Proč zvali „něco takového“ jako je Janda. Klišovitá vyjádření s nulovými podklady. Maskovaná ideologie. Analytička řeší přednášku, která vzbudila velký rozruch

09.12.2016 14:10 | Zprávy

ROZHOVOR Aféra kolem Jindřicha Forejta, křik kvůli ocenění Tomáše Ortela na Českému slavíku a následnému odchodu Radka Bangy ze sálu, prezidentští kandidáti, kteří proti Zemanovi neobstojí, či Jakub Janda a rozruch kolem jeho pozvání na přednášku na Masarykově univerzitě v Brně. O tom všem pro ParlamentníListy.cz promluvila zkušená novinářka a analytička Irena Ryšánková.

Proč zvali „něco takového“ jako je Janda. Klišovitá vyjádření s nulovými podklady. Maskovaná ideologie. Analytička řeší přednášku, která vzbudila velký rozruch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobistického spolku Evropské hodnoty

Zeman byl pozván do Bílého domu. Jak v tom světle vypadají nářky různých analytiků, že Zeman nás vytrhává ze Západu, že ohrožuje naše spojenecké svazky a na Západě ho neberou vážně?

O čem tento krok svědčí? O změně americké politiky, zvolení Trumpa, odvaze českého prezidenta hlásat názor, který ještě ve volbách nezvítězil.

Miloši Zemanovi poklesla v polovině listopadu důvěra o osm procentních bodů, má nyní na měsíc do dalšího průzkumu o procento víc odpůrců než příznivců. Je to kauzou Brady, způsobem informování v médiích, jinými kroky prezidenta, nebo jen únavou ze Zemana? Naposledy zvedla Zemanovi důvěru migrační krize. Najde se i tentokrát něco?

Je možné, že pokles důvěry byl způsoben konfliktem okolo dalajlámy, kauzou Brady a následně kauzou amerického velvyslance. Spojené nádoby. Akce upadající TOP 09, osamostatňujících se a vábených Starostů, vábící a upadající KDU- ČSL. Aneb jak zachránit, co se stejně zachránit nedá. Důvěru v "klidnou sílu" a havlovskou "pravdu a lásku".

Na druhé straně ale víme, že důvěra lidí v kohokoliv prostě kolísá, těžko můžeme očekávat, že se bude pohybovat v nějakých výšinách trvale. Nejsme v prezidentském systému, takže nelze očekávat výsledky popularity 80% jako u Putina. Ostatně, většina vládních garnitur po volbách měla vždy vysokou důvěru, která pak padala střemhlav dolů. Je to vcelku obvyklé a je to i logické chování voličů, kteří zjistí, že jejich vyvolený není Bůh ani Kalousek. Ale vzhledem k tomu, že autor dalajlámovsko bradyovských problémů je už z Hradu pryč, nahrazen protokolářem čínské firmy CEFC, nepochybně se najde situace, která důvěru v Zemana zase navrátí.

Jak hodnotit aféru s Jindřichem Forejtem?

Těžko. Jeden pohled sleduje aféry vysokého státního úředníka – zpoždění letu na pohřeb, esemesky s Bradym a přehlédnutí amerického velvyslance, druhý pohled je soukromě osobní - sexuálně drogový. Samozřejmě, pokud je to video pravé, pak je zde otázka, proč to, co dělal, nedělal poněkud decentněji. Do ložnice hradního protokoláře nebylo třeba nahlížet skrytou kamerou, mejdan se konal v kolektivu jemu podobných. Záznam z mobilu vynesl homopasák a drogový dealer, kterému prý Forejt dlužil a nechtěl zaplatit. O politické vydírání v první fázi ani nemuselo jít. Jiná je otázka státněbezpečnostní. Protokolář je autorem tras prezidenta, částečně moderuje jeho chování na veřejnosti. Leckomu včetně atentátníka, cizích rozvědek či Zemanových politických protivníků by se podrobné informace o poklescích prezidentova spolupracovníka i o různých neveřejných akcích prezidenta mohly hodit. Nicméně příslovečná je kvalita práce BIS, která měla detekovat problém, měla vědět, informovat a skandálu bránit v samotném počátku. A to říkám jako liberál, který chápe, že nikdo není světec a nemá smysl pobuřovat se nad tím, co si kdo dělá ve svém soukromí. To je u civilních osob pokrytecké. Neplatí ovšem u osob takto vysoce postavených zejména za situace, kdy hodlají usednout na křeslo velvyslance v sídle katolického papeže. Dalším otazníkem jsou oni dva podomníčci z polosvěta, kteří obcházeli redakce a video nabízeli za v Česku naprosto bizarní sumu, aby se zhojili. No a třetí bizár je redakce, která video koupila pod rouškou jakéhosi pseudoveřejného zájmu.

