Radní pomáhá vytopeným občanům města. Starosta se ho pokusil "popravit"

10.08.2013 15:04

ROZHOVOR David Slepička (ČSSD) je radním města Týn nad Vltavou. Jako jeden z mála se rozhodl pokusit se pomoci zoufalým obyvatelům jedné ulice, které už přes patnáct let vyplavuje voda ze špatně udělané kanalizace. Město nedokázalo udělat kvalitní nápravu, projekt nedokončilo a zůstalo jen u slibů. Slepička jako jediný otevřeně začal za občany, kteří mají domy narušeny i po povodních z roku 2002, bojovat. Teď dostal přes prsty.

Radní pomáhá vytopeným občanům města. Starosta se ho pokusil "popravit"
Foto: Foto. Archiv D. Slepičky
Popisek: Radní města Týn nad Vltavou David Slepička (ČSSD)

Pane Slepičko, jste radním města Týn nad Vltavou. Jak moc vnímáte problémy občanů Vašeho města?

Silně! Iniciovaly můj vstup do komunální politiky, který jsem rozhodně neplánoval. Mandát, který mi dali voliči svými hlasy ve volbách v roce 2010, kdy jsem se ze 7. místa posunul na místo druhé a stal jsem se členem zastupitelstva města a poté členem Rady města Týn nad Vltavou, cítím jako obrovský závazek.

Už 16 let řeší obyvatelé ulice Legií a Vinařického náměstí problémy s vadně udělanou kanalizací, na což už tehdy upozorňovali, že s tím budou problémy. Nyní dva roky po sobě bylo několik domů zaplavených, škody jdou do desítek až stovek tisíc korun. Proč město už dávno nezjednalo nápravu?

Je poctivé přiznat, že vedení města problém neignorovalo, ale nezvolilo správnou cestu k vyřešení problému. Osobně preferuji takto zásadní problémy řešit především komplexně. Záplaty možná problém zmírní, ale nevyřeší.

Od těchto postižených obyvatel víme, že jste snad jeden z mála, který se opravdu aktivně o tyto jejich problémy zajímá. Co Vás k tomu vede?

Moje osobní přesvědčení, že každý, kdo do politiky vstoupí, má povinnost být aktivní a starat se především o město a zájmy jeho obyvatel.

Vaše veřejné vystupování v médiích a podpora těch občanů a snaha jim pomoci Vás ale patrně bude stát místo radního?!

To je otázka spíše na vedení města a zástupce koalice. Místní ČSSD vypověděla k 1. 7. 2013 koaliční smlouvu, a to poté, kdy právě koalice dlouhodobě neplnila svůj koaliční program a naši tehdejší partneři vytrvale ignorovali naše podněty a připomínky k vedení města, o našich programových cílech nemluvě. Jejich pokus o mé odvolání z pozice radního ale vnímám jako politicky logický. Osobně na tuto pozici po dohodě se svými kolegy z MO ČSSD rezignovat nehodlám. Bylo by to nefér právě vůči voličům, kteří mi dali ve volbách mandát. Ten je pro mě zavazující.

Je pravdou, že starosta města Milan Šnorek (ODS) sháněl před čtvrtečním zastupitelstvem hlasy pro Vaše odvolání z pozice člena Rady města Týn nad Vltavou?

To je otázka na pana starostu. Faktem ale je, že mé odvolání z rady města nebylo v programu jednání zastupitelstva. Tento bod k projednání předkládal pan starosta takzvaně na stůl přímo na čtvrtečním jednání. K hlasování došlo a bylo neúspěšné, i když po vypovězení koaliční smlouvy ČSSD disponuje koalice stále většinovým počtem hlasů v zastupitelstvu. Podpory kolegů napříč politickým spektrem si vážím a děkuji jim za jejich podporu.

A jak to pan starosta formuloval a co si vy o tom myslíte?

Pan starosta formuloval nutnost mého odvolání vypovězením koaliční smlouvy ze strany ČSSD. Osobně jsem přesvědčen, že na neúspěšném pokusu o mé odvolání se podepsal můj postoj k událostem v minulých týdnech.

Neměl by spíš starosta města, kde občany tolik let trápí tak zásadní problém, shánět hlasy pro podporu řešení a hledat řešení než sbírat hlasy pro odvolání člověka, který se snaží "obyčejným lidem" pomoct?

