Vídeň? 800 teroristů rozvrátí Česko. Nemáme obranu. Expert vystavil účet

04.11.2020 10:01

ROZHOVOR „Jsem toho názoru, že zhruba 800 dobře koordinovaných radikálů, kteří by byli pečlivě připraveni na cíl útoku, by dokázalo během jednoho týdne totálně rozvrátit systém fungování České republiky. A nebylo by proti tomu obrany, protože my se na podobné věci nepřipravujeme,“ říká rázně vojenský analytik Jaroslav Štefec. I kvůli tomu jsou podle něj Čechy ideálním cílem, což podporuje silná židovská komunita a nesprávně fungující zpravodajské služby. Z nich prý byli odstaveni odborníci i přes svoji odbornost. Štefec navíc varuje, že vánoční svátky nebudou poklidné, očekává další útoky lidí, kteří mezi místními hledají vojáky armády Proroka, jejímž hlavním úkolem je vítězství islámu v celé Evropě.

Vídeň? 800 teroristů rozvrátí Česko. Nemáme obranu. Expert vystavil účet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Štefec

Ve Francii a nyní v rakouské Vídni došlo k útokům, které souvisejí s islámem. Ať už jde o reakci na karikaturu Mohameda, nebo teroristický útok jako takový, evropská média kromě koronaviru teď plní tyto zprávy. Vy jste varoval před podobnými útoky v České republice, a to v brzké době. Jak reálná je tedy hrozba útoku v České republice?

Anketa

Kdo nakonec urve vítězství v amerických prezidentských volbách?

13%
hlasovalo: 4499 lidí

Domnívám se, že ta hrozba je skutečně reálná, protože islamistickým tlupám vlastně vůbec nezáleží na tom, v jaké zemi útočí. Jim postačuje, když budou mít alespoň základní zázemí, budou se moci na území té země relativně dobře dostat a pokud možno způsobí co největší strach a obavy obyvatel nejen dané země, ale vlastně v rámci celé Evropské unie. Já se domnívám, že Česká republika je v tomto směru naprosto ideálním cílem. Podobným, jako svého času byla Hirošima, kterou Američané v podstatě půl války šetřili na použití atomové pumy, aby to o to více vyniklo.

Česká republika je jedním z typických cílů, protože tady žije poměrně silná židovská komunita, kterou islamisté primárně nenávidí. Je tady velké množství cílů, na které lze celkem jednoduše zaútočit, a kromě toho je tady také relativně slabá bezpečnostní ochrana občanů, protože naše bezpečnostní služby podle mého názoru ani zdaleka nefungují tak, jak by měly.

Anketa

Obáváte se, že islámský terorismus udeří i v České republice?

96%
hlasovalo: 21823 lidí

Pokud já vím, bezpečnostní služby už dokázaly několikrát odvrátit teroristický útok. Je to tak?

To tvrdí oni. Já mám samozřejmě vzhledem k tomu, co v současné době dělám, některé informace, které jsou, dejme tomu, nadstandardní. Ale vím, že odvracení teroristických útoků nebyla v některých případech zdaleka jejich zásluha.

Co tedy podle vás českým bezpečnostním službám chybí? V čem je problém?

V první řadě profesionalita a lidé, kteří se zabývají skutečně natvrdo terorismem, jsou v tomto oboru vzdělaní a mají informace, které jim umožňují tuto činnost vykonávat na takové úrovni, aby skutečně chránili občany České republiky. Nikoliv aby pouze zasahovali proti teroristům, kteří na naše území míří z jiných míst a jsou na ně upozorněni. Jak českým zpravodajským službám, tak české policii chybí spousta schopností a spousta, dalo by se říci, organizačních prvků, které by umožnily tyto věci řešit.

Chcete tedy říci, že v tomto smyslu potřebují nějakou změnu a tu by měli provést politici, jak jste nepřímo vyslovil?

Určitě. Měli by se v první řadě začít bavit s odborníky, jakým je například David Bohbot, kterého znám a je jedním ze špičkových odborníků a specialistů konkrétně na protiteroristický boj. Nejen on, člověk, který je izraelským specialistou non plus ultra, ale i čeští odborníci, kteří jsou v tomto zběhlí, byli víceméně odstaveni z procesu vzhledem ke své přílišné odbornosti. Byli často nahrazováni kariérními trouby, kteří o těchto věcech mnohdy nevědí vůbec nic.

A to mluvíte o českých zpravodajských službách?

