Poslankyně Kaslová po porodu: Češi se budou mít díky této vládě lépe

30.12.2011 21:47

Reformy vlády Petra Nečase (ODS), které jsou často kritizované, jsou prý nezbytné k tomu, aby se Češi v budoucnu měli lépe. Myslí si to poslankyně Jana Kaslová (TOP 09), která se v současnosti kromě politických úspěchů své strany raduje i z toho osobního. Úspěchy roku 2011 jí totiž završilo narození druhého potomka.

Poslankyně Kaslová po porodu: Češi se budou mít díky této vládě lépe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně TOP 09 Jana Kaslová

Poslankyni Janu Kaslovou (TOP 09) zasáhla v uplynulém roce šťastná událost. Po synu Jakubovi se jí v prosinci narodila i dcera Julie. Právě její narození tak politička považuje za největší úspěch roku s 11 na konci. Jaké byly ty další, jak jedna z mála zástupkyň něžného pohlaví ve sněmovně hodnotí politiku a co podle ní přinese rok  2012? To vše ParlamentníListy.cz zajímalo.

Co považujete za vlastní největší úspěch/neúspěch roku?

Z hlediska pracovního či politického veškerou práci nejen ve sněmovně, tj. schválení všech potřebných změn, ale zejména v ústavněprávním výboru, jehož jsem členkou, jmenovitě přijetí nového občanského kodexu, změnu Ústavy v otázce přímé volby prezidenta schválenou Poslaneckou sněmovnou apod. Z hlediska osobního samozřejmě narození potomka.

Více o poslankyni Kaslové ZDE

Jak byste zhodnotila uplynulý rok z hlediska společenských, politických změn?

Uplynulý rok považuji za velice důležitý pro léta následující, kdy budou všechny schválené reformy přicházet v platnost a kdy budou tyto reformy nejvíce zapotřebí. Považuji jej tudíž za takovou startovní pozici pro zlepšení situace u nás. Bez přijetí všech změn bychom se nemohli posunout dál.

Jak se vypořádáváte s kritikou reformních vládních kroků, máte pocit, že je vláda pro budoucí rok ohrožena?

Jakákoliv vláda, která přichází s reformami, je vždy podrobena velké kritice. Reformy jsou však v dnešní době potřeba, bez nich se bohužel neobejdeme. Jsem přesvědčena, že většina obyvatel naší země si toto, zejména při pohledu na situaci v okolních státech jako např. Řecko, Itálie, Španělsko, uvědomuje a pevně věřím, že vláda toto těžké období překoná.

Jak hodnotíte členy STAN, kteří se zčásti chtějí od TOPky distancovat?

Členové STAN věděli, do čeho jdou, když se spojili s TOPkou. Věřím, že jádro STANu zůstane natolik silné, že se bude držet dohodnutých pravidel a podobné tendence vymizí.

Co Vás čeká v novém roce - po pracovní/osobní stránce?

Byla bych ráda, aby byla přijatá novela umožňující dětským cyklovozítkám vjet legálně na silnice. Dále bych se ráda důkladněji zaměřila na mnou vybraná témata z prorodinné politiky, například zákonné místo pro děti ve školce od tří let, zvýhodnění pro zaměstnavatele, kteří zajistí péči o děti zaměstnanců, určité formy sousedského hlídání pro děti, apod. Po osobní stránce mě čeká skloubení pracovního života s rodinným.

Co byste do nového roku poradila občanům, kteří si stěžují na zhoršující se pracovní i životní podmínky, jak se na změny, jež přinese rok 2012 (reformy atd.) připravit?

I přesto, že následující roky budou plné změn, věřím, že tyto změny, hlavně z dlouhodobého hlediska budou pozitivní. Krátkodobě nás může zdánlivě krize ovlivnit všechny, nicméně se domnívám, že zásadní zhoršení životních podmínek to nepřinese. Všichni jsme na stejné lodi a musíme si popřát, aby krize co nejdříve ustoupila.

Jak se díváte na hrozby, že již v blízké budoucnosti může začít nová válka? Tuto hrozbu zmiňuje třeba senátor Kubera, a to třeba v souvislosti s děním v Severní Koreji...

Jsem optimistka, takto neuvažuji.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…