To nemůže být pravda. Feťáci, opilci a bezdomovci mají přednost… Přečtěte si, jak to vypadá na Bulovce, kam vozí pacienty s koronavirem. Mluvili jsme s ředitelem

12.03.2020 15:00

ROZHOVOR „Je neuvěřitelné, že zatímco na pacienty na interně prší oknem, opilci (především z řad turistů, drogově závislých či bezdomovců) budou mít krásně zrekonstruované zařízení ke zpříjemnění jejich pobytu,“ řekl nám k plánované rekonstrukci záchytné stanice ředitel pražské Nemocnice Na Bulovce Jan Kvaček.

To nemůže být pravda. Feťáci, opilci a bezdomovci mají přednost… Přečtěte si, jak to vypadá na Bulovce, kam vozí pacienty s koronavirem. Mluvili jsme s ředitelem
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Ředitel nemocnice Na Bulovce Jan Kvaček

Nemocnice na Bulovce je nyní v centru zájmu veřejnosti v souvislosti s pacienty s koronavirem, kteří se zde léčí. Špičkové lékařské služby jsou v ostrém kontrastu se zanedbaným stavebním stavem budov Bulovky. Nemocnice nemůže městské budovy rekonstruovat, není jejich vlastníkem. Magistrátu Prahy přitom platí nájemné 28 021 692 Kč ročně. Co s tím?
 
Varianty jsou de facto pouze dvě, pokud tedy pomineme absurdní variantu uzavření nemocnice. Praha buď musí začít plnit svou povinnost a do budov náležitě investovat. Toto opravdu je její povinnost – udržovat budovy v takovém stavu, aby byly uživatelné za účelem, za jakým jsou pronajaty (tedy provoz nemocnice). Nebo může budovy a pozemky převést na stát, ať se o ně stát v souvislosti se svou nemocnicí postará. Chátrání budov se nechalo zajít tak daleko, že je naprosto nereálné chtít po veřejné nemocnici, aby toto dnes rychle celé uhradila na zvýšeném nájemném. Pokud Praha do budov investovat nehodlá, vůbec nerozumím tomu, proč je drží v majetku. Nemocnice v nich je odjakživa a má nevypověditelnou smlouvu na dobu neurčitou, ty budovy dnes nemají komerční hodnotu.
 

Anketa

Jak se zatím Babišova vláda zhostila boje proti koronaviru? (Hlasování od 11.3.2020)

95%
hlasovalo: 41351 lidí
 
Stavem Bulovky by zděšen vloni v říjnu při návštěvě nemocnice i premiér Babiš. „Před dávnými časy, v roce 1931 byla Bulovka nejmodernější nemocnice Evropy. Teď je všechno jinak. Nemocnice je hrozně zanedbaná a potřebuje naprosto nutně investice,“ postěžoval si tehdy. „Byl jsem v šoku,“ řekl o své návštěvě. Změnilo se od té doby něco?
 
Ano, jeho návštěva nejen v Nemocnici Na Bulovce, ale i v dalších nemocnicích, iniciovala vznik investičního plánu do státních nemocnic. V roce 2021 Nemocnice Na Bulovce dostane prostředky na částečnou modernizaci porodnice a rozšíření Centra porodní asistence a na rekonstrukci ubytovny zdravotních sester a dezolátního stravovacího provozu (který zásobuje i Psychiatrickou léčebnu Bohnice). Ty nejhorší budovy ovšem tímto způsobem bohužel financovány nebudou, jelikož jsou v majetku magistrátu, který se jich nechce vzdát a stát bohužel do magistrátních budov investovat nemůže. Ta situace velmi brzdí rozvoj nemocnice.
 
Absurditu situace dokresluje čerstvý dopis, který oznamuje vedení nemocnice na Bulovce rozsáhlou rekonstrukci záchytné stanice v areálu Bulovky. O rekonstrukci nejzanedbanějších budov samotné nemocnice ani slovo. Jak jste vnímal toto oznámení?
 
