Tohle vrhá na spor Zeman versus Baxa nové světlo. Advokát Koudelka připomíná starý Baxův problém. Bral plat, ale...

25.01.2019 20:49

Dopustil se prezident Miloš Zeman nepřípustného ovlivňování soudce, nebo je to jinak? Bývalý dlouholetý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa vznesl vůči prezidentu republiky velmi vážné obvinění. Na názor jsme se zeptali renomovaného advokáta, doc. JUDr. Zdeňka Koudelky, Ph.D. A ten překvapil, když připomněl starou kauzu Josefa Baxy. Vše má, zdá se, poměrně letité kořeny.

Tohle vrhá na spor Zeman versus Baxa nové světlo. Advokát Koudelka připomíná starý Baxův problém. Bral plat, ale...
Foto: Archiv PL
Popisek: Zdeněk Koudelka

Bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa při jednání sněmovního podvýboru pro justici ke kauze možného ovlivňování soudců Hradem uvedl, že mu Miloš Zeman opakovaně naznačoval, že by mohla přijít odměna v podobě jmenování předsedou Ústavního soudu. Co tomu říkáte, je to problém?

Je s podivem, že se Josef Baxa neohradil hned, ale vystoupil, až je zřejmé, že jej prezident předsedou Ústavního soudu nejmenuje. Též nezhodnotil své schůzky s prezidentem i jinými, které nesouvisely s řízením Nejvyššího správního soudu, ať jde o výběr soudců Ústavního soudu, nebo předsedy Nejvyššího soudu.

Anketa

Kdo je pro vás důvěryhodnější?

hlasovalo: 21073 lidí

Sám Baxa řekl, že za přímý nátlak by Zemanovo jednání neoznačil, jisté náznaky „výměnného obchodu“ však v celé věci spatřuje. Pokud k tomu došlo, je taková věc důstojná prezidenta republiky? Má tvrzení Josefa Baxy, pokud není podpořeno pevnými důkazy, nějakou váhu? Co by se nyní mělo stát?

Nechci se nechat zatáhnout do kauzy Josefa Baxy. Nemohu jeho slova hodnotit, aniž bych nepřihlédl k tomu, že Josef Baxa v letech 1999–2002 zásadně narušil ústavní dělbu moci, když coby soudce Krajského soudu v Plzni působil jako náměstek ministra spravedlnosti, přestože Ústava zakazuje soudcům funkce ve veřejné správě, kam patří i ministerstva. Nesoudil, ale pobíral plat soudce krajského soudu, který je vyšší než plat náměstka ministra. Když předseda Krajského soudu v Plzni Jiří Šilhavý za tuto neústavnost na něj podal kárnou žalobu, byl Šilhavý ministrem spravedlnosti Otakarem Motejlem odvolán. Nový předseda pak kárnou žalobu stáhl. Baxovi již nikdo nestál v cestě jeho náměstkování na ministerstvu.

Během působení Baxy ve funkci soudce i náměstka ministra připravilo ministerstvo zákon, kterým se zřídil Nejvyšší správní soud s tím, že se k němu ze zákona překládají k 1. 1. 2003 soudci vrchních soudů působících ve správním soudnictví. Přestože Baxa byl trestním krajským soudcem, nechal se přeložit před účinností zákona na Vrchní soud v Praze jako správní soudce. Tuto činnost nevykonával, protože náměstkoval na ministerstvu, ale díky tomu se automaticky stal soudcem Nejvyššího správního soudu a mohl byt jmenován jeho předsedou.

Senátor Jiří Drahoš vyzval orgány činné v trestním řízení, aby začaly urychleně konat. Souhlasíte s tím, že to je třeba? Senátor Václav Láska podal ve středu trestní oznámení na kancléře prezidenta Vratislava Mynáře. Ten prý zasahuje do nezávislosti soudů. Objevují se návrhy, že by Senát mohl podat žalobu na prezidenta republiky za velezradu. Naplňoval by skutek, o kterém mluvil Josef Baxa, skutkovou podstatu velezrady?

Vnímám to jako součást politického boje, který se řídí jinými pravidly než trestní právo. Josef Baxa i ústavní soudce Vojtěch Šimíček kritizované jednání jako trestný čin nezhodnotili. Předpokládám, že mají lepší znalost trestního práva než Jiří Drahoš.

Příznivci Miloše Zemana říkají, že předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský se nemůže dostat ke schůzce s prezidentem, neboť ten jej odmítá, vybírá takové termíny schůzek, které se Rychetskému nehodí, a tak podobně. Celá kauza s Josefem Baxou tak má být prostředkem, jak na Zemana vyvíjet nátlak. Je to uvěřitelné, nebo jde jen o konstrukci, která má Zemanovo počínání omluvit?

Zda se spolu baví či nebaví prezident republiky a předseda Ústavního soudu, mne nezajímá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

13:55 „Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

Předseda SPD Tomio Okamura vyzval Babiše, aby ještě před volbami sdělil voličům, zda chce v případě …