Stupidní propaganda, fašistické bojůvky a ministr, co všechno zvorá. Zase jsme protektorát, říká senátor Doubrava

11.05.2014 15:59

ROZHOVOR Se senátorem Jaroslavem Doubravou si ParlamentníListy.cz povídaly o současném dění na Ukrajině, stejně jako o podivných tancích kolem devětašedesátého výročí konce druhé světové války. Dostal se rovněž k pokřiveným základům našich současných vztahů s Německem a politice současné vlády, u které je podle něj zázrak, že se doposud nerozpadla.

Stupidní propaganda, fašistické bojůvky a ministr, co všechno zvorá. Zase jsme protektorát, říká senátor Doubrava
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Doubrava

Anketa

Co je pro vás důležitější?

hlasovalo: 10098 lidí
Pane senátore, připomínali jsme si konec druhé světové války a oslavy byly mediálně spjaté s ukrajinskou krizí. Zazněla například kritika politiků, kteří se zúčastnili recepce na velvyslanectví Ruské federace. Vy jste tam byl (předpokládám) také. Vadilo vám takové spojování? Proč?

Spojit lze i ponorku s prasetem nebo Obamu s ledními mědvědy. Lidská fantazie je nedozírná. Racionální je, že to byla vzpomínková oslava konce 2. světové války. Lidé zoufale čekali na její konec a mnozí plakali, bez ohledu na to, zda v ulicích jejich měst či vesnic se objevily americké, britské, francouzské nebo sovětské tanky. Hlavně že přijely a přestalo se střílet, skončily nálety a zuřivci z NSDAP a smrtihlavové SS a gestapáci zmizeli. Byla to oslava dne, kdy sovětská armáda osvobodila naše hlavní město. Vzpomínka na ty statisíce sovětských vojáků, kteří položili své životy za naši svobodu. Je našim nevděkem, že zapomínáme na to, že bez jejich obětí bychom zde již nebyli. Plány Němců na naše zlikvidování jsou známy. Doufám, že alespoň to nebude zpochybňováno. I když kdo ví. Jak se dříve moc nemluvilo o tom, že západ republiky osvobodili Američané, dnes se popírá skutečnost, že rozhodující část republiky a vlastně i Evropy osvobodili Sověti. Proto jsem na velvyslanectví byl.

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg v reakci na účast politiků na ruské recepci prohlásil, že se vždy najdou nadšení kolaboranti, jako v roce 1938. Co si o tom myslíte?

Nic, protože pokud Schwarzenberg nespí, co řekne, je vždy nadstandardně hloupé. Dokazuje jen to, že i blbost je Božím darem. Co mají němečtí kolaboranti z roku 1938 plným právem odsunutí v letech 1945 až 1947 do Německa společného s oslavami výročí ukončení druhé světové války, to nechápu.

Česká televize v pátečních Událostech uvedla, že ruská armáda přijela do téměř osvobozené Prahy", což zvedlo vlnu protestů na sociálních sítích, mediální analytik Štěpán Kotrba napsal stížnost Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Jak to tehdy s osvobozováním Prahy bylo? A co vidíte za tímto postupem ČT, nebyl to třeba překlep"?

Nebyl to překlep, ale antiruská propagandistická stupidita. Je nepochopitelné, že Česká televize 9. 5. 2014 uvedla absurdní větu: „Ruská armáda přijela do téměř svobodné Prahy." Za prvé nejednalo se o ruskou armádu, ale o sovětskou armádu nebo Rudou armádu. To byly dva oficiální názvy sovětských vojenských jednotek. V těchto jednotkách byli vojáci z desítek národů Sovětského svazu, nejen Rusové. Téměř osvobozená Praha byla Prahou, kde odvážní občané Československa s posledními zásobami munice netrpělivě čekali na příjezd osvobozeneckých jednotek. Zemřelo téměř ke čtyřem tisícům občanů v boji s nacistickou armádou. Nacisté, především jednotky SS, se snažili nemilosrdně prorvat Prahou směrem k Američanům, a byli schopni zabít kohokoliv, kdo by se jim postavil do cesty. Zvěrstva, včetně ubití žen a malých dětí, mají s téměř svobodnou Prahou tak málo společného jako rozum s myšlením člověka, který připravoval v České televizi ono zpravodajství. Ten člověk by v televizi už neměl být. Měl by se vydat do ulic Prahy a počítat ty pamětní desky, ty malé pomníčky lidí, kteří se příjezdu sovětských tanků nedočkali, položili své životy. Měl by si také poslechnout volání rozhlasu s prosbami o pomoc. Možná by se mu v jeho zabedněné hlavě rozsvítilo a nalezl by cestu k omluvě. Za podání stížnosti panu Štěpánovi Kotrbovi děkuji. Připojuji se k ní.

