Senátor Valenta se stěhuje z Monaka. A ve Zlíně chystá veselku

19.04.2016 18:26

ROZHOVOR Sociální demokraté se v krajích vyčerpali. Moje děti půjdou do školy v naší zemi. Mohu být lídrem do voleb, ale jen pokud úspěšně skončí stěhování. Budu bydlet ve Zlíně. Monacká pláž mi chybět nebude. Práce senátora a hejtmana se dá skloubit. Hodlám příští rok kandidovat do sněmovny. Ženit se budu v kostele. To nám řekl senátor Ivo Valenta.

Senátor Valenta se stěhuje z Monaka. A ve Zlíně chystá veselku
Foto: Daniela Černá
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Pane senátore, jak vidíte osmileté působení sociální demokracie prakticky ve všech krajích České republiky?

No tak, negativně. Jinak bych přece nešel do voleb. Zlínsko je jednou z bašt sociální demokracie, ale já si myslím, že se již po těch letech vyčerpali. S panem hejtmanem mám sice velmi korektní vztahy a on již nebude kandidovat, nicméně já chci vidět Zlínsko v mnohem lepší kondici, než je. Proto podporuji Soukromníky a Svobodné.

Dnes jste řekl, že uvažujete být lídrem do krajských voleb. Proč jste to neřekl již definitivně?
 
Tak především, stěhuji se po osmnácti letech z Monaka do České republiky. Nestěhuji se na oko, ale naprosto vážně. Ještě nemám ale vyřešené některé osobní věci. Děti jdou pomalu do školy a byl bych rád, aby dostaly kvalitní vzdělání v mé zemi. A především chci být s rodinou. Vlastně stále cestuji. Tu dva dny do senátu a pak zase zpátky. I po světě. Rodina si mě neužije. Možná si tím chci sobecky usnadnit život, ale především mi jde o to, být trvale v České republice. Kdo bude lídrem kandidátky, se tak rozhodne podle úspěšnosti mého stěhování. Buď to budu já, anebo Tomáš Pajonk ze Svobodných.

Kde chcete bydlet?

Budu bydlet ve Zlíně. Chci si postavit dům, mám zde nějaké možnosti.  

A po každodenní procházce po pláži se vám nebude stýskat?

Pravda, to je v Monaku výhoda, ale koneckonců mohu si tam kdykoliv zajet i s rodinou.  

Jste slováckým senátorem druhým rokem. Pokud by koalice Soukromníků a Svobodných velmi výrazně na Zlínsku uspěla, vzdal byste se mandátu ve prospěch hejtmanského postu?

Myslím, že takové úvahy jsou předčasné. Ale jsem přesvědčen, že práce senátora a eventuálně hejtmana se dá skloubit. Jsou takové příklady. A navíc, já předpokládám, že se do senátu dostanou další Soukromníci a bude možné ustavit senátorský klub. Upřímně řečeno, práce v senátu není tak časově náročná. Není to každodenní přítomnost, tak by se to dalo skloubit.

Jste oblíbeným senátorem Slovácka. Na Zlínsku jsou preference koalice Soukromníků a Svobodných v tuto chvíli 9,2 %. Není to přece jen kvůli vaší osobě?

Ne, to si nemyslím. Podívejte se, ta koalice překračuje pět procent i v dalších dvou krajích. Myslím, že se v ní dobře doplňuje zkušenost nás starších a těch mladých, kteří mají dynamické názory. Třeba na Pardubicku žádného senátora nemáme a obliba tam roste. Myslím, že to tak bude i v dalších krajích, kde naše kontaktní kampaň přinese úspěch.

Příští rok jsou sněmovní volby. Hodláte v nich kandidovat?

Určitě ano. Ve sněmovně se rozhoduje o klíčových věcech. Předpokládám, že příští rok již nebudu mít žádné administrativní překážky v neprospěch angažmá ve volbách.  

Kolik peněz dáte na krajskou volební kampaň Soukromníků a Svobodných?

To si může každý transparentně nahledat. Bude to kolem osmi milionů korun.

Chcete se velmi brzy oženit. Kde si vezmete matku svých dětí?

Samozřejmě ve Zlíně. V katolickém kostele naproti divadlu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…