Rasista Klaus. Se švédským novinářem jsme hovořili o mezinárodním “skandálu”, který způsobil exprezident. No, pevně se tedy držte...

11.11.2016 9:27

ROZHOVOR Bývalý český prezident Václav Klaus byl oceněn Cenou svobody od euroskeptické frakce v Evropském parlamentu Aliance za přímou demokracii v Evropě (ADDE), jejímiž členy jsou například UKIP Nigela Farage, Svobodní Petra Macha či Švédští demokraté. Galavečer se konal v Grand Hôtel, nejprestižnějším hotelu ve Stockholmu. To však vyvolalo řadu negativních reakcí ve Švédsku. Švédský novinář Björn Herstad nám popsal, co se stalo.

Rasista Klaus. Se švédským novinářem jsme hovořili o mezinárodním “skandálu”, který způsobil exprezident. No, pevně se tedy držte...
Foto: Archiv
Popisek: Václav Klaus a Nigel Farage

Euroskeptičtí politici včetně Nigela Farage se setkali v hotelu a Václav Klaus dostal na galavečeru cenu. Ale co se pak tedy stalo?

Ve švédských mainstreamových médiích i mezi švédskými levicovými aktivisty na sociálních sítích se rozpoutala masivní kritika tohoto galavečera pořádaného ADDE. Přiměli nějaké další zákazníky hotelu, aby zrušili své rezervace v hotelu na znamení protestu proti galavečeru. Obecně tón v médiích byl velice ostrý.

V čem spočívala kritika hotelu? Můžete to rozvést detailněji?

Kritika obviňovala Grand Hôtel, že nehájí správné hodnoty. V tisku figurovaly headliny jako „Nebezpečné vrcholové setkání rasistů v Grand Hôtelu“. Koordinované útoky na ratingové weby způsobily, že hodnocení hotelu spadlo dolů z původní vrcholové pozice. Vysoce profilovaná sociálnědemokratická členka parlamentu napsala na Twitter: „Jak se tohle s evropskou nacistickou stranou v Grand Hôtelu k čertu mohlo vůbec stát?“ Jedny noviny popsaly Václava Klause jako „rasistu, homofoba a popírače globálního oteplování“.

Anketa

Chcete, aby Donald J. Trump přijel do České republiky?

hlasovalo: 7665 lidí

Myslíte si, že od hotelu je tedy očekáváno, že bude mít jistou politickou pozici a že bude nabízet své služby jen těm, kteří tuto politickou pozici sdílejí?

Od hotelů a všech dalších společnosti ve Švédsku se očekává, že vyloučí z poskytování svých služeb všechny osoby a organizace, které nepodporují současné elity a agendu kulturního marxismu. Je to velmi dobře propracovaný systém. Pokud se nějaká firma nechová tak, jak chtějí kulturní marxisté, je pak napadena médii a levičáckými politickými aktivisty.

A jak na to tedy ten hotel reagoval?

Ta kampaň dotlačila generální ředitelku Grand Hôtelu, jménem Pia Djupmark, že prohlásila, že se hotel zachoval chybně, že by bývalo lépe, kdyby kontrakt na galavečer zrušil a že neměl dovolit lidem jako Václav Klaus a skupině ADDE pobývat v hotelu. Také prohlásila, že od nynějška budou hotelové pokoje a prostory pronajímat pouze lidem, kteří sdílejí „hodnotový základ“ hotelu.

Takže...

Takže pokud cestujete do Stockholmu, tak se připravte, že se vás zeptají na vaše osobní politické názory předtím, než vám dovolí objednat si pokoj v hotelu...

Björn Herstad je novinář švédsko-norského původu. V minulosti působil ve straně Křesťanští demokraté, kde byl jedním ze zakladatelů konzervativní mládežnické platformy Engelbrekt. Dnes je předsedou Dackeho institutu (dackeinstitutet.se), jehož cílem je vzdělávání a šíření sociálního učení církve. Žije se svojí manželkou a pěti dětmi ve Stockholmu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …