Senátor Čunek: Na hlasování ve sněmovně mělo vliv zastrašování a úsluhy

30.08.2013 12:12

ROZHOVOR Exprezident na politické scéně dohrál a ten nový dělá vše proto, aby v předčasných volbách podpořil zemanovce. I to si myslí senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL). V rozhovoru pro redakci ParlamentníchListů.cz se opřel i do přeběhlíků bývalé koalice, kteří prý znemravňují politiku.

Senátor Čunek: Na hlasování ve sněmovně mělo vliv zastrašování a úsluhy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Před časem jste zmínil, že předpokládáte, že se sněmovna nerozpustí a předčasné volby ani nebudou. Překvapil Vás opačný výsledek vládní krize?

Překvapil. Nemyslel jsem si, že zase někdo z koaličního tábora zradí. Do Poslanecké sněmovny se drtivá většina lidí dostane kvůli tomu, že je nějaká strana v oblibě. Více by se měl ctít kolektivní přístup a názor klubů. Myslím, že přeběhlíci jsou v politice škodliví. Jsem přesvědčený, že vliv na hlasování poslanců mělo zastrašování nebo naopak nějaká úsluha. Znemravňuje to politickou scénu.

Zajímavý moment nastal v poslední době, když se objevil na scéně opět Václav Klaus, ať už jako plánovaný lídr ODS nebo Suverenity. Myslíte si, že to není škoda pro politickou situaci, že ani jednu nabídku nepřijal?

Doba Václava Klause je pryč. Všechny spekulace o tom, zda půjde nebo nepůjde s někým do voleb, jsem pozoroval spíš pobaveně. Václav Klaus je hráč, který si vše dokáže spočítat a své možnosti a šance si spočítal asi dobře. Co bude po volbách, to nevím.

Měla by podle Vás ODS v předčasných volbách větší šanci s bývalým prezidentem v čele?

Nemyslím si to.

Co Vás k tomuto názoru vede?

Zkušenost. Už nějakou dobu v politice jsem a myslím, že to dokážu posoudit.

Takže by podle Vás nebyl atraktivní osobností pro veřejnost?

On je ten, který umožnil mnoha podnikatelům velmi jednoduše a neférově získat majetek. To by lidem ani moc nevadilo, pokud by ti, kteří majetek lehce získali, už pracovali a zaměstnávali lidi. Jenže mnozí si majetek vzali jen proto, aby ho zpronevěřili nebo prodali a měli snadný život bez práce. Odrazilo se to negativně na nabídce volných pracovních míst i v míře nezaměstnanosti. To je věc, která spoustě lidem vadí. Právě s osobou Václava Klause si spojují problémy současné doby a svou frustraci.

Jak vnímáte pozici ODS, myslíte si, že je stále v krizi nebo se z ní už dostává?

Deziluze mnoha pravicových voličů je velká a odklon je houfný. Myslím si, že 13 procent, které dostali v preferencích, je nafouklé číslo.

A co říkáte na preference lidovců? Zatím máte pod pět procent, že?

Zažil jsem chybu v průzkumech, která byla 100 procent. Stejně je to i teď. Já průzkumům moc nevěřím, myslím, že budeme mít úspěch. I když jde o signál voličům, aby nám nedávali hlasy, protože pak mohou propadnout.

Možná právě naopak se Vaši příznivci zmobilizují a k volbám půjdou, ne?

Pan prezident velmi chytře naplánoval naprosto nevhodný termín. Jsou dlouhé dny volna a lidé mají naplánované prodloužené víkendy a dovolené. Prezident kalkuluje s tím, že menší volební účast pomůže straně SPOZ k posílení, ale uvidíme. Mohl podepsat rozpuštění sněmovny dřív a volby by se pak nepletly do státních svátků. Prezident se zřejmě domnívá, že voliči SPOZ k volbám přijdou a ostatní budou na dovolené.

Sněmovna je rozpuštěná, odráží se nějak tato skutečnost na Vaší práci?

Ani ne. My nepřebíráme žádné funkce navíc od Poslanecké sněmovny, pouze můžeme schvalovat zákony, které nám předloží vláda. Musíme posoudit, zda snesou odklad nebo ne, pak je můžeme schválit bez sněmovny. Samozřejmě, pokud nám vláda pošle zákon, tak je to těžší pro nás v tom, že nemáme stanoviska výboru a jednotlivých odborných pracovišť z Poslanecké sněmovny, takže se musíme spoléhat na práci odborných útvarů Senátu. Jinak je ta práce standardní. Sněmovna padla a já si myslím, že je to dobře.

A jaká je atmosféra v Senátu po rozpuštění sněmovny?

Zaznamenal jsem úsměv na tváři mnoha kolegů senátorů nad tím, že si poslanci sami rozpustili sněmovnu. S jistým povzdechem musím říct i to, že Senát se rozpustit nemůže, protože nám to nedovoluje Ústava.

Vede se diskuse o nové podobě občanského zákoníku. Jaký Vy na něj máte názor?

To už by měla být věc v zásadě odehraná. Můj osobní názor byl, že náběh občanského zákoníku mohl zhruba tři roky počkat. Dnes už si ale myslím, že by se neměl zpochybňovat. Diskuse kolem toho, jestli platit bude nebo ne, může vést k tomu, že se pak nepracuje tak intenzivně. Jsem proto, aby občanský zákoník platil, tak jak je v plánu, a pokud tam nebudou žádné zásadní problémy, budu hlasovat pro.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…