Nejen o zpravodajských službách, ale mluvím obecně i o bezpečnostní komunitě, bezpečnostní oblasti, konkrétně i o lidech, kteří se tím zabývají z pohledu profesionálů.

Tím se dostáváme k vaší zmíněné výzvě směrem k politikům, která zněla: „Takže pane Babiši, pane Metnare, pane Hamáčku, paní Černochová a další – může se to stát a také se to stane. A brzy. A vás pak budeme my, občané ČR, činit zodpovědnými za oběti. Stejně jako pány Berouna a Koudelku. Začněte konečně dělat to, proč jsme vás volili.“ Co by tedy měli udělat pro to, abychom měli větší jistotu bezpečí. Kde začít?

V první řadě analýzou, protože nám chybí analýza reálných rizik pro Českou republiku a chybějí nám konkrétní výstupy z hlediska jasné definice konkrétních hrozeb, jejich výše, to znamená definice rizik. A chybějí konkrétní opatření, která bychom měli udělat, abychom rizika snížili, nebo abychom v případě realizace hrozeb byli schopní reagovat tak, aby způsobené škody byly minimalizovány. Praha by v žádném případě nedokázala reagovat tak, jak reagovala Vídeň, protože co udělali, bylo perfektní. Okamžitě nasadili vojáky k ostraze objektu. Když čtu, že česká vláda je schopná nasadit jednotky do jednoho týdne po vyhlášení zvýšené pohotovosti, tak se fakt musím smát. A to Rakušané mají armádu, která není z pohledu našich odborníků profesionální, protože mají základní vojenskou službu, kterou si v referendu odhlasovali.

Přesto jste se nechal slyšet, že fakticky selhaly i rakouské informační služby…

Ony selhaly jenom v tom, a předpokládám, že si z toho vezmou poučení, že nedokázali odhalit, že tam vzniká skutečně toto riziko, že se vytváří nějaká organizovaná skupina. A v první řadě tam došlo k plánování. Podle mého názoru tam musel působit někdo ze zahraničí. Ten, kdo to plánoval, nebyl Rakušan, který tam bydlel.

Bezpečnostní expert David Bohbot, kterého jste zmínil, k tomu napsal: „Když se koukám na záběry z televize, mohu vám říct s jistotou, že toto je úplně jiné než útoky ve Francii. Potýkáme se tu s velmi dobře vycvičenými teroristy. Tento útok byl naplánován velmi pečlivě a podle mne nemá nic společného se židovskou synagogou ani s karikaturami proti Mohamedovi nebo Erdoganovi. Jejich úmyslem je rozšířit teror, chaos a zabít co nejvíce lidí. Celé je to součást dlouholetého plánu nás zničit.“ Vezměme si jeho výrok postupně. Nejdříve první část, vy tedy souhlasíte, že rakouský útok byl úplně jiný než útoky ve Francii?

Naprosto jednoznačně. Ve Francii to byly útoky jednotlivců, respektive malých skupin. Ale v Rakousku to začíná dostávat charakter organizovaných útoků, protože bezprostředně předtím proběhl útok na kostel, kdy asi padesát výrostků napadlo kostel, poničili vybavení a ani nebudu popisovat, co vše udělali, šlo o znesvěcení kostela. Další útok je tento a podle mého názoru se to bude stupňovat. Tento útok byl přesně dopředu připravený a byl zorganizovaný na konkrétní období. Já myslím, že jeho hlavním úkolem bylo zasít strach mezi lidi a vytvořit atmosféru obav před nastupujícími vánočními svátky. A myslím, že letošní Vánoce zdaleka nebudou poklidné.

Domníváte se, že by mohly přijít další útoky?

Já se nedomnívám, já jsem si tím jistý.

Ve které zemi, to nelze odhadovat, protože radikálním islamistům je jedno, kde útočí, jak jste řekl?

Jim je to naprosto jedno, protože operují po celé Evropě.

Samozřejmě spolu s těmito útoky a islamismem celkově se spojuje migrace, které Evropa už léta čelí. Souhlasíte s těmi, kdo říkají, že tyto útoky jsou důsledkem migrace, protože se veskrze nedá uhlídat, kdo z muslimů je schopný se radikalizovat, případně se nedá na hranicích poznat, kdo je radikální nebo že se radikalizovat chce?

