Veterán Pražského povstání Šneberg: Když slyším urážky prezidenta z úst mládeže, je mi špatně. O Bohdalové a Remkovi by se měly děti učit

09.11.2021 20:48 | Rozhovor

Humbuk kolem odebrání pravomocí prezidentovi byl naprosto zbytečný. To říká bývalý stíhací letec a jeden z posledních žijících účastníků Pražského povstání v roce 1945, Emil Šneberg, kterému je nyní devadesát let. Ve čtrnácti nicméně s otcem, také bývalým vojenským pilotem, bránil barikádu u domu č. 425 ve Vokovicích. Předtím pro povstalce ukořistil s bratry pušky a náboje a s otcem mezitím zneškodnil nastražený výbušný systém na letišti Praha-Ruzyně.

Veterán Pražského povstání Šneberg: Když slyším urážky prezidenta z úst mládeže, je mi špatně. O Bohdalové a Remkovi by se měly děti učit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní akce k připomenutí 70. výročí návratu československých letců do vlasti. Součástí bylo také odhalení modelu stíhačky Spitfire Mk. IX ve skutečné velikosti

Anketa

Je Zeman povinen jmenovat ministrem kohokoliv, koho navrhne Fiala?

2%
96%
hlasovalo: 15182 lidí

Prezident Miloš Zeman vám udělí medaili Za zásluhy I. stupně. Co vy na to?  

Bylo to zveřejněno už 28. října, v den státního svátku, a všichni víme z médií, že by měla být státní vyznamenání předána 1. ledna příštího roku. Už od zveřejnění mi ale chodí hodně gratulací a já si toho nesmírně vážím. Beru to tak, že tím oceněním byla vzdána čest nejen mně, ale i všem účastníkům Pražského povstání. V něm jsem se zbraní v ruce bojoval po boku otce.

Třeba historik Jaroslav Šebek pro Lidovky.cz řekl, že se Zeman „metály vrací před rok 1989“...

Nebudu nikomu brát jeho názory. Já si osobnosti prezidenta vážím, což ale nemusí znamenat, že s ním ve všem souhlasím. Koneckonců si v naší ani ve světové historii nepamatuji státníka bez chyby, se kterým bych se shodl naprosto na všem.

Zeman je řádně zvoleným prezidentem a zasluhuje úctu. Když někdy čtu nebo slyším urážky prezidenta z úst naší mládeže, ale i některých vzdělaných lidí, tak je mi z toho špatně. Podle mě je to naprosto nepřípustné. A nemá to nic společného se svobodou projevu, jak je to někdy prezentováno.

Co si myslíte o kritice udělování státních vyznamenání s tím, že je prezident dává hlavně „přátelům“?

Vyznamenaní je obdrží hlavně jako projev úcty za zásluhy. Za svou činnost ve vztahu ke státu, a ne ve vztahu k prezidentu Zemanovi. To, jestli jsou náhodou někteří jeho přátelé, nic nemění na tom, že mají za sebou činnost ve prospěch našeho státu. A za to jim všem patří vděk a uznání.

Ostatně Jiřina Bohdalová a Vladimír Remek, kteří dostanou Řád bílého lva, jeho přátelé jsou...

Jestli jsou přátelé, to je přece jen jejich věc. Ostatně jak Bohdalová, tak i Remek jsou lidé, jejichž jména by se měly učit děti ve škole. Svá jména spojili s prosperitou našeho státu. Jsou známí nejen doma, ale i ve světě.

Jak dobře se vy znáte s prezidentem?

Znám pana prezidenta jako každý jiný občan.

Bude schopen vyznamenání v lednu předat?

Na tuhle otázku nedokážu odpovědět. Nejsem kouzelník ani jeho osobní lékař. Vzhledem ke svému věku a zkušenostem ale musím říct, že je potřeba více pokory, méně spekulací a řešit věci, až přijde čas. Je zbytečné předjímat a vytvářet někdy nesmyslné teorie.

Jaký je podle vás zdravotní stav a s tím spojená psychika prezidenta Miloše Zemana?

Jak už jsem řekl, nejsem lékař. Obecně lze konstatovat, že je potřeba se vůči nemocnému chovat citlivě a ohleduplně. Toho se panu prezidentovi bohužel nedostává.

Jak jste vnímal nadávné snahy Senátu, aby mu byly odebrány pravomoci?

Mám za to, že tyhle snahy byly předčasné. Pan prezident nebyl nijak zvlášť dlouho mimo svou práci. V podstatě se bavíme o týdnech pracovní neschopnosti, což nic neznamená. Byl to naprosto zbytečný humbuk a současnost mi dává jasně za pravdu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…