Na první přečtení jsem chvíli nebyl ochoten tomu uvěřit a říkal jsem si, jestli v Praze není záchytná stanice ještě někde jinde a netýká se to jiného pracoviště. Záhy mi samozřejmě došlo, že je to záchytná stanice v našem areálu. Je neuvěřitelné, že zatímco na pacienty na interně prší oknem, opilci (především z řad turistů, drogově závislých či bezdomovců) budou mít krásně zrekonstruované zařízení ke zpříjemnění jejich pobytu. Nemluvě o tom, že nám Praha tímto suše oznamuje, že po dobu rekonstrukce (mnoho měsíců) bude záchytka zavřená. Tedy jinými slovy „Připravte si kapacitu na interně“. Je to naprosto neuvěřitelné, jako kdyby nestačilo, že vůbec máme záchytku a Drop In v areálu nemocnice, kde se například nachází porodnice, dětská pohotovost a podobně. Obzvlášť pro dětské pacienty a jejich rodiče je opravdu velmi nepříjemné zde tyto osoby potkávat. Na přemístění těchto zařízení tlačíme dlouhodobě, bezúspěšně. Umístit Drop In a záchytku do veřejné nemocnice je podobné, jako umístit je vedle školy…
 
Celkem vtipně vedle těchto závažných zjištění stojí tiskové prohlášení pražského magistrátu, které dorazilo zhruba stejně se zoufalým popisem nemocničního areálu. Tiskový zástupce primátora Hřiba v něm oznamuje, že primátor Hřib spolu s dalšími zástupci města vyvěsí tibetskou vlajku na budovu magistrátu. Primátorův boj s Čínou je zřejmě víc než starost o své budovy v současnosti nejsledovanější nemocnice Na Bulovce. Souhlasíte?
 

Anketa

Je Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví?

77%
19%
hlasovalo: 19414 lidí
Dostalo se nám z magistrátu také reakce, že magistrát „nemůže řešit vše“. Chápu, že Čína je velká země a nějaká Bulovka, to proti ní nic není. Holt pan primátor má jiné priority. Nicméně nyní vážně. Ještě bych rozuměl tomu, kdyby se v rozpočtu sváděla bita o to, jestli více investovat do nemocnice, nebo do padajícího mostu či městského okruhu. Všechno to jsou naprosto zásadní témata pro chod města. Nic takového se ale neděje, současná situace je nepochopitelná. Pacienta nezajímá, čí je budova a čí je nemocnice. Dovedete si představit Pražana/voliče, který bude vedení Prahy vyčítat, že opravilo nemocniční budovy, které má v majetku? Já ne.
 
Jak hodnotíte ze svého pohledu pirátské vedení magistrátu?
 
Já nechci úplně hodnotit, jestli je toto vedení dobré či špatné kvůli tomu, že je pirátské. Nechci to téma spojovat s politikou a vyzdvihovat jednu stranu před druhou. Z mého pohledu ovšem současná koalice v čele s panem primátorem tento zásadní problém, dotýkající se stovek tisíc Pražanů, vědomě a úmyslně neřeší.

Na Bulovce je v tuto chvíli na lůžkovém oddělení pět pacientů, jeden na infekční JIPce na plicním ventilátoru. Čtrnáct osob čeká v izolaci na výsledky testů.

Nemocnice Na Bulovce (neformálně označovaná pouze jako Bulovka, do roku 2012 Fakultní nemocnice Na Bulovce) je rozsáhlý nemocniční komplex, rozkládající se na návrší navazujícím na Bílou skálu v Praze 8 - Libni v okolí již zaniklé usedlosti Bulovka. Nejvýraznější budovou nemocnice je neorokoková stavba nazývaná Vychovatelna. Celková kapacita lůžek činí 1 006, pracuje zde okolo 1 991 pracovníků a ročně se tu hospitalizuje kolem padesáti tisíc pacientů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…