Sobotka si vzal národ jako rukojmí své židle. Jeho kamarádi z médií z nás dělají voly, jen neznalý blbeček to nevidí. Kalouska prosí ČT o vyjádření ke každému kozímu prdu, žasne režisér z regionu

14.05.2017 6:27

ROZHOVOR „Zaráží mne, že ministr vnitra nemá problém s tím, že někdo natáčel místopředsedu jeho vlády,“ konstatoval někdejší náměstek ministra kultury a ředitel opavského divadla Ilja Racek mladší, který dává vinu za vládní krizi jednoznačně sociálním demokratům. Ti prý tímto způsobem chtějí změnit svoje padající preference před blížícími se parlamentními volbami. „Všechno je to jedno schéma – zničit za každou cenu. Ohledně politické kultury se odvoláváme na prezidenta, ale sami používáme nelegální odposlechy? Navíc zřejmě cinknuté nůžkami? Tady by o demisi měl uvažovat ministr vnitra!“ doplňuje ještě politik a umělec Racek.

Sobotka si vzal národ jako rukojmí své židle. Jeho kamarádi z médií z nás dělají voly, jen neznalý blbeček to nevidí. Kalouska prosí ČT o vyjádření ke každému kozímu prdu, žasne režisér z regionu
Foto: Pavel Sonnek, operaplus.cz
Popisek: Ilja Racek mladší

Co si myslíte o současné vládní krizi? Stojí za ní především blížící se parlamentní volby a nízké preference ČSSD, anebo jednání Andreje Babiše v kauzách typu Čapí hnízdo, nákupů vlastních dluhopisů a podobně nemohl už premiér Sobotka opravdu dál tolerovat?

Jednoznačně to vidím jako zoufalou snahu sociálních demokratů změnit preference před volbami. Všechno ostatní jsou nedůstojné tanečky, kdy si pan premiér nás všechny bere jako rukojmí, včetně naprosto klíčových vztahů k Číně, jen aby si udržel židli. Snaha vyšachovat úspěšnějšího koaličního partnera z toho trčí jak vidle z hnoja.

Anketa

Na stole jsou dle tisku tři scénáře. Který chcete?

hlasovalo: 10406 lidí

A jak se podle vás zachoval prezident Zeman? Jeho jednání při návštěvě Bohuslava Sobotky na Hradě hodnotí většina českých politiků jako skandální. Jako nevhodnou satiru to prezentuje i řada zahraničních médií. Na straně druhé rychlý návrh demise vlády překvapil i řadu politiků ČSSD a její následné odvolání působilo dost neprofesionálně. Neposunuli jsme se touto politickou tragikomedií zas více na východ?

Nevím, jestli na východ, ale banánové republiky jsou spíš na západ. Myslím, že je třeba si uvědomit a připomínat si to, že krizi způsobil premiér svých prohlášením o demisi vlády. Nikdo ho k tomu nenutil. Pak už nastal všeobecný chaos a výkvět osobních přístupů na všech úrovních státní správy, nejen u prezidenta. Premiér, který to neprobere se svými lidmi (jsou demokratická strana?) a ještě se opakovaně mýlí v odhadech pokračování krize, by měl přestat sebevražedně obviňovat všechny ostatní a zhodnotit své kroky od roku 2013. V případě OKD ještě hlouběji.

Prezidentu Zemanovi se jen samotného Babiše viditelně odvolat nechce. Nejprve si svérázně vyložil demisi premiéra, a to jen jako jeho osobní záležitost a nechtěl přijmout rezignaci celé vlády, nyní se však k tomuto původnímu návrhu najednou vrátil. Odmítal také předčasné volby a v současné době je sám navrhuje. Jde opravdu Miloši Zemanovi v tomto případě o blaho národa? Může si vůbec prezident takto vykládat Ústavu ČR, anebo je to zcela nepatřičné?

Nepřipojuji se k mediálnímu mainstreamu, že Babiš je nyní za čerstva obtížen skandály – ty vyrábějí média jeho odpůrců. A tvrdit, že to premiér nevěděl při sestavování vlády, to je nesmysl. Je to jak v bodu jedna – likvidujeme úspěšného konkurenta a máme hodně kamarádíčků, kteří nám v tom pomohou – a rádi!

Ohledně chování ministra financí, který i přes řadu závažných podezření nechce odstoupit z vlády, a také proti praktikám prezidenta Zemana, demonstrovaly v Praze i v několika krajských městech tisíce lidí. Domníváte se tedy, že spory mezi Hradem a premiérem ohledně odvolání Babiše prezidentu Zemanovi uškodí v nastávajících prezidentských volbách, anebo mu paradoxně přinesou ještě víc hlasů? Mohou se od něj odvrátit někteří jeho dosavadní příznivci, či si spíše získá některé další z tábora fandů hnutí ANO?

