Velkokapitál skončí, nadvláda USA nad světem také. Soudruh Jakeš se vyjádřil i k uprchlíkům

02.05.2016 6:55

ROZHOVOR Nestabilita na Středním východě je důsledek politiky USA. Ostatně uprchlická krize, která má rozvrátit Evropu, také sílí kvůli zájmům USA. Do těchto potíží se dostáváme hlavně kvůli existenci Severoatlantického paktu. Tak mluví Miloš Jakeš, bývalý generální tajemník Ústředního výboru komunistické strany Československa. Ve svých třiadevadesáti letech se prý stále živě zajímá o dění ve světě.

Velkokapitál skončí, nadvláda USA nad světem také. Soudruh Jakeš se vyjádřil i k uprchlíkům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Jakeš

Anketa

Který kandidát na předsedu KSČM je nejlepší?

hlasovalo: 6553 lidí

Myslíte si, že bude socialismus jako protiváha kapitalismu schopen při současném mezinárodním vývoji ještě nakonec zvítězit?

Určitě k tomu dojde, poněvadž je kapitalismus nespravedlivý systém. Krajně nespravedlivý. Z čeho plynou ty obrovské příjmy dnešním vykořisťovatelům? Z toho, že nezaplatí za práci lidem tolik, kolik by měli. Také většina z nich podvádí na daních. Právě z toho pochází jejich bohatství. Nespravedlnost systému přímo řve po tom, aby byla odstraněna. Ať se to komu líbí nebo ne, tak ke konečnému vítězství socialismu dojde. Stejně jako k tomu došlo po světové válce ve dvacátých letech v SSSR. Nikdo to nezastaví. Žádná americká politika, žádné organizování provokací a válek po světě.

Jak vnímáte fakt, že procento nejbohatších vlastnilo v roce 2015 stejně, jako zbytek populace?

Je to hrozné. Tento majetek by měl být znovu přerozdělen. Ostatně podobné uvědomění je smyslem Svátku práce a různých dalších demonstrací. To je přeci i smyslem politiky komunistických stran, aby k tomu došlo. Ono k tomu jednou dojde, protože skončí éra velkokapitálu, nadnárodních koncernů a oligarchů. Skončí éra, kdy ve světě prostřednictvím NATO vládnou USA a určují, co je dobré, a co špatné. Pak způsobují takové katastrofy, jako je současná migrační krize.

Obáváte se hodně této krize?

Je to jev, který je v masové podobě organizován a nemá v sobě nic pozitivního. Něco jiného je, když se lidé občas stěhují třeba z vesnice do vesnice, z města do města, ze země do jiné země. Nicméně tohle je masový útěk ze svých vlastních zemí. Ale je třeba řešit hlavně příčiny krize. Stabilizovat politickou i ekonomickou situaci v těch zemích, z kterých sem ti lidé utíkají. To je základ. Péče o migranty je druhá věc. Je třeba hlavně zabránit tomu, aby k docházelo k hromadné migraci.

Nicméně situace na Středním východě je tak destabilizována, že to půjde jen hodně ztěžka...

Bohuže ano, ale jde o důsledek politiky USA. Nevím, jestli tu je nějaká spojitost s tím, že destabilizace Středního východu a hromadná migrace jeho obyvatel vyvolává obrovskou krizi právě v Evopě.

Myslíte si, že by to mohl být důvod?

Ano, podle mě je tamní účinkování USA důvodem destabilizace Evropy. To by mohlo být jedině v zájmu země, která stojí v čele NATO. Tedy v zájmu USA.

Ale do bojů na Středním východě se zapojila i Ruská federace...

Rusko je zcela v jiném postavení. Rusko to tam nezpůsobilo a nevybombardovalo. Rusko mělo se Sýrií vždy dobré vztahy. I za socialismu, i po převratu v SSSR. Je to až podivné, jak se Evropa dostává do tak alarmující situace. A dostává se do ní jen díky existenci Severoatlantického paktu. To mě velmi zajímá, protože jde nepřímo i o nás, o Československo. Vždy jsem říkal, že dopady světových událostí hrály rozhodující úlohu i v naší historii. Vnitřní problémy mnohem méně.

Může se dostat KSČM jako koaliční partner do české vlády?

Záleží na tom, jak bude pracovat. Podle mě by měla nastolit trochu ostřejší kurz. Důsledně využívat všech možností. Odhalovat dnešní problémy a jejich příčiny hned v zárodku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…