Režisér Jiří Adamec o tom, jak to chodí v České televizi: Sedm miliard ročně na poplatcích. Přitom většina lidí na ně nekouká vůbec

25.05.2016 16:42

O nadcházejících prezidentských volbách a v souvislosti s tím i o iniciativě Peloton promluvil pro ParlamentníListy.cz režisér Jiří Adamec. Vyjádřil svůj názor i ohledně hrozby teroristických útoků. „Já nevím, jestli je doma bezpečněji. Asi někde v lese na Českomoravské vysočině teroristu nepotkáte, ale v Praze? Jsme si opravdu jisti, že se v nějaké hlavě nerodí šílený plán?“ ptá se známý režisér.

Režisér Jiří Adamec o tom, jak to chodí v České televizi: Sedm miliard ročně na poplatcích. Přitom většina lidí na ně nekouká vůbec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova zpravodajství ČT

Anketa

Připadá pro vás v úvahu Michal Horáček coby kandidát na prezidenta?

6%
94%
hlasovalo: 20275 lidí

Hudebník Michael Kocáb a spol. vybírají soupeře pro prezidenta Miloše Zemana v nadcházejících prezidentských volbách. Jaký máte názor na tuto iniciativu s názvem Peloton?

Čas od času se do centra pozornosti médií potřebují vrátit ti, kteří jediní vědí, jak správně žít, co je obecně dobré a co je špatné, protože ostatní spoluobčané, povětšinou hlupáci, by svojí nevědomostí a celkovou tupostí zahrabali tuto zem pod zem… Já to řeším tak, že chodím k volbám! A po nich respektuji, že v demokratické společnosti je zcela normální, že lidé mají různé názory. A že to svobodnou volbou i prezentují. A respektuji i fakt, že mohou zvolit i někoho, kdo se mi nelíbí… Ale nikdy bych si netroufl i jen domnívat se, že jedině můj názor je ten správný. Natož ho vnucovat ostatním.

Mluvčí prezidenta Ovčáček se nechal slyšet, že pro toho, koho oni vyberou, to bude vlastně „polibek smrti“. Má podle vás pravdu?

Myslím, že tím pan mluvčí chce říci, že tito hlasatelé jediné pravdy nepožívají obecné důvěry a že nejsou mluvčími většiny národa. Pravdou je, že oni asi ani nechtějí být mluvčími té hloupé větší poloviny, cítí se být mluvčími té správné, moudré a také neomylné části národa. Ale u voleb s tímhle moc velkou díru do světa neudělají.

Má podle vás prezident Zeman šanci na znovuzvolení? Čím myslíte, že by mohl voliče získat? A koho byste viděl jako jeho důstojného soupeře?

Jestli bude Miloš Zeman zdravý, protikandidáta, který by ho mohl ve volbě hlavy státu porazit, zatím nikde nevidím. A myslím taktéž, že pokud by někoho nominovala tato parta moudrých a spravedlivých, bude eventuální protikandidát bez šance ještě víc. Problém pro jeho oponenty spočívá v tom, že voliče Miloše Zemana nemusí nikdo přesvědčovat, aby ho volili, pan prezident si své voliče svými názory a postoji ke konfliktům života získává přirozenou cestou každý den. Nemyslím si, že se v jeho případě jedná o populistické získávání volebních hlasů prázdným vyhovováním poptávce, protože v případě Miloše Zemana se mi to zdá být zcela obráceně – on nemluví a nekoná, jak voliči očekávají, nevychází jim konjunkturálně, dle mého, vstříc, to voliči mu naslouchají a souhlasí s ním. A jdou za ním. Volí ho a budou ho volit!

Andrej Babiš nedávno uvedl, že by si jako příští hlavu státu dokázal představit Věru Jourovou. Doposud se ale spekulovalo, že by podpořil právě Miloše Zemana. Co si o tomto Babišově výroku myslíte?

Já nevím, zeptejte se pana Babiše, já do jeho hlavy nevidím. A krom toho se mi ani nesvěřuje… A spekulace nemám rád, zdá se mi totiž, že ze spekulací žijeme. Mnohé to dokonce živí a ne špatně.

Miloš Zeman je známý svými výroky ohledně uprchlíků, vůči nimž si rozhodně nebere servítky. Souhlasíte s jeho míněním, že migranti stejně nechtějí pracovat, ale jen čerpat sociální dávky?

Je to jedna z věcí, na něž mám velmi podobný pohled jako hlava českého státu. I když na druhou stranu osobně znám několik arabských občanů, kteří u nás žijí a velmi intenzivně a velmi kvalitně u nás pracují. To ale nejsou tito uprchlíci…

A co výroky prezidenta ohledně České televize, kterou mimo jiné označil za hlásnou troubu TOP 09? Souhlasíte s jeho názorem, že by Česká televize neměla být veřejnoprávní, ale státní institucí?

Já nevím, jak by měla vypadat správná veřejnoprávní televize, která by nebyla hlásnou troubou NIKOHO a fungovala by výhradně objektivně, to by tam asi musel pracovat místo redaktora robot bez vlastního názoru. Já jsem jenom režisér, nejsem televizní manažer, ale uvědomuji si, že tohle téma se z nějakých důvodů v různých podobách vrací na přetřes už poněkolikáté. Proč asi? Samozřejmě by Česká televize vypadala zcela jinak, kdyby neměla od občanů-koncesionářů povinné poplatky, které jí ročně ze zákona hodí neuvěřitelných skoro 7 miliard korun českých. Kdyby dostala od státu z rozpočtu tolik, kolik mohou utratit na svůj program televize komerční, to bychom všichni koukali…

A jak vidíte případné zrušení koncesionářských poplatků?