Radikálové sem přicházejí. Mluvit v souvislosti s islámem o nějaké radikalizaci není úplně v pořádku, protože buď jste muslim a pak máte konkrétní povinnosti, názory a máte nějakým způsobem nastavený život na prosazování víry a tak dále. Anebo nejste muslim a pak tyto věci neřešíte. Radikalizace je v tomto pojmu skutečně nesmysl, jde spíše o to, že sem chodí radikálové, kteří tady hledají podobné lidi, jako byl ten zabitý útočník ve Vídni. To znamená, hledají mezi místními a vlastně získávají je pro armádu Proroka, jejímž hlavním úkolem bude, aby zvítězil islám v celé Evropě.

Jak byste tedy reagoval na argumenty, že výklad islámu je různý, zneužívaný a různé islámské obce vyjadřují nesouhlas s těmi útoky?

Co na to mají říci, prosím vás? Oni nemůžou udělat nic jiného, nemohou vyjádřit souhlas, protože zatím ještě potřebují klid. Vědí, že pokud by dnes skutečně došlo k tomu, že by se islám pokusil získat v Evropě navrch, nemuselo by to klapnout. Je to otázka toho, že celá východní Evropa se tomu velmi intenzivně brání včetně České republiky. Řeknu vám na rovinu, že Karel Schwarzenberg by si dnes za ten rozhovor z předvčerejška s chutí nafackoval (rozhovor pro nedělní vydání rakouského listu Tiroler Tageszeitung, na což upozornil server Novinky.cz, kde kritizuje přístup středoevropských států k migraci, pozn. red.). A předpokládám, že tytéž pocity má vůči němu značná část vedení TOP 09.

A teď ke druhé části výroku Davida Bohbota, že celé je to součást dlouholetého plánu nás zničit. Co vy na to?

Nejde o to, nás zničit, jde o to, aby tady zvítězil islám, to znamená zlikvidovat naši kulturu, převést ji na kulturu islámskou a v podstatě zničit základy evropské civilizace. Jakmile se stanete muslimem, máte vystaráno, jste bratrem ve víře, hotovo dvacet. Svalí se na vás veškerá pozitiva islámu, ale v momentě, kdy se postavíte vůči islámu, jste nepřítel odsouzený k smrti. Takže tady neexistuje varianta. Buď islamizace a likvidace kořenů kultury evropské, anebo se islámu tvrdě postavit a přežít na křesťanských základech, na základech evropské učenosti, evropské kultury, evropské civilizace. My nemáme jinou variantu.

Podle vás byl tedy známý výrok Muammara Kaddáfího ‚dobudeme Evropu dělohami našich žen‘ myšlen smrtelně vážně?

On to neřekl Kaddáfí.

Kdo to byl?

Byl to prezident Alžírska Boumedienne v roce 1974, dokonce snad na fóru OSN.

Tento výrok je ale běžně připisován právě Kaddáfímu. Pokud vím, sám ho použil…

Kaddáfí ho použil jako varování pro Evropu před muslimskou migrací.

Každopádně myslíte si tedy, že tento výrok byl myšlen vážně?

Naprosto. Podívejte, jaký je vývoj v Anglii nebo ve Francii, kdy se k moci dostávají naprosto demokratickou cestou tím, že muslimové jsou naprosto zodpovědnými voliči. Nejzodpovědnějšími voliči, jaké si může každá strana přát. Čili když se založí muslimská strana, její představitele volí všichni muslimové do jednoho. Do posledního jdou k volbám a jejich počet narůstá, takže v momentě, kdy počet muslimů přeroste 20 až 30 procent obyvatel, kteří v daném místě chodí k volbám, tak se klidně starostou Londýna stane muslim a starostou dalších deseti nebo patnácti velkých britských měst jako v současné době.

Ano, Londýn má muslimského starostu.

Není jediný. Já říkám ano, je tady jednoznačně přímá úměra mezi migrací a útoky vzhledem k tomu, že kvůli migraci se na naše území dostávají islámští radikálové, kteří jsou velmi dobře připraveni nejen po stránce vojenského výcviku, protože prošli válkami, jsou zvyklí zabíjet a jsou vycvičení i v taktice, ale jsou vycvičení speciálně v taktice boje malých skupin, což je celkem vypracovaná technologie v arabských zemích proti státní moci nebo na poměrně rozsáhlých územích. Jsem toho názoru, že zhruba 800 podobných radikálů, dobře koordinovaných a kteří by byli pečlivě připraveni na to, na co útočí, by v několika skupinách dokázalo během jednoho týdne totálně rozvrátit systém fungování České republiky. A nebylo by proti tomu obrany, protože my se na podobné věci nepřipravujeme.

