Úpadek USA, slabost Německa, ukrajinská tragédie. Vše souvisí. Profesor Budil odhaluje

14.01.2024 7:20 | Rozhovor

Kdysi bohatá Argentina se opět snaží dostat mezi elitní státy světa. Do propadliště ji svrhly mj. Světová banka a Mezinárodní měnový fond. A jde na to poněkud netradičně. Zato Německo zakouší pád amerického impéria, které si jako oběť zvolilo právě Evropu, k nevýslovné radosti arabského světa. Jak uvádí politolog Metropolitní univerzity v Praze, profesor Ivo Budil pro ParlamentníListy.cz, USA nachází v Evropě poslední vykořisťovanou oblast – výsledek vidíme na ukrajinské tragédii. A co premiér Fiala v Indii? Další fraška a politická tragédie.

Úpadek USA, slabost Německa, ukrajinská tragédie. Vše souvisí. Profesor Budil odhaluje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Představení knihy Globální dějiny a postliberální společnost autorem Ivem T. Budilem

Jak se díváte na aktuální situaci v Argentině? Je nový prezident Milei „dalším Trumpem“? Dramatické rušení ministerstev, úřadů, devalvace měny – a přesto jej obyvatelé až freneticky podporují...

Bude určitě velmi zajímavé sledovat další ekonomický vývoj v Argentině i z toho důvodu, že se v uplynulých desetiletích ukázalo, že neoliberální či libertariánský ekonomický model, který prezident Javier Milei rázně prosazuje, nevedl k trvalému hospodářskému růstu a stabilitě, ale naopak ke stagnaci, deindustrializaci a nadvládě spekulativního finančního kapitálu. Sporná je podle mého názoru rovněž Mileiho snaha o dolarizaci argentinské ekonomiky a rozhodnutí nevstoupit do BRICS. Na druhé straně Argentina skutečně potřebuje zvýšit míru hospodářské svobody a významně snížit etatismus. Argentina náležela v minulosti k nejzámožnějším zemím. Její hrubý domácí produkt na osobu byl před druhou světovou válkou vyšší než ve většině západoevropských států a podle některých odhadů byla Argentina roku 1895 vůbec nejbohatší zemí světa. Za hlavní příčinu dlouhodobé stagnace a pádu do chudoby je pokládána neefektivní korporativní hospodářská politika prezidenta Juana Dominga Peróna v letech 1946 až 1955 a 1973 až 1974, represe a korupce v době vojenských vlád nebo přílišná závislost na jedné komoditě – zpracování hovězího masa. Argentina a další státy Latinské Ameriky byly rovněž do určité míry po roce 1945 obětí mezinárodního hospodářského systému, který se zrodil na konferenci v Bretton Woodu a k jehož pilířům náleží Světová banka a Mezinárodní měnový fond kontrolované Spojenými státy americkými. Uvedené instituce cílenou měnovou a neomalthuziánskou politikou bránily zemím globálního Jihu uskutečnit reformy zaostalého a nevýkonného zemědělství, podporovaly především těžbu a zpracování primárních surovin a v zásadě zmrazily produktivní a intelektuální potenciál uvedených regionů. Globální Jih potřebuje silné, kompetentní a patriotické vůdce. Zda k nim Javier Milei náleží, se teprve ukáže.

Předsednictví Rady EU se má v červenci ujmout Maďarsko. To bude pro EU jistě další problém se skřípěním zubů...

Anketa

Jste pro zrušení koruny a zavedení eura v ČR?

94%
hlasovalo: 57766 lidí
Myslím, že Viktor Orbán a další maďarští představitelé si dobře uvědomují, že není v jejich silách zásadně změnit či ovlivnit v rámci předsednictví politiku Evropské unie. Na druhé straně je dobře, že v jedné evropské zemi stále existuje vedení, které si zachovalo zdravý rozum, patriotismus a pud sebezáchovy. Jediné, v co můžeme doufat, je, že se počet obdobných států bude rozšiřovat. Evropa se nalézá na osudové křižovatce. Korunní princ a premiér Saúdské Arábie Muhammad bin Salmán nedávno prohlásil, že evropský kontinent se nachází v natolik těžké hospodářské, sociální a intelektuální krizi, že Blízký východ, jestliže účinně zmobilizuje své lidské a přírodní zdroje, zaujme ve světovém systému místo, které po několik staletí náleželo Evropě. Ještě před deseti lety by pravděpodobně podobný výrok vyzníval úsměvně, ale obávám se, že nyní již ne. Musíme si ale uvědomit, že náš úpadek není dán žádnými osudovými přírodními nebo civilizačními zákonitostmi, a není proto neodvratitelný. Jde o výsledek špatných politických rozhodnutí, které mohou obyvatelé Evropy svými politickými činy zvrátit. Je třeba zbavit Evropu amerického protektorátu, který z ní učinil využívanou a upadající periférii zavlečenou do kořistnické války, jež je v rozporu s jejími existenčními zájmy. Dále musíme obnovit produktivní průmyslové, vědecké a intelektuální síly kontinentu, které jsou vysávány parazitickou globální finanční oligarchií. A nakonec je žádoucí zapomenout na „střet civilizací“ a zapojit se společně se zeměmi globálního Jihu a společenstvím BRICS do budování multilaterálního postamerického světa svrchovaných a rovnoprávných národních států, o kterém snil například Franklin Delano Roosevelt.