To by pak nastal ten případ, který popisuji výše. Ale nevěřím tomu, že to politici dovolí, leví nebo praví, to je fuk, protože by se to v příštím volebním období mohlo obrátit proti nim a jejich zájmům. Samozřejmě je pro větší polovinu národa, která de facto nikdy nezapne veřejnoprávní televizi a je ortodoxním divákem televizí komerčních, pravidelný měsíční poplatek za něco, co neužívá, prapodivným a nechtěným luxusem.

Český národ názorově rozdělilo vystoupení ministra Hermana na sudetoněmeckém sjezdu. Jak vy jeho vystoupení hodnotíte?

Já jsem si vystoupení pana ministra kultury vyslechl i přečetl a neshledávám na něm nic, co by mě uráželo. Nejsem jeho fanoušek, ale tohle mně připadlo správně. Jsem zastáncem odpouštění, myslím, že trvat na starých hříších a vyvozovat z nich parametry současných vztahů je zpozdilé. Bez podané ruky není cesty vpřed. V té souvislosti mě napadlo, že by bylo dobré například nepovažovat Rusko za Sovětský svaz. Vyřešilo by to mnoho problémů v našem světě.

A co slova premiéra Sobotky, který se vyjádřil, že sudetské Němce potřebujeme i kvůli krizi v Evropě?

To je na mě moc složité, tomu nerozumím… Opravdu se nedomnívám, že jsem politik…

Blíží se doba dovolených a hodně lidí přemýšlí kvůli hrozbě teroristických útoků, zda vůbec vyrazit do zahraničí, nebo zda raději zůstat doma? Jak to máte vy? Plánujete letos dovolenou v zahraničí, nebo i vás právě hrozba teroristických útoků nutí měnit dovolenkové plány?

Jo, to je téma, které mě dost vzrušuje. Já nevím, jestli je doma bezpečněji. Asi někde v lese na Českomoravské vysočině teroristu nepotkáte, ale v Praze? Jsme si opravdu jisti, že se v nějaké hlavě nerodí šílený plán? A to i přesto, že vládě tajné služby nic takového nenaznačují? Ano, když už se ptáte, chceme sednout do letadla a také sedneme a poletíme. Přece kvůli téhle strašné hrozbě, která je bohužel všudypřítomná, nezměníme své životní plány? To je zcela jistě cílem těch hrozeb.

V médiích se objevily další hrozby Islámského státu. Blíží se ramadán a islamisté prý slibují doslova jatka. Splní podle vás tuto hrozbu? A je vůbec dle vašeho názoru proti tomu možné něco dělat?

Kdybych věděl, jak se s tímhle konfliktem vypořádat, už bych se to snažil v Evropském parlamentu zveřejnit. Ne, nevím! Bohužel to nevědí jiné, pomazanější hlavy, co mají tisíckrát víc relevantních informací, než mám já. Ale myslím si především, že jen žvanit a nedělat nic je špatně nejvíc. Určitě je třeba bránit všemi prostředky hranice, prostor naší evropské civilizace, je to naší svatou povinností, nikoliv jen právem. Jsme k tomu povinni kvůli našim dětem, které jsme přivedli na svět a vštěpujeme jim nějaké vize jejich budoucích životů, učíme je konkrétním zásadám, principům, vštěpujeme jim nějaká pravidla… A nemůžeme připustit, aby až my tady nebudeme, naše děti řešily neřešitelné problémy, které jsme jim svojí maloměstskou hloupostí připravili my.

Klára Samková nedávno ve sněmovně přirovnala islám k nacismu, fašismu a komunismu. Má podle vás pravdu?

Celé to přirovnání hodně kulhá… Ne, nemyslím si, že za to, co se ve světě dnes děje, může islám. Jsem přesvědčený, že když křesťané ve středověku upalovali na hranicích miliony nevinných, nesčetněkrát zejména křesťanů, nemohlo za to křesťanství. Jen konkrétní lidé, kteří ideu zneužili, pošlapali a vystavili ji na pranýř. Naštěstí je to dávno a my lidé rádi zapomínáme, když se nám to hodí… Stejný je dnes problém islámu, je to zneužité náboženství, v jeho jménu jsou páchány strašné zločiny. Ale islám sám o sobě za to nemůže, o tom jsem přesvědčený… Znám jednoho báječného člověka, je to muslim, znám i několik dalších, kteří mají jinou víru než křesťanskou nebo vůbec v žádného Boha nevěří, a dal bych za ně ruku do ohně. Bohužel to, co se děje, způsobili a páchají konkrétní lidé. Jen nevím, jak od sebe odlišit ty, kteří mají úctu k životu jako my, a ty, kteří chtějí především a jenom páchat zlo…


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kat, blázen a král... Zbořil o fungování dnešní moci. A „Rychetského ideální model“

20:21 Kat, blázen a král... Zbořil o fungování dnešní moci. A „Rychetského ideální model“

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „Hlavně jde přece o to, aby se již dnes všichni starali, jak to dopadne, a ni…