Šéf zlínské ODS: Němcová bude dobrým lídrem, ODS začne znovu

15.08.2013 8:01

ROZHOVOR ODS je v takové krizi, jakou ještě nezažila. Přesto Libor Lukáš, šéf zlínské krajské ODS a člen výkonné rady, věří, že se jeho strana odrazí ode dna, vztyčí svůj modrý prapor a postaví se proti komunistům. I to zaznělo v rozhovoru o aktuální politické situaci pro ParlamentníListy.cz.

Šéf zlínské ODS: Němcová bude dobrým lídrem, ODS začne znovu
Foto: Daniela Čunková
Popisek: Petr Nečas ve Zlíně. V pozadí Libor Lukáš

Myslíte si, že by měli poslanci hlasovat pro předčasné volby?

Už nechci být v Kocourkově. Veřejně řekla ODS, že jsme pro to, aby v co nejkratším čase volby proběhly, takže nějaké vytáčky kolem vidím jako zbytečné. Předčasné volby byly východiskem ze situace. Pokud má teď někdo něco proti, měli si svá tvrzení všichni rozmyslet dříve. Jasné je, že zákon, který nám na přípravu dává jen tak krátký čas, je samozřejmě nesmyslný. Ale jsem pro, aby byly veřejné proklamace dodrženy.

Bude podle Vás Miroslava Němcová vhodným lídrem pro předčasné volby?

V tuto chvíli je to jediná osobnost, která by mohla zvednout prapor. V tak krátkém čase se ani žádný jiný lídr nevygeneruje. Takže jsem proto, aby byla paní Němcová lídrem pro předčasné volby.

Co se týká budoucnosti, důležité bylo i poslední vyjádření Václava Klause, který nechce s ODS spolupracovat. Myslíte si, že by jeho osobnost pomohla k obnovení důvěry u voličů?

Václav Klaus je významnou osobností české pravice. Ani se nedivím, že nechce být uvnitř ODS. To ale ještě neznamená, že jeho role při integraci pravice ještě nenastane. Zlepšení situace v naší straně nelze spojovat s vazbami na Václava Klause. Teď se nesnažme do předčasných voleb, které mají být za několik týdnů, vyřešit všechny problémy, které jsme za celá léta napáchali.

Vy jste teď vyloučili ze svých řad poslance Úlehlu, považujete to za uzavřenou věc?

Už se k tomu nebudeme vracet. Nedržel slovo, zradil, nikomu neřekl, co chce udělat. To bylo jeho jidášství, na které jsem už v médiích poukazoval. Už to nehodlám dál komentovat.

Vyloučili jste rebely, takže teď předpokládám zahájíte nějaké aktivity, abyste stoupli v očích veřejnosti a začalo Vám přibývat členů. Co plánujete?

Nemyslím si, že máme málo členů. Teď by měla ODS hlavně: nelamentovat, nesedět doma za kamny a začít znova. Důvěra se ztrácí rychle a získává dlouze. Máme spoustu zajímavých a úspěšných osobností, starostů. Nevylučuji spolupráci s různými skupinami odborníků a respektovanými osobnostmi. I to je forma, jak bychom mohli zpět zvednout prapor konzervativně-liberální politiky a nastolili důvěryhodnou tvář.

Myslíte si, že ODS má dál šanci zabojovat o silné zastoupení v Poslanecké sněmovně?

Bude to boj o hlasy, voliče, o idee. Právě ty názory teď v ODS moc neslyším. Spíš je to boj o místa a fleky. Je potřeba se zaměřit na to, abychom lidem říkali, jaké budou daně pro živnostníky, co uděláme v dopravě a ve školství, jak umožníme dětem z malých obcí docházet do škol. Je potřeba hovořit o hodnotách, jako je podpora rodiny a individuální svoboda. Je důležité, aby ti, kteří jsou nejslabší, cítili, že se o ně společnost dokáže postarat. Témat může být hodně, teď jde o to je prosadit a „po Baťovsku" splnit účet.

Podstatnou roli sehrál prezident Zeman, který nepřijal "stojedničku" a raději jmenoval úřednickou vládu. Jak hodnotíte jeho rozhodnuti?

Zeman jen udělal to, co avizoval. Můžu být nazlobený jak chci, ale on deklaroval i v předvolební kampani, na billboardech a plakátech, že je proti Nečasově vládě. Jasně řekl, že pravicovou vládu nechce, takže mě tento krok nijak zvlášť nepřekvapil. Aby to obhájil před veřejností, to je jeho věc, ne moje. Kdyby nedošlo k demisi Nečasovy vlády, tak se mu tahle příležitost nenabídla. Je třeba si říct, co je příčina a co důsledek.

V radě Zlínského kraje jsou i komunisté, neobáváte se většího vlivu této politické strany i celorepublikově?

Samozřejmě, že ano. Vliv levicových sil v České republice sílí, samozřejmě i strany komunistické. Mně to vadí, já se toho obávám a proto jsem na barikádě liberálních konzervativců, kteří si nepřejí postupné prožírání této strany do společnosti. Už jsme to tu jednou měli. Je potřeba se podívat do dějepisu. Vždycky to tak bylo, že se budoucí zlo šířilo nenápadnou cestou. Budu ze všech sil bojovat, aby komunistický vliv nesílil.

Bc. Libor Lukáš

  • Regionální politik Zlínského kraje, manažer a podnikatel

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…