Svetr nám fakt nepomůže! Advokátka z hnutí Praha bez chaosu vyráží do voleb

06.09.2022 20:32 | Rozhovor

Advokátka Monika Hášová kandiduje jako čtyřka do pražského zastupitelstva na kandidátce Prahy bez chaosu. „Jsem si jistá, že důvěru voličů nezklameme. Máme odbornost a zkušenosti, velké odhodlání udělat pořádek a systém v dopravě, parkování, cyklodopravě v Praze, změnit přístup Městské policie. Ambice nemám jenom já, jsme tým a jako takový budeme i vystupovat a jednat po volbách,“ vyjmenovává Hášová v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, proč nové hnutí volit.

Svetr nám fakt nepomůže! Advokátka z hnutí Praha bez chaosu vyráží do voleb
Foto: Archiv MH
Popisek: JUDr.Monika Hášová

Ve volbách v roce 2010 jste kandidovala za TOP 09. V roce 2017 jste se postavila po bok Pavla Sehnala a za jeho Alianci pro budoucnost jste kandidovala i minulý rok. Bylo pro něj těžké přemluvit vás pro další spolupráci?
 
Všechno v životě i v politice má svůj čas a svůj vývoj. Klub TOP 09 se po roce 2014 úplně rozpadl a byla to škoda. Pavla Sehnala znám nejméně 10 let a vážím si jeho houževnatosti a inteligence. Do politiky by měli vstupovat osobnosti, které v životě něco vybudovali, kteří chtějí pomáhat veřejným věcem a měnit to, co se nám všem nelíbí. Stejně jako Pavla Sehnala si vážím našeho lídra Jardy Ďuriše, který byl úspěšný ředitel Dopravního podniku hl.m. Prahy a který je hodně naštvaný z toho, jak je dnes Praha řízena a jak Pražané trpí hloupými nešvary a neschopností vedení. Mně to stejně tak štve a proto jsem nabídku kandidovat s těmito osobnostmi s velkou chutí přijala. 
 
 
Jste čtyřkou na kandidátce do pražského zastupitelstva, jaké jsou vaše volební ambice?
 
Jsme nové hnutí, uvidíme, jak Pražané zareagují, zda nám dají možnost se zapojit do dění v Praze a možnost zásadní věci ovlivnit. Jsem si jistá, že důvěru voličů nezklameme. Máme odbornost a zkušenosti, velké odhodlání udělat pořádek a systém v dopravě, parkování, cyklodopravě v Praze, změnit přístup Městské policie. Ambice nemám jenom já, jsme tým a jako takový budeme i vystupovat a jednat po volbách. Každý z nás má svoji gesci, ve které má zkušenosti a rozumí jí, nechceme postupovat jako současné vedení - pokus - omyl.  
 
Jak využijete svoje zkušenosti z advokacie pro politiku?
 

Anketa

Hlasoval/a byste jako poslanec/poslankyně pro vyslovení nedůvěry vládě?

98%
1%
hlasovalo: 38963 lidí
Pro politika je právnické vzdělání velmi přínosné, čím více praxe, tím lépe. Mám za sebou již 37 let pracovního života, v zastupitelstvu jsem byla místopředsedou Výboru pro legistativu, Výboru kontrolního. Znám velmi dobře chod celého magistrátu, je skvělé přečíst si smlouvu a vědět, pro koho je výhodná ... nepotřebuji utrácet veřejné peníze za externí právní poradce. Za mého působení jsem zcela změnila přístup k volbě přísedících Městského soudu v Praze  - o našich životech nerozhodují 80letí důchodci, policisté, pracovníci Ministerstva vnitra atd... nyní jsou volení aktivní a vzdělaní čtyřicátníci a tak je to v pořádku. 
 
Jaké hlavní téma bude pro letošní pražské volby klíčové?
 
Myslím i na úrovni Prahy to bude téma nehorázných cen energií, s tím spojený pokles životní úrovně všech Pražanů. Pokud nebudou energie, hrozí kolaps výrobních podniků a celého hospodářství. No, nechci strašit, jsem životní optimista, ale svetr nám fakt nepomůže. Výroky paní předsedkyně Sněmovny by se měly tesat do kamene! Její stranický kolega, ministr zdravotnictví Válek zvažuje rezignaci, pokud vláda nezajistí energie pro nemocnice... 
 
Energetická krize dělá vrásky na čele nejen domácnostem a firmám, ale také mnoha radnicím, jak to podle Vás Praha zvládne?
 
Praha nemůže ovlivnit Pražskou energetiku a.s., kde nemá majoritu v rozhodování, ale v rukou hlavního města je společnost Pražská plynárenská a.s. a zde může vedení Prahy realizovat a vést patřičné kroky ve prospěch Pražanů. Praha bez chaosu by začala bezodkladně jednat, jaké kroky podniká současné vedení, nevíme, protože nás neinformuje. Budou volby a tak, myslím, moc dopředu nekoukají. Jak to Praha zvládne? To bude záležet, jak se poskládá nová Rada Prahy. 
 
Měla by do řešení problémů měst a obcí s dodávkami a cenami energií nějak vstoupit vláda?
 
Vláda by jistě měla razantně konat, koalice má podporu 108 hlasů ve Sněmovně a tak se cítí prakticky neohrožena. Vnímám kolem sebe názory občanů, všichni jsou nespokojeni, mají strach a vědí, že skutečná krize nás teprve čeká. Například hodně hovořím s důchodci, zastupuji matky samoživitelky. Získat jakoukoli státní podporu či příspěvek je tak administrativně, časově či technicky náročné, že většina například starých lidí nemá vůbec šanci o ni požádat. Vycházím z praxe a současného stavu, vláda na občany kašle a bojím se, že se to moc nezmění. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…