K závažným podezřením se už nebudu vracet – která se vyrojila, a proč. Zemanovi i Babišovi to podle mne pomůže. Jenom blbeček politicky neznalý by neviděl ty dráty z toho trčící. A to, že se z nás snaží udělat voly, kteří skočí na špek politické kampaně.

Na veřejnost unikly odposlechy, ve kterých měl Babiš údajně úkolovat jednoho z redaktorů MF Dnes, aby účelově vyhledával kauzy na špičkové politiky ČSSD. Dokonce pak prý i předseda hnutí ANO využíval „otevřené“ policejními spisy. Přitom ministr financí se vždy „dušoval“, že svá média neovlivňuje. Na druhou stranu, odposlouchávat ministra financí a místopředsedu vlády je také dost nehorázné... Co si o tom všem myslet?

Myslet si můžeme podle bodu jedna – pro likvidaci úspěšného protivníka je třeba použít vše, doposud kvůli politické kultuře ještě nepoužívané. Zaráží mne, že ministr vnitra nemá problém s tím, že někdo natáčel místopředsedu jeho vlády a teď to po roce používá. Všechno je to jedno schéma – zničit za každou cenu, i se odkopat. Ohledně politické kultury se odvoláváme na prezidenta, ale sami používáme nelegální odposlechy? Navíc zřejmě cinknuté nůžkami? Tady by o demisi měl uvažovat ministr vnitra!

Měli by vysocí politici vůbec vlastnit vlivná média? A dá se za současné situace věřit Lidovým novinám či MF Dnes, když některé seriózní zpravodajské a publicistické weby, jako například Echo24, spekulují o tom, že o ovlivňování zpráv v neprospěch politických rivalů hnutí ANO vědělo i vedení MF Dnes?

To je směšné – vezměte si Radu České televize: kdo tam je? Členové volení politickými stranami. O sympatiích Kavčích hor k určitému politickému trendu se snad asi nemusíme bavit. Ovlivňování médií patří v této zemi k základním právům politiků, bez ohledu na strany. Jen si kolem toho udržují nějaké propagační bariéry. Vezměte si jen například, jak se ke každému kozímu prdu ve veřejnoprávní televizi vyjadřuje pan Kalousek – kolik procent preferencí má jeho strana?

Jak vůbec hodnotit prohlášení Andreje Babiše, že za žádnou cenu neodstoupí, i přes všechny jeho poslední skandály. V minulosti, tedy v posledním desítiletí, odstupovali ministři z pravicových i levicových vlád za daleko menší prohřešky. Může se tento nový, negativní „trend“ promítnout nejen do politiky, ale i do celé společnosti? Stejně tak jako poněkud zvláštní respektování Ústavy ČR prezidentem Zemanem?

Skandálů už zanechme, je to umělý výtvor. Na výklad Ústavy je tady spousta názorů, jakož i rad, jak by se zcela jistě měl zachovat prezident. Některá média citují jen jednu stranu, proč asi? Jestli pan Babiš odstoupí, nebo ne, je jeho věc, jen by to neměl dělat pod mediálním tlakem nebo pod tlakem pana premiéra, který klasicky „neví co chce, ale nedá pokoj, dokud to nedostane“.

Pokud jde o prezidenta, tak věřím tomu, že přijde s kompromisním a jednatelným stanoviskem. Jenže to by i druhá strana měla být ochotna ke kompromisu, prozatím se panu premiérovi ve skorodemisi zdá užitečnější vyvolávat duchy protizemanovských nálad ulice a pochvalovat si demonstrace. I politik s minimálním rozhledem by mohl vědět, že ze dne na den se ty projevy nespokojenosti mohou obrátit také proti němu.

Ale delší perspektiva pana premiéra netrápí. Jinak by nemohl bojkotovat vztahy s Čínou, jako by to byla nějaká soukromá věc prezidenta. A nelikvidoval by jako neřízená střela vyhlídky své strany a svých nejbližších spolupracovníků, kteří ho tutově vbrzku nahradí, nejpozději po volbách. Mne na tom mrzí především toto: Pan Sobotka se snaží ze všech sil uhrát svoje křeslo a houby mu záleží na tom, že jejich příští předseda bude tu stranu díky němu tahat pár roků ze sraček, které nadělal a chystá se ještě nadělat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…