V úvodu jsem zmínil ukrajinskou krizi, která nedávno přinesla další výrazné počty obětí v Oděse, a od té doby umírají lidé při střetech armády s proruskými vzbouřenci. Dá se podle vás říci, kdo za eskalaci situace může? Kdo to přiživuje?

Víte, vadí mi označení protestujících lidí za vzbouřence, separatisty apod. Když fašistické bojůvky vraždily v Kyjevě, byly a, žel stále jsou, hrdiny.

Ale k otázce. Kdyby západoukrajinská pučistická vláda souhlasila s referendem o federalizaci a posílení vlády a voleb v regionech, bylo by to demokratické, důvěryhodné a tudíž nadějné. Západoukrajinští pučisté a jejich fašizující bojůvky jsou proti tomu. Eskalace je od počátku na jejich straně. Z počátku měli lidé na Majdanu podporu i z východu Ukrajiny. Když se ale dostaly do čela fašizující a nepokrytě tvrdě protiruské síly, zjistili, že tudy cesta nevede. Teprve potom hledali pomoc u Ruska. Americká administrativa se přiznala k tomu, že na pomoc demokratickým silám - na destabilizaci Ukrajiny - vynaložila pět miliard dolarů. Tady je odpověď, kdo za tím vším stojí.

Podívejte se do minulosti. Kamkoli Američané vtrhli, počínaje Koreou, přes Vietnam, Nikaraguu, ale v poslední době Irák, Libyi atd., vždy si nedělali problém s důvody své agrese. Důvod si vždy vymysleli, a když ne, nepotřebovali ho. Co za sebou vždy nechali, byla občanská válka. Docílili toho, že se tam začali vyvražďovat mezi sebou. Američané si v klidu mnuli ruce a těší se, jak budou opravovat ty škody, které tam napáchali a, a to hlavně na nerostném bohatství země. Humbuk kolem jaderných zbraní v Iráku a jeho ropné zásoby asi připomínat nemusím.

U Ukrajiny je to navíc snaha co nejvíc se přiblížit k hranicím Ruska a důvody nechci ani domyslet. Že je dnes Ukrajina v občanské válce, pochybuje asi málokdo.

Jak hodnotíte postup zainteresovaných stran na Ukrajině, tedy Ruska, Spojených států, EU, ukrajinské vlády...?

Jde o pokračování studené války, kdy základním motivem od začátku devadesátých let je ekonomické oslabení konkurenta (nepřítele). Cílem USA a NATO je maximálním způsobem, za každou cenu oslabit Rusko, protože v budoucnu s omezeným mocenským vlivem se bude USA lépe prosazovat proti slabému než silnému Rusku. USA potřebuje pro budoucí vývoj, aby již dnes v maximální míře v ruském příhraničí oslabil ruský vliv. Vliv USA bude výrazně omezen v dalších desetiletích mocenským vzestupem Číny, ale i nejméně pěti až deseti mocnostmi (aliancemi) a regionálními mocnostmi.

Kdyby nebylo vměšování Ameriky a jejího financování, o kterém jsem mluvil, nevměšovali by se ani ostatní a obyvatelé Ukrajiny by si pořádek udělali sami. Určitě bez vraždění se mezi sebou.

Pokud jde o zmíněné výročí konce války, od kterého uplynulo 69 let: Jaké máme nyní vztahy s Němci i v souvislosti s nedávnou návštěvou prezidenta Gaucka?

Co řeknou politici oficiálně, jako prezident Gauck, nemá žádný význam. Je to prostě jenom herecká role a někdo něco momentálně říká. Mladí Češi i mladí Němci, žel, kašlou na nějakou druhou světovou válku, mnohdy ani nevědí, kdy skončila nebo začala. Jediné, co má dnes cenu, je, kdo koho oškube na ekonomické scéně. A tam mají absolutní převahu Němci. Po roce 1990 došlo k ekonomickému výprodeji československé průmyslové a obchodní základny za hubičku. Většina podniků byla západními investory koupena jenom proto, aby zlikvidovali konkurenci, zaměstnance propustili a, a to zejména, získali odbytiště našich výrobků. Umíte si představit, jak jásali nad tím, když Havel ve své hlouposti prosadil likvidaci našeho zbrojního průmyslu? Vzpomeňte na „prodej“ cukrovaru u Chrudimi atd. Konečně jsme (ekonomickým a tudíž i mocenským) protektorátem západních korporací jako kolektivních protektorů. Negativní ekonomické důsledky vidíme ve frontách před úřady práce, ve frontách na sociální dávky, ve fenoménu, který jsme neznali, lidí bez domova „bydlícími“ pod mosty a tak bych mohl pokračovat.

