkáte, že manipulují i s vaším obrazem…

Dával jsem do jedněch českých novin materiál s názvem Rusko není Sovětský svaz. Já jsem vysvětlil, proč bychom neměli s Ruskem zacházet pořád, jako kdyby to byl Sovětský svaz. Fakta. To byl průšvih! Vyšlo to, ale... Pak jsem asi tři čtvrtě roku nezveřejnil nic. Jednak nevolali, a když jsem nějaké téma měl a říkal jsem – nechcete to – najednou nebylo místo, protože byly mandarinky, Lidl, hokejka… Prostě to je jedno téma. Rusko se nemá uvádět na pravou míru. Vládními kruhy se udržuje strach před Ruskem, že nás zase obsadí, ale to vůbec nezapadá do historického kontextu Ruska. Rusko nikdy nemělo ambici být hegemonem střední Evropy. To je Německo. Koruny české patřily do Svaté říše římské národa německého, my jsme byli v jejich područí staletí a Rusové se sem dostali po druhé světové válce. Samozřejmě jejich sféra vlivu je Polsko, Litva. To určitě. Nám jako Čechům definitivně nehrozí, že by nás někdo z Ruska přišel obsazovat. A pak, to je velmi velký rozdíl, Rusové nejsou komunisté. Oni se s tím vypořádali, mají tam kapitalismus, myslí úplně jinak, to prostě nepasuje. Já se Ruska nebojím.

… ale tady se velmi zdůrazňuje, jak tu všude probíhá ruská propaganda…

Samozřejmě mají svoje geopolitické zájmy a hrají stejně tak jako Američané nebo Němci.

Ještě bych se chtěl zeptat na Turecko…

Jé, Turecko! Krásné téma. To miluju…

V Německu se nyní řeší kauza satiry hanobení prezidenta Erdogana. Není to další posun k neototalitě?

Samozřejmě! Tam se prolíná více věcí. Máme svobodu slova. Každý může říkat, co chce, a navíc satira, to je svoboda umění. A ta básnička? Ta je na úrovni základní školy. To není fakt nic, co by bylo tak dramatického. Podívejte, co se děje. Turecký prezident si stěžuje. Satirik bude souzen podle nějakého paragrafu z 19. století. To je nějaký archivní zákon, který byl v tom 19. století převzat ještě z doby monarchie. To je urážka majestátu! Takové retro, to ještě nikdo podle toho nebyl v západním Německu odsouzen. Jediný, kdo se o to jednou pokoušel, byl v roce 1968 íránský šáh Rezá Pahlaví. Cítil se uražen nějakými demonstranty, ale pak toho nechal, protože za ním jel německý ministr zahraničí a vysvětlil mu, aby od toho raději ustoupil. A teď Erdogan! Na tom přesně vidíte způsob myšlení. To je orientální způsob přemýšlení, kde je vidět, že vůbec nepochopil demokracii západního stylu, kterou máme my. A takováto země, s lidmi, kteří takto myslí a kteří takovou zemi vedou, vůbec nemá co hledat v Evropské unii. Protože právě nepochopili, co jsou naše nejvzácnější hodnoty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…