Senátor Čunek: Livia by měla dělat velvyslankyni v Austrálii. A Klaus...

10.04.2013 4:41

ROZHOVOR Jako hlava státu? Ani jeden nevyhovuje. Tak by se dalo shrnout hodnocení kontroverzního senátora Jiřího Čunka (KDU-ČSL) na adresu Miloše Zemana, Karla Schwarzenberga i bývalého prezidenta Václava Klause. Má i vlastní plán, jak se „zbavit“ Václava Klause včetně jeho ženy. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz okomentoval Čunek aktuální politickou situaci a doporučil bývalému prezidentskému páru stěhování.

Senátor Čunek: Livia by měla dělat velvyslankyni v Austrálii. A Klaus...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Vy jste dal hlas Karlu Schwarzenbergovi. Před volbou jste ale říkal, že vybíráte menší zlo. Takže jste zřejmě z obou kandidátů nadšený nebyl, že?

Oba dva znám a bylo těžké se rozhodnout. Karel Schwarzenberg byl pro mě ale z mého pohledu lepší kandidát.

Hned ze začátku mezi nimi dochází ke sporům. Nedávno nepozval prezident ministra zahraničí na akt vyvěšení vlajky Evropské unie. Co si o tom myslíte?

Mně se to osobně moc nelíbí, protože si myslím, že vítěz by měl být velkorysý. Prezidenta nikdo neohrozí a nedá se předpokládat, že by pan Schwarzenberg v dalších volbách kandidoval proti Zemanovi. Velkorysost by byla na místě už s ohledem na věk knížete.

Neshodli se ani v otázce jmen velvyslanců. Myslíte si, že Livia Klausová by byla dobrou velvyslankyní?

Poohlížel bych se raději po někom jiném. Paní Klausová už sehrála svoji roli jako první dáma. Já bych jí místo velvyslankyně teď nenabízel.

Takže si nemyslíte, že je zrovna profesionální diplomat?

Za některé její postoje jako první dámy si jí velmi vážím. Vždy si zachovávala odstup. V situacích, kdy by jiné ženy svého partnera zabily, kdyby se choval tak jako bývalý prezident Václav Klaus, ona si dokázala udržet státnický pohled a byla k němu loajální.

Takže oceňujete, že se umí ovládat a tento nadhled by se ji mohl při práci velvyslance hodit, ne?

Slovensko je příliš blízko. Pro oba by byla vhodná třeba Austrálie. Václav Klaus by mohl následovat svou manželku, nebyl by na očích české veřejnosti. Bylo by to pro dobro České republiky i Klause.

Pojďme k dalšímu tématu. Myslíte si, že sKarty mají naději na přežití? Jak hodnotíte aktuální návrh ministryně práce a sociálních věcí Ludmily Müllerové?

Myslím, že tahle akce ztratila už veškerou politickou podporu. I kdyby měl záměr v sobě něco dobrého, nemá už šanci na přežití. Situaci vidím jednoznačně: v tuto chvíli jde o mrtvý projekt.

V neděli demonstrovali lidé proti vládě, situaci komentoval i senátor Tomio Okamura. Jak Vy vnímáte tuhle iniciativu lidí kolem Slávka Popelky?

Veškeré aktivity, které míří k obrodě společnosti, jsou dobré. Chápu deziluzi, kterou lidé prožívají. Nelíbilo se mi ale, že z nedělní demonstrace vyšly spíše hlasy, které oslavovaly socialismus a to si myslím, že Holešovskou výzvu dehonestuje.

Zajímavý názor. Neměla jsem pocit, že by právě Holešovská výzva byla spolkem, který by razil socialismus….

Nechci být nespravedlivý, ale ten dojem jsem takový z některých médií měl.

Možná je to tím, že obecně levice v republice posiluje svou pozici, myslíte si, že reálně může hrozit návrat socialismu?

Nebezpečí tu je. Největší podíl na tom, že se situace právě takto vyvíjí, má ODS a lidé, kteří spojili politiku s byznysem a osobním prospěchem. Teď můžeme všichni vnímat, jak negativní má jejich politika dopady. 

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…