Stanislav Polčák pro PL o hrubé manipulaci novinářů Seznamu. Rovněž o Babišovi, Schillerové či Okamurovi

06.04.2022 18:17 | Rozhovor

ROZHOVOR „Je to uměle vytvořený nesmysl a toto manipulativní tvrzení jednoznačně odmítám,“ konstatoval europoslanec Stanislav Polčák dne 25. března. Ostré prohlášení se týkalo několika článků, které vydaly zprávy serveru Seznam.cz. Nejen na to se ParlamentníListy.cz zeptaly.

Stanislav Polčák pro PL o hrubé manipulaci novinářů Seznamu. Rovněž o Babišovi, Schillerové či Okamurovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

V sobotu MfD vydala vtip, že Starostové mají starosti. Lze tuto paušalizaci skutečně použít?

My jsme s naším názvem spojovali fakt, že jako starostové se staráme o naše občany, obce, regiony a taky o naši zemi. Vtipu ale rozumím. Nemyslím si, že naše starosti dosahují například problémů v hnutí ANO, jehož lídr jde před soud, vleče s sebou jeden problém za druhým, jehož předsedkyně poslaneckého klubu a bývalá ministryně financí má být vyšetřovaná kvůli dvěma milionům za své osobní PR…

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí
Starostové mají dobrý základ středového hnutí, které spojuje uznávané osobnosti z regionů, v tom tkví naše síla. Musíme však přidat v profesionalizaci výstupů našeho hnutí, naši ministři odvádějí skvělou práci, stejně tak poslanecký a senátorský klub, v prezentaci našich klíčových aktivit však nevynikáme.

Pokud nyní odhlédneme od vás, už vloni se objevily pochybnosti kolem podnikání Věslava Michalika. Následoval odlet Jana Farského. Co se tou dobou dělo uvnitř hnutí?

Těmi tématy jsme se zabývali. Rozhodně si nemyslím, že by aktivity kolegy Michalika byly provázeny nestandardními okolnostmi. Rodina Michalikových byla pod drobnohledem jak médií, tak i státních orgánů bez jakéhokoli negativního závěru. Odlet Jana Farského se řešil na předsednictvu i na poslaneckém klubu. U těch diskusí jsem ale nebyl, protože jsem byl pracovně v Bruselu.

Vy a Vrbětice, to nabralo zcela jiný mediální až obludný rozměr. Kdy vás novináři Seznamu.cz se svými úvahami seznámili?

Tuším, že ve čtvrtek před pondělním vydáním prvního ze skandálních článků SeznamZpráv. Poskytl jsem jim písemné odpovědi, novináři také mají k dispozici smlouvu s obcemi z února, nic nebylo tajného, vše se řádně projednalo na zastupitelstvech. Tato má vyjádření a listiny se prakticky vůbec nepromítly do jejich článků. Ze smlouvy totiž jasně plyne, že právní služby jsme s kolegy měli poskytovat i ve vztahu k opomenutým občanům, jimž zákon lex Vrbětice jejich nárok upírá, a taky administraci veřejných zakázek. Tyto malé obce nemají žádné odbory, které by jim zajišťovaly naplnění zákonných pravidel při realizaci jejich rozvojových projektů, i tuto práci jsme měli vykonávat za jednu celkovou odměnu, což byl pro obce velmi výhodný postup. Seznam Zprávy však vystavěly jednoznačnou tezi – jde o provizi za zákon, což je hrubá manipulace, dokonce vypočítali mou hodinovou odměnu, když ve smlouvě je jasně stanoveno, že práce za celkovou konečnou odměnu měly trvat ještě dlouhé období. Takovou míru manipulace jsem dosud nezažil a budu žádat nápravu. 

Jistě jste v hnutí STAN problematiku vysvětlil, jaká byla reakce předsedy? Kdo se za vás postavil?

Anketa

Vážíte si Jaromíra Nohavici?

94%
3%
hlasovalo: 42035 lidí
Předseda i další kolegové ve vedení hnutí věděli, že starostové mne dlouho přesvědčovali, abych tento případ vzal, a já to pro jeho mimořádnou složitost odmítal. Vít Rakušan se opakovaně vyjádřil, že jsem jako advokát odváděl precizní právní služby, nicméně v mém postupu shledával střet zájmů jakožto politika a advokáta. Odstoupil jsem z funkce místopředsedy hnutí, abych nezatěžoval naše hnutí do doby, než určitá autorita typu soudu či Advokátní komory ověří, že jsem skutečně poskytoval právní služby a že nešlo o žádnou provizi za zákon. Česká advokátní komora již věc šetří, poskytl jsem jí své vyjádření i součinnost. 

Jen o pár dnů později, co Seznam.cz začal řešit vaši kauzu, se tam objevila další, týkala se porušování zákona o střetu zájmů ministra Gazdíka. Několik dnů poté opět Seznam.cz, tentokrát kauza pražského náměstka Hlubučka. Předseda Rakušan je ovšem pravidelným respondentem tohoto média, není to trochu paradoxní?

Na své kauze v Seznam Zprávách a skandálních titulcích typu 47 tisíc korun za hodinu, což je naprostý nesmysl, jsem bohužel pochopil, že tento server nedodržuje ani svůj etický kodex. Obrátil jsem se s konkrétními skutečnostmi „z mé kauzy“ už před deseti dny na redakční radu, dosud jsem neobdržel žádnou odpověď. Petr Gazdík opomněl provést zápis v jedné nefunkční firmě, nic nebylo tajného, o té firmě zjistíte jedním kliknutím v obchodním rejstříku vše podstatné. Oceňuji, že předseda Rakušan je vůči médiím zásadově vstřícný, nicméně ta série skandalizačních a zavádějících titulků může ukazovat i záměr.

Nebojíte se, že cílem těchto článků je cíleně poškozovat STAN? A pokud ano, pak kým?

Každý, kdo čte tyto články, kdy jsem si na sobě ověřil, že jasně daná smlouva, kterou mají redaktoři Seznam Zpráv, je hrubě dezinterpretována, dokonce otočena její logika, mne přesvědčuje, že zde může být cíl poškozovat naše hnutí.

Proto jsem také nechtěl do doby, než věc prověří zákonem povolaná autorita, poškozovat práci mých kolegů. Vyhovuje to nicméně zejména hnutí ANO, které zakrývá své reálné problémy svého předsedy a nejvyšších představitelů. Pokud jde o pana Okamuru, u něj je to spíš jen takový folklór. Vzhledem k tomu, co prováděl se svými fakturami v Úsvitu, bych čekal, že bude spíš mlčet…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…