Starosta Broumova: Na hodnocení Nečasových reforem je brzy

28.02.2012 10:12

ROZHOVOR V loňském roce zaznamenal východočeský Broumov nemalé problémy s nepřizpůsobivými obyvateli. Jak vypadá situace ve městě dnes? Zeptali jsme se starosty Milana Kotrnce (BEZPP).

Starosta Broumova: Na hodnocení Nečasových reforem je brzy
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Broumova Milan Kotrnec

Město Broumov trápí mimo jiné problémy s nepřizpůsobivými. Loni dokonce vznikl spor, kdy romští starousedlíci v Broumově sepsali petici proti nově příchozím soukmenovcům. Jak se situace vyvíjí dnes? A jak se Vám celkově daří problémy s nepřizpůsobivými řešit?

Neřekl bych, že situace je lepší nebo horší. Podzim loňského roku byl napumpován emocemi, lidé jsou vnímaví a citliví na odlišnosti v přístupu. Nelze problémy přehlížet, nebo tvrdit, že nejsou. Roční období je zčásti zatlačilo z očí veřejnosti do heren, obchodů, před obchodní řetězce nebo do lokalit, kde sociálně vyloučení žijí a tam mnohdy sousedské vztahy skřípou. Postupně se zlepšováním počasí lze očekávat zviditelnění problémů. Snažíme se předcházet problémům a ve spolupráci s úřadem práce využíváme „asistenty prevence kriminality“ k monitorování situace ve městě a migraci sociálně slabých.  

Jaké jsou další problémy, jejž sužují obyvatele města?

Začátek roku je oproti předešlým letům poznamenán zvýšenou trestnou činností, ta se prošetřuje a není vyloučeno, že jsou pachatelé „přespolní“. Od začátku roku probíhá posílení policie města, to však neřeší vše, trestná činnost se řeší na úrovni PČR. Ta, z mého pohledu, v rámci regionu a kraje snahu má, podpora ale musí být občanská, politická a z vrcholných orgánů… Na to si každý musí udělat názor sám, jak to je v současné době. Já si stojím za názorem, že snižováním stavu na koncových místech a přehnanou administrativou, se docílí pouze nefunkčnosti.     

Do jaké míry trápí obyvatele ve městě nezaměstnanost? A jaké jsou ve městě pro obyvatele pracovní příležitosti?

Nezaměstnanost máme v regionu Náchodska bohužel jednu z nejvyšších, (na konci roku 2011 byla přes 11 procent). Pozitivní je, že největší zaměstnavatel (Veba Broumov), prosperuje a přibírá zaměstnance, což dává příležitost obyvatelům města a regionu. Moderní a úspěšné podniky však potřebují kvalifikované a spolehlivé lidi, to nedává přílišnou naději lidem bez vzdělání a pracovních návyků.

Domníváte se, že mohou mít některé kroky Nečasovy vlády dopad na nezaměstnanost ve Vašem městě? Jak tomuto čelit?

Na hodnocení je z mého pohledu brzy, každá změna nese v počátcích problémy. Osobně jsem ve věcích, které fungují, konzervativní, a nemyslím si, že se musí měnit za každou cenu. Uznávám i to, že každá změna by se měla hodnotit z několika úhlů pohledu a můj pohled nemusí být pro druhého optimální.

Na začátku roku byla spuštěna reforma práce, jež je ale kritizována za nedostatky, jež u ní byly na mnohých úřadech shledány. Jak byste reformu hodnotil Vy a měly jste se zavedením nového systému ve městě též problémy?

Nejcitlivější byl výpadek veřejné služby, naštěstí sníh a následné odklízení přišlo déle, a to už byla smlouva s úřadem práce podepsána. Pracovníci úřadu práce dávky s vypětím všech sil nápor zvládli a tak jsme nezaznamenali výraznější nespokojenost. Pro někoho se možná posunul termín o pár dní…

Loni se město Broumov rozhodlo více podporovat spolkovou činnost. Na co byste svou podporu chtěli zaměřit letos?

Nejprve proběhne vyhodnocení loňské podpory. Každý příjemce má určitou svobodu toho co chce dělat, ale i povinnosti. Spokojenost a vyžití obyvatel města je nosnou myšlenkou této podpory, ale každý musí vyvinout určitou aktivitu.

Na co byste jako starosta čtenáře v Broumově pozval?  

Určitě do centra města, které je naší barokní chloubou, je to chráněná památková zóna. Dominantou Broumova je benediktinský klášter, kde je ke shlédnutí  knihovna čítající okolo 17 tisíc knižních svazků nebo kopie Turínského plátna. Na místním hřbitově je celodřevěný kostel Panny Marie z 13. století. Kouzelných míst je tu spousta, parky, okolní obce s kostely, lidovou architekturou, krásnou přírodou, stezkami pro turisty i cyklisty. Každý je vítán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…