... a události v Německu, konkrétně protesty zemědělců – a nejen jich -- evropské jednotě moc nepřidají.

Slabost Německa je jedním z velkých geopolitických překvapení jednadvacátého století. Margaret Thatcherová a François Mitterrand se obávali, že sjednocení Německa povede k obnovení jeho nadvlády nad Evropou. O nadcházející německé hegemonii byl přesvědčen americký politolog John Mearsheimer nebo francouzský demograf a historik Emmanuel Todd. Ukázalo se nicméně, že Německo zůstalo americkým satelitem bez skutečné svrchovanosti. Spojené státy americké umožnily ze strategických důvodů v době studené války německý „hospodářský zázrak“ a i po roce 1989 dopřávaly Německu relativní volnost, zahrnující například hospodářskou kolonizaci střední a východní Evropy. To se však přinejmenším od roku 2015 změnilo. Úpadek amerického impéria, které rychle ztrácí vliv v zemích globálního Jihu, vedl k jeho zaměření se na Evropu, jež se stává poslední vykořisťovanou baštou, z níž se američtí neokonzervativci pokusili znovu ovládnout Rusko a jeho nesmírné surovinové zdroje. Výsledek vidíme v ukrajinské tragédii. Je zarážející, že němečtí politici a veřejnost, jejichž země navíc trpí důsledky iracionální environmentalistické ideologie, tak pasivně přihlíželi, jak je jejich stát zbaven levných a dostupných ruských surovin, kriticky důležitých pro německé hospodářství, a využit pro cynickou mocenskou hru, která se rozchází s německými národními zájmy. Nyní se zdá, že se Německo probouzí, což je pro Evropu dobrá zpráva, nicméně prozatím jde pouze o hospodářské protesty bez celkového prozření a emancipace.

Očekáváte, že návštěva premiéra Fialy v Indii pomůže krachujícím hutím v Ostravě, které patří indickému miliardáři?

Petr Fiala se primárně účastnil regionální konference Vibrant Gujarat, během níž se setkal s indickým premiérem Narendrou Módim. Myslím, že krachujícím hutím v Ostravě to nijak nepomůže, na druhé straně si český předseda vlády vyzkoušel předení na kolovrátku a pražská zoo možná získá vzácné indické lvy. Karel Marx se mýlil, když tvrdil, že poprvé je určitá historická událost tragédií a podruhé fraškou. Petr Fiala prokázal, že správu země lze pojmout jako nekonečnou řadu tragédií. Nemůže řešit problémy české společnosti, protože sám je součástí a jednou z příčin jejích potíží.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Václav Fiala

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Budil., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHorký , 14.01.2024 11:53:51
Tak konečně někdo popsal, co USA chtějí z Evropy udělat. A daří se to. Je přece jasné, proč se podporoval rozpad SSSR, nebo Jugoslávie, naši poskoci západu, rozdělili Československo, ale bylo potřeba sloučit Německo. Německo je od 45. protektorát USA, jako celá EU. Válka na Ukrajině není náhodná. Ukrajina má velké území a tak se tam dá vystřílet mnoho munice a o to šlo a dá se to všechno svalit na Rusko. Proč asi ta válka není v pobaltských republikách? Tam je málo místa. Tak to nemá žádný význam. Kdy konečně lidé, anebo aspoň odpovědní voliči pochopí, že USA je zkáza lidstva? To je, ale ta demokracie. Jen nechápu ty, co volí tuto neschopnou, protinárodní vládu, že chtějí zničení nejen Evropy a naší země, ale i naších rodin? Nebo oni nemají rozum? Či pud sebezáchovy? Až jim to dojde, tak bude pozdě a v naší krásné, kdysi, zemi se budou prohánět bandité z USA.

|  17 |  0

Další články z rubriky

Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

18:59 Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

„Pokus o logickou argumentaci se stává pro příslušné orgány indicií, že možná pracujete pro cizí záj…