Vitásková poslouchala Fialu a nevěřila: Nereálné sliby. Přijdou krachy, insolvence, nezaměstnanost

02.09.2022 18:58 | Rozhovor

„Nedokážu si představit pro nadcházející zimu zajistit plyn z jiných zdrojů, než jsou dodávky z Ruska,“ říká bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková.

Vitásková poslouchala Fialu a nevěřila: Nereálné sliby. Přijdou krachy, insolvence, nezaměstnanost
Foto: Archiv Aleny Vitáskové
Popisek: Alena Vitásková

Anketa

Zaslouží si Michail Sergejevič Gorbačov naši úctu?

59%
36%
hlasovalo: 16805 lidí

Nadcházející zima může být pro mnohé země EU kritická především v dodávkách zemního plynu. Premiér Petr Fiala včera v Poslanecké sněmovně ujistil nejen poslance, ale i občanskou veřejnost, že se nemusíme nadcházející zimy obávat, že plyn je zajištěn z jiných zdrojů, než je ruský Gazprom. Jak vidíte dodávky zemního plynu pro české spotřebitele v nadcházejícím zimním období?

Bedlivě jsem včera projev pana premiéra poslouchala. Byla jsem překvapena, protože si nedokážu představit pro nadcházející zimu zajistit plyn z jiných zdrojů, než jsou dodávky z Ruska. Sdělení pana premiéra považuji za nereálné.

Každopádně cena bude pro spotřebitele astronomická. Pokud se vyšplhá za otop průměrného rodinného domku na 150 až 200 tisíc korun, tak žádná pomoc od státu ve výši pár tisíc korun rodinám nepomůže. O firmách, které jsou na plynu závislé, nemusím hovořit. Krachy, insolvence, nezaměstnanost. Státní pomoc nemůže všechny udržet nad vodou.

Z různých informací vyplývá, že v České republice je řada zájemců o ruský plyn. Také mnoho obchodníků se předhání v tom, že nabízí pět, deset, sto miliard m3 zemního plynu. Zajišťujete takové obchody, nebo máte o nich znalost, jak takový byznys probíhá?

Ano, o celé řadě nabídek různých obchodníků jsem zprostředkovaně slyšela. Konkrétní jména obchodníků nevím, ani je nechci znát. Považuji tyto obchodní scénáře za poněkud odvážné, ne-li nereálné. Pokud je politická ideologie postavena na tom, že ruský plyn se kupovat nebude, tak se to velmi těžce může prosadit. Chápu některé zoufalé firmy, podnikatele, ale nakonec i municipality, že se dobrodružnou cestou za ruským plynem vydají.

Výsledek může být úspěšný, ale také tristní. Všichni, kteří v tomto obchodování nemají zkušenosti, mohou být pro druhou stranu, tj. pro zkušené obchodníky s plynem (což Gazexport určitě je) jen nějakou úsměvnou epizodou. Pokud nebude politická vůle z obou stran, tak považuji tyto obchodní snahy za nereálné. Nicméně odvážným štěstí přeje, tak jim držme palce.

Vy osobně se v těchto snahách o zajištění dodávek plynu pro naši zem neangažujete. Jste zakladatelkou „Energie není luxusní zboží“, v níž působí odborníci, pánové Noveský, Štěpán a další. Byla jste na poradě podnikatelů Hlava 22, kterou vede pan Juříček z Brano. Ti všichni a řada dalších mají údajně možnost tento plyn do České republiky dovézt. Jako osoba známá v mezinárodním plynárenství se toho neúčastníte?

Těchto aktivit se neúčastním a doposud vše probíhá mimo moji osobu. Asi jsem velký realista a do prohraných bitev se obvykle nepouštím. Současná politická situace velmi ztěžuje jakékoliv bezpečné uzavírání kontraktů, a to na obou stranách. Pokud budou některé subjekty úspěšné, tak určitě to bude přínosem pro naše hospodářství a pro domácnosti. Otázkou pochopitelně zůstává cena a bezpečnost dodávek.

Před několika měsíci jste v rozhovoru pro média sdělila, že po ukončení konfliktu na Ukrajině dojde k postupnému narovnání vztahů, že se bude opět se surovinami obchodovat. Že je možné, že se ruský plyn bude do naší vlasti dovážet možná prostřednictvím Američanů, a že u toho prostě budete. Tak proč nejste u těchto obchodních jednání, která údajně probíhají?

Částečně bylo odpovězeno v otázce. Nejsem u toho, protože konflikt na Ukrajině neskončil. V této oblasti, pokud nevidím za tři rohy, tak prostě do ničeho nejdu, přestože obchod s plynem je a bude lukrativní byznys.

Neúčastníte se v žádné ze skupin proto, že tomu obchodu nevěříte? Nebo že se připravujete na prezidentské volby? Nebo již nemáte konexe takový obchod dojednat?

Až na poslední otázku je vše pravda. Nevěřím v úspěšnost těchto – v současné době údajně probíhajících – obchodních jednání. A také jsem plně vytížena přípravou na prezidentské volby. Jsem v nulté fázi kampaně, snažím se získat sto tisíc podpisů pod petiční archy, abych měla silný mandát občanů a následně abych mohla být ve volbách úspěšná.

Ta poslední otázka je zavádějící. Není tomu tak. Konexe stále mám a jsem si naprosto jista, že pokud bude politická vůle a zájem, tak takový obchod budu umět dojednat. V této chvíli to je zcela irelevantní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Vosáhlo

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…