A nyní zpátky k našim politikům, kromě prvního kroku nutnosti analýzy, co byste od českých politiků očekával, aby splnili?

Aby se konečně začali bavit s odborníky. Druhá věc, aby se přestali soustřeďovat na svoje, dalo by se říci lokální, sobecké zájmy v tom, že si budou vzájemně… dá se samozřejmě prát se o kormidlo a je to celkem logicky součást politického boje v rámci demokratického systému, ale jenom blbec seká díry do boku lodě. A to spousta českých politiků dělá právě pouze proto, aby se dostali ke korytu, aby se dostali k moci. Nebo se u ní udrželi.

Vy byste byl tedy pro obnovení povinné vojenské služby u nás? Není tajemstvím, že Švýcarsko má prakticky každého obyvatele dobře vycvičeného. Nemýlím se?

To se nemýlíte. Totéž platí pro Izrael, ale i pro Rakousko. Tady je základní vojenská služba pojmem, který je trochu zdiskreditovaný. Ale já bych byl rozhodně pro to, aby se obnovila základní branná výchova v tom smyslu, že by v určité období života člověk prodělal půlroční až roční vojenský výcvik a potom by se mohlo rozhodnout, zda bude v případě průšvihu fungovat v rámci svého bydliště buď ve prospěch armády, ve prospěch policie, anebo třeba zdravotní služby. Aby skutečně chodil na cvičení po určité době, aby se naučil v rámci systému, který si pro svůj život zvolí, fungovat. A to je vlastně součást smlouvy mezi státem a občany, že stát bude chránit a občané se na tom budou podílet nejen penězi, ale určitou schopností si tuto ochranu zajistit i sami, protože prevence je nejlepší investice do budoucna.

A je to současně i vaše doporučení směrem k politikům?

Je to jedno z nich. Jak říkám, zavést znovu vojenskou službu není správně. Ale jde o to, vytvořit systém, ve kterém se budou občané schopní podílet na zajišťování vlastní bezpečnosti, protože třeba hejtmanům ze zákona přísluší spousta pravomocí a povinností zajišťovat konkrétní věci při vyhlášení různých krizových stavů, ale v reálu na to nemají lidi. Lidé na to nejsou připravení. Nejsou schopnií v případě průšvihu dlouhodobě zajišťovat reálný provoz základních služeb. Počínaje distribucí potravin, která je klíčová, protože jak se říká, stát od chaosu dělí pouhé dva obědy.

Jsou tam léky, zvlášť v současné době pandemie. Vlastě jde o tentýž problém jako pandemie. Stát se ukázal jako naprosto nepřipravený na pandemii, a pokud by tady došlo k několika větším teroristickým útokům, zvlášť pokud by byly kombinované, ukázalo by se, že stát není absolutně připravený ani na tohle. Zase bychom stáli s otevřenou pusou. Problém je v tom, že tady šití roušek nepomůže, pistole doma vyrábět neumíme, to je ten základní problém. A ještě navíc je snaha občany je pokud možno odzbrojit a naházet jim klacky pod nohy ve vlastním nošení zbraní a podobně, to je jedna z věcí, která mně maximálně vadí. Konkrétně v tomto případě by naši politici měli říci jednoznačné a rázné NE Evropské unii.

Já osobně jsem například pro investice do armády, ale nikoliv na nákup předražených věcí. Konkrétně pasivní radary byly téměř třikrát předražené, nebo rakety, které jsme nakupovali, byly předražené dvaapůlkrát. Konkrétní opatření, která nám umožní dohlížet na hranice a sledovat pohyb osob v jejich okolí. Nejen na přechodech a přejezdech, protože jestliže sem někdo bude pašovat zbraně, nepojede přes oficiální přejezd. A silnic a silniček jsou tady obrovské spousty. Tyhle věci by měli také zavést, být schopní dohlížet na vlastní hranice. Nikoliv je zavřít, ale dohlížet na to, co se na nich děje.

A k tomu tedy stáhnout české vojáky ze zahraničí, abychom je měli doma?

Naprosto optimální situace. Nevidím nejmenší důvod, proč by čeští vojáci měli umírat v Čadu, nebo v Nigeru za zájmy francouzského státu, je lepší, aby se připravovali na to, být doma a v případě potřeby zasáhnout ve prospěch našich občanů.

Protože jinak nezvládneme reakci tak dobře jako Rakušané nyní ve Vídni?

V žádném případě, my nemáme armádu. My máme armádu v zahraničí nebo armádu připravenou něco řešit za pět dní v případě vyhlášení pohotovosti.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…