Každý si volíme své priority. Jestli je život v něčem spravedlivý, tak v tom, že den každého z nás má 24 hodin. Jak s nimi naložíme, je na každém z nás.

Co je ve Vašem městě největším problémem, který město trápí?

Od zadávání veřejných zakázek, prodeje majetku města, získávání finančních zdrojů z evropských dotací, přes správu městských společností až po nastavení prioritních cílů, které povedou ke zlepšení života našich spoluobčanů. Před vstupem do politiky by mě nikdy nenapadlo, jak obtížné může být prosadit rozšíření mateřské školy či navýšení počtu strážníků. Uplynulé měsíce však pro mne byly velkou školou. O to více ale člověka potěší, když se například povede prosadit rozšíření mateřské školy, jako se to povedlo nám.

Co je za tím, že problémy, které tíží občany, jdou řešit pomalu či vůbec nebo až poté, co se o to začnou zajímat média?

Je to o prioritách toho daného politika či úředníka. Média, byť jsou v naší zemi často kritizována, považuji za nositele obrazu společnosti samé. Dle mého platilo a platí, že to, co lidé nevědí, prostě neřeší.

Znamená to tedy, že i při řešení tak zásadních problémů, jako je vyplavování domů obyvatel města se "politikaří" namísto toho, aby se politici pokusili shodnout bez rozdílu politické partaje?

Jsme dospělí lidé, každý má svoji zkušenost, odbornost a i osobní profil. Každý se vyrovnává s problémem jinak. Jako živnostník vím, že si nemohu dovolit dlouho tápat a problém odkládat, že samo se nic nevyřeší. Bohužel stávající vedení města má jiné priority

ČR čekají volby, ať už předčasné nebo řádné. Jste členem ČSSD, nezvažujete, že byste se pustil do vyšší politiky?

Členění politiky na nižší či vyšší nemám rád. Osobně je pro mě prioritou ovlivňovat dění ve městě, ve kterém žiji a vychovávám své děti.

Byl byste vy osobně pro přímou volbu starostů, hejtmanů atd...?

Osobně ji podporuji. Věřím, že zavádění prvků přímé demokracie by mohlo přispět ke zlepšení nálady ve společnosti.

Jaký je Váš názor na celorepublikovou politickou situaci?

Že lež má krátké nohy a nečisté úmysly vždy nakonec vyjdou najevo.

Vy ale nejste radním na plný úvazek, co je Vaším původním povoláním, čím se zabýváte?

Jsem živnostníkem, nejsem ani uvolněným zastupitelem. Za pozici radního pobírám měsíčně 1900 korun, a to není ani částka na pokrytí nákladů spojených s výkonem této funkce, o čase nemluvě.

Co podnikatelům, živnostníkům, ale i naopak zaměstnancům v Česku chybí, co vy byste vypíchl, co by se razantně mělo změnit?

Zjednodušení legislativy, řádná a stabilní strategie státu v daňové oblasti, aktivní politika zaměstnanosti.

Týn nad Vltavou je v těsné blízkosti Jaderné elektrárny Temelín. Jste vy pro dostavbu dalších dvou bloků a co to může přinést nejen ČR, Jihočeskému kraji, ale především Vašemu městu?

Rozhodnutí o dostavbě JETE by dle mého mělo být především rozhodnutím expertů, a to nejen v energetické oblasti, ale také ekonomické. Jsem toho názoru, že všechno souvisí se vším. Samozřejmě by se mi dostavba Temelína líbila - věřím, že by přispěla k oživení regionu, zvýšení počtu pracovních míst, a to nejen v elektrárně samotné či její výstavbě, ale například také ve službách, k posílení kupní síly našich obyvatel a tím růstu životní úrovně v regionu. Na druhou stranu, pokud by se ukázalo, že ona dostavba přinese náklady, které se budou odrážet v ceně energií i za více než 20 či 30 let a tyto náklady ponesou jak firmy, tak každý obyvatel země, můj postoj by již tak vstřícný nebyl. Proto považuji za nezbytné rychlé, ale naprosto kompetentní, rozhodnutí vlády vzešlé z řádných voleb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…