Šéf muzea z ukrajinského Zborova: Na východě a jihu neznají pravdu, a proto ty boje

01.06.2014 12:20

ROZHOVOR Z UKRAJINY Ze Stepana Bandery netřeba dělat strašidlo. Nebyl žádným nacistou, miloval svou vlast jako všichni Ukrajinci. Ruský prezident Vladimir Putin by si měl tuto historii nastudovat. Tak hovoří ředitel muzea Zborovská bitva, které navštívili Václav Havel i Vlasta Parkanová, Bogdan Makogin.

Šéf muzea z ukrajinského Zborova: Na východě a jihu neznají pravdu, a proto ty boje
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ředitel ukrajinského muzea Zborovská bitva Bogdan Makogin.

Část obyvatel východní Ukrajiny by se chtěla připojit k Rusku. Jak to vnímáte?

Jde o intervenci Putina, Kremlu, Moskvy. Pro nás to je velmi bolestné a budeme usilovat, aby Ukrajina byla samostatnou zemí. Nikdo nám nebude říkat, jak máme žít. My sami víme, jak chceme žít. Nyní máme nového prezidenta Petra Porošenka. Zvolila jej většina obyvatel Ukrajiny, takže by měl pracovat pro to, aby byla Ukrajina svobodnou zemí.

Na východě bojují proruští separatisté s ukrajinskou armádou. Není to v podstatě občanská válka?

Ruské televizní stanice a rádia do toho napřela mnoho propagandy. Na východu a jihu Ukrajiny lidé neznají pravdu, a proto ty boje. Budeme se snažit o to, aby Ukrajina byla samostatnou. V historii chtěli takovou Ukrajinu hlavně kozáci. Bude to těžké, ale musí se to nějak udělat. Jen mě strašně mrzí, že u toho umírají lidé.

Proputinovští Rusové říkají, že euromajdan a současné problémy nastartovali fašisti, banderovci. Co si o tom myslíte?

Je třeba znát lépe historii. Stepan Bandera byl vždy za samostatnou Ukrajinu, byl v dobrém slova smyslu nacionalistou. To stalinisté ho nazývali fašistou. On byl ideolog, nikdy nebojoval. Seděl ve vězeních, ostatně za druhé světové války byl i v nacistickém koncentráku Sachsenhausen. Opravdu je o něm třeba znát pravdivou historii. Ano, všichni jsme banderovci, protože milujeme Ukrajinu a budeme za ní bojovat. Jiným národům jsme ale nikdy nepřáli neštěstí. Nevím, proč to Putin nedokáže pochopit.

Nicméně za druhé světové války prováděli právě banderovci na Polácích a Židech docela velká zvěrstva. To je přeci pravdivá historie, nebo ne?

Ve válkách se dějí různé věci. Válka je válka. Bandera, jak už jsem řekl, nebojoval. Miloval svou otčinu jako my. Netřeba z něj dělat strašidlo.

Nicméně Krym už je v podstatě ruský. Myslíte si, že lze ještě tuto situaci zvrátit?

Krym ještě není ruský. Budou se konat mírové rozhovory, všechny podobné otázky na nich padnou a prezident Porošenko se bude starat o to, aby Krym zůstal ukrajinským. Možná to povede k určitému druhu federace. Nicméně já nejsem politik, abych hovořil o takovýchto důležitých otázkách.

Ukrajina byla vždy územím, které zabíraly cizí státy. Nemyslíte si, že se historie kroutí po spirále?

To je pravda, jde o takové kruhy. Nicméně snad už se naučíme podobné úkazy ovlivnit a v budoucnu se snad už nic takového nestane. Snad se u nás rozhostí mír.

Chtějí místní lidé, aby se Ukrajina stala součástí Evropské unie?

Určitě. Chceme být v Evropě jako východní bratři. Jsme v jednadvacátém století, takže by se to mohlo podařit. V Česku jsem třeba ještě nikdy nebyl. Snad se to změní.

Není největším problémem Ukrajiny obrovská moc oligarchů?

To je pravda. Mezi milionáři a obyčejnými lidmi jsou šílené rozdíly. Mělo by asi dojít k určitému přerozdělení majetku. Měly by se v tom smyslu přijmout určité zákony. Musí se to změnit. Doufám, že si i naši milionáři uvědomí, že jsou součástí národa, a budou se snažit podporovat chudé. U nás je hodně bohatství v zemi, ale i v srdcích.

Opravdu si myslíte, že bude nový prezident takovým mesiášem?

Porošenko vyhrál ve volbách v každé oblasti Ukrajiny. To znamená, že mu věříme. Musí bojovat za to, aby na Ukrajině nastal mír. Nebeská setnina a události na majdanu nás poučily. Už nás nikdo jen tak neobalamutí. Myslím si, že obyčejní lidé budou politiky držet pevně na uzdě.

Kdy by se podle vás mohla situace na Ukrajině zlepšit?

Doufám, že když sem za pět let přijedete, uvidíte lepší zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…