Dokážu pochopit Jindřicha Forejta, že odpočíval tímto poněkud méně tradičním způsobem od svých povinností. Dokonce lze jaksi chápat dva grázlíky z galerky, ti jsou k tomu předurčeni svým kriminálnickým nastavením a nic jiného je prostě nenapadne. Nedokážu ale pochopit novináře, který se prsí „potíráním zlořádů“, že něco takového koupí (a co daňové přiznání?), kusy zveřejní a ještě o sobě vypráví, jaký je světec a jak udělal dobře. Zlatá galerka…, protože tohle je mnohem horší. Ale asi jej to ukojilo ve všech směrech.

Na druhou stranu Forejt není soukromá osoba a veřejně se hlásil ke katolicismu. Homosexualita čili sodomie je dle katolíků hřích. Fetování také… Jak má někdo reprezentovat stát, když nedokáže sladit své osobní chování s elementárními standardy, neřkuli s budoucí diplomatickou kariérou? Čili to je zase argument na obranu drsného politického bulváru, který si říká Hlídací pes. Zaštěkal. Ale férové štěkání to nebylo.

A pokud jde o Zemana, jak i ve světle průzkumu vypadá možnost obhajoby Hradu? Co prezidentovi prospívá, co mu to kazí?

Zkazit mu to může jedině zdraví. A taky bude potřebovat tým, který nebude chránit své osobní zájmy či soukromé kšefty, ale jeho. Proti Zemanovi bude každý vyzyvatel jen těžko bojovat.

Horáček je bývalý hráč a penězoměnec, který sází na popkulturní popularitu a klouže po povrchu bulvárních médií, byť za podpory části pražských pseudointelektuálů (člověk, který musel k ohlášení své kandidatury použít čtecí zařízení a nechává se fotit v myslitelských pózách, mne jako možný prezident skutečně neoslovuje).

Předseda Akademie věd je moc akademický. Umí zašroubovat žárovku?

Generál Pavel příliš často mění názory dle požadavku zaměstnavatele. U generála správné, u prezidenta smrtelné.

U Teličky nikdo neví, za jakou nadnárodní korporaci mluví.

Robejšek je ještě prázdnější než Horáček a nikdo neví, jak moc se zapletl s plukovníky a generály Bundeswehru. Jako analytik se znemožnil vstupem do politiky. Dosud své názory říkal jako nezúčastněná osoba, dnes je manipuluje jako žadatel o moc. To je rozdíl.

Herman přišel o pel křesťanské nevinnosti, sudetští Němci nepomůžou vylepšit jeho ministerskou práci ani image lenocha a z jeho znalostí lustračních záznamů si mimo osmdesátiletých farářů už nikdo nic nedělá.

Mimo tyto známé tváře se určitě najde pár božích duší, jako obvykle. A dál uvidíme. Zeman dokáže své názory formulovat jasně. Srozumitelně. Umí mluvit jak s intelektuály, tak s „normálními lidmi“ v krajích. A zejména do vesnic a měst se nikomu z "etablovaných" politiků a elitářských kandidátů moc nechce. Zvlášť v těch regionech, kde se nežije příliš dobře.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…