Blížící se volby do Evropského parlamentu se vás sice aktivně netýkají, ale jak vnímáte hlavně témata, která nastoluje předvolební kampaň? Kam by se EU měla ubírat?

Asi se nemusíme přesvědčovat o tom, že EU je v rozkladu. Jako akceschopná nebyrokratická unie by přitom byla důležitá, aby Evropa odolala tlaku bezohledné severní Ameriky (tedy nejen USA, ale i Kanady a americké kolonie zvané Velká Británie) a tlaku muslimských militantů (ať aliance sunitského či šíitského ražení). Pokud nebude tvrdě omezena imigrační politika, bude dosavadní Evropa doslova okupovaná a EU zcela rozložena. Ke zlepšení postavení EU nedojde, dokud si sama neuvědomí, že je to právě Amerika, komu jde o to, aby EU spěla ke svému konci. Právem se obává toho, že začala-li by EU fungovat, jak by měla, ohrozila by hospodářský hegemon Ameriky a to by se jí vůbec nelíbilo. Prostě silného protihráče potřebovat nechce a nemůže. Kam by se měla ubírat? To by měli říci odborníci. Já vidím nesmyslné vydávání ohromných financí. Podívejte se, kolik stojí nesmyslné druhé sídlo EU. Co by se za těch 200 milionů euro dalo pořídit. Ale to je jen malý příklad. Snaha o nějaké spojené státy evropské je snahou o ovládnutí menších států těmi velkými. Snahou, která by vedla ke ztrátě identity těchto národů. Vzpomínám, když jeden z mých kolegů v knížce, jejímž byl spoluautorem, litoval toho, že jsme se oddělili od Rakouska. Dnes bychom prý mluvili německy a nic by nám nescházelo.To bych opravdu nechtěl. Tak nádhernou řeč, jakou máme my, hned tak někdo nemá.

Vláda Bohuslava Sobotky funguje 100 dní, které se vládám tradičně dávají před výraznějším hodnocením. Jak po těch 100 dnech vidíte činnost vládního kabinetu?

Hodnotil bych to asi na 2-. Hlavně proto, že se vláda, kupodivu, ještě nerozpadla. Proto jak asi bude vypadat první rok této vlády, je absolutně neodhadnutelné. Postoj k tzv. ukrajinské krizi je totálně nezvládnutý, na pětku. Nepochopím, jak může v situaci, kdy lidé prosí prostřednictvím sdělovacích prostředků o finanční pomoc na léčení svých nemocných dětí posílat letadla pro zraněné fašisty do Kyjeva (určitě sem nevezli policisty, kteří plnili svou povinnost, navíc bez zbraní. Policisty popálené hořícími lahvemi, zraněné železnými tyčemi apod.). Ostatně to nám ukázaly i „objektivně“ informující sdělovací prostředky. A nejen to. Jak může vládě, ve které rozhodující slovo mají právě fašisté, poslat 2,5 milionu dolarů, to je cca 50 milionů Kč. Kolik maminek by o pomoc nemusely prosit?! Zájem na přijetí eura je také nebezpečnou časovanou bombou, která by se nám mohla krutě vymstít.

Kdo z ministrů podle vás svoji práci zvládá nejlépe, a kdo je pro vás naopak zklamáním? Je někdo, kdo by měl ve vládě přímo skončit?

Zaorálek zvorá všechno už jenom tím, že se ráno probudí, byť mám v poslední době pocit, že si přece jen uvědomuje, že na Ukrajině je to o něčem jiném. Sobotka se snaží nešlápnout na miny pokládané všemi a všude, Babiš jako šikovný populista jede na koloběžce po schodech a všem slibuje a do roka a do dne „z objektivních důvodů“ hodně ze slibů nesplní. Ministryně spravedlnosti Válková má našlápnuto do nepříjemné role ministra podivína. Ostatně za její výrok, že Čechům se toho za války tak moc nestalo, vidím za takovou ignoraci těch 360 tisíc zavražděných Čechů, že by ve vládě už druhý den po onom prohlášení být neměla. Ať se pak vymlouvala, jak chtěla. Ostatní jsou více méně neviditelní lokajové buď Babiše, nebo Sobotky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…