Vlivný muslimský předák jen na PL: Otevřete všem uprchlíkům dveře dokořán. Utíkají před diktátory, které jste vy podporovali. A z islámu nemějte strach, každý správný muslim koná dobro

31.01.2016 7:34

ROZHOVOR Vládci Ameriky a některých evropských zemí byli kmotry arabských diktátorů a nesou díl odpovědnosti za migrační krizi. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl nejvyšší představitel islámu v Srbsku, profesor islámských věd, muftí Dr. Mevlud Dudić. Čechům vzkazuje, aby z muslimů a islámu neměli žádný strach a všem, kteří k nám chtějí, otevřeli dveře dokořán. Muftí poskytuje rozhovory velmi sporadicky, ale pro ParlamentníListy.cz nastínil své vidění současného dění v oblasti migrace a uprchlíků.

Vlivný muslimský předák jen na PL: Otevřete všem uprchlíkům dveře dokořán. Utíkají před diktátory, které jste vy podporovali. A z islámu nemějte strach, každý správný muslim koná dobro
Foto: Archiv MD (mesihat.org)
Popisek: Muftí Dr. Mevlud Dudić, šéf Islámského společenství v Srbsku

Anketa

Vadí vám slova Miloše Zemana o Sobotkovi a kalašnikovu?

3%
94%
hlasovalo: 33371 lidí

Evropu už celé měsíce sužuje migrační krize, přichází statisíce lidí, z nichž velká část prošla Srbskem. Co si o tom myslíte? Co se vlastně děje?

Bohužel, pokud jde o imigranty, a pokud se jedná o Srbsko a kterýkoli jiný stát, nemůžeme na to být hrdí. Jedná se i o politickou a ekonomickou otázku. Takže, oni dnes pobývají v Srbsku z politických a ekonomických důvodů, a skoro každodenně získáváme informace, s problémy, se kterými se setkávají uprchlíci i tady v Srbsku. Musím podotknout, že Srbsko to docela dobře snáší, v souladu se svými možnostmi vychází uprchlíkům vstříc, protože největší tlak je právě na Srbsko, a to z prostého důvodu, že Srbsko je zemí na samých hranicích Evropské unie, respektive Maďarska a Chorvatska, takže je velký tlak ze strany uprchlíků, přes Makedonii a Srbsko, aby se co nejdříve dostali do některé země Evropské unie. Myslím si, že to Srbsko docela dobře snáší a pomáhá uprchlíkům, i když hospodářská situace v této zemi je tížívá.

Migranti přicházející do Evropy opouští země jako je Sýrie, Afghánistán, Libye a mnoho dalších. Nelze říci, že bychom v Česku měli přesné informace o tom, co se v daných zemích děje, všechno je zprostředkované. Víte o tom víc, máte své zdroje informací?

To, co se děje v uvedených zemích, Sýrii, Afghánistánu, Libyi, a i v jiných arabských státech, není žádné dilema, to je politické a ekonomické násilí vůči tomu lidu. A tito lidé jsou zajisté přinuceni opustit své domovy, ať už pro politické nebo ekonomické násilí. Nemají jiné řešení, vzhledem k těm diktátorským režimům, které po několik desetiletí v uvedených zemích zapříčinily, že velký počet jejich obyvatel, ať už jde o Syřany, Iráčany či Afghánce, je z těchto dvou důvodů přinuceno opustit své země. Mezinárodní společenství a celý svět si musí položit otázku, proč tomu je tak, proč právě tito lidé právě z těchto zemí odcházejí, přičemž mezinárodní společenství podporovalo ty diktátorské režimy. Vidíte, že diktátorské režimy nemohou trvat věčně a na rozvalinách těchto režimů vznikají jiné deviace a deviantní chování jiných organizací, ať už to je ISIL, „chalífát“ nebo něco jiného. Jedno i druhé způsobuje nebezpečí pro lidi tam žijící, a oni jsou jednoduše přinuceni hledat záchranu v Evropské unii.

V České republice si mnoho lidí myslí, že viníkem současné situace v zemích, o kterých je řeč, je Západ, respektive takzvané mezinárodní společenství. Co si o tom myslíte?

Pokud jde o EU, jsem toho názoru, že zákony jsou nastaveny celkem dobře, a že ve většině evropských zemí byly, aspoň v předchozím období, pro uprchlíky dveře otevřeny dokořán, od devadesátých let až po současnost. Obzvláště Německo, Rakousko a i jiné státy EU, ty jsou hodny pochvaly.

Možná, že teď v praxi dochází k určitým změnám. Samozřejmě, nejen v České republice, ale i ve všech dalších zemích lže slyšet, že namísto oněch diktátorských režimů v arabských zemích je absolutním viníkem Amerika, anebo jiné evropské země, které je po celou dobu podporovaly.

Myslím si, že Spojené státy americké i jednotlivé členské země EU by si měly položit otázku, jaká byla jejich role v podpoře diktátorských režimů: jestli oni pomohli udržení diktátorů u moci v těchto zemích, jestli se toho účastnili, a zda můžou nyní něco změnit. Jsem pevně přesvědčen, že jednotliví evropští a světoví mocnáři byli kmotry nástupu těchto diktátorů v Sýrii, Afghánistánu, Iráku a tak dále k moci, a že oni jsou odpovědni za současný stav.

Obávám se, že toto je jen začátek a že, nezmění-li rétoriku, tedy způsob komunikace s těmito státy a s normálními muslimy, normálními lidmi, věci se vymknou kontrole a situace bude horší a ještě více tíživá. V tomto smyslu pevně věřím a očekávám, že i pokud jde o Srbsko a ostatních země v okolí, na Balkánu, v Evropě i ve světě, je nejvyšší čas začít s pravými představiteli lidu jednat a dělat dohody, aby nedocházelo k válkám, k takovému počtu uprchlíků, k takovému počtu hladových lidí a hlavně, ke každodennímu zabíjení lidí. Přičemž z pohledu islámu víme, že kdo zabije jednoho člověka, jako by zabil celé lidstvo, a kdo zachrání něčí život, jako by zachránil celé lidstvo. Takže, v tomto smyslu je úkolem nás všech zauvažovat o tom, jaký je náš vztah k uprchlíkům, a pokud jde o světové mocnáře, měli by se dost dobře zeptat, zda oni byli kmotry všech těch diktátorů a zda se toho všeho v arabském světě účastnili. Nezapomeňme, že mnoho uprchlíků, cestujících za lepším životem, ztrácí každodenně své životy. Je potřeba uvažovat, co lze udělat pro šťastnější a lepší budoucnost.

U nás v České republice především kvůli migrační krizi v současnosti probíhá veřejná diskuse ohledně islámu a muslimů. Sice jich u nás není mnoho a lidé se v běžném životě s islámem nesetkávají, ale mnoho z nich má strach. Máme se bát islámu? Co byste Čechům vzkázal?

Občané České republiky jsou známí jako mírumilovní lidé a já bych jim doporučil, aby z islámu ani z muslimů neměli strach. Vzkázal bych jim také, aby uprchlíkům, kteří budou v České republice chtít pobývat, otevřeli dveře dokořán a pomohli jim.

Jakýkoli strach z islámu a muslimů není na místě. Každý muslim, je-li pravým představitelem islámu, musí konat dobro sobě, své rodině a všem ostatním, s nimiž se stýká. Ať už jsou lidé v České republice příslušníky kterékoli církve nebo židovské obce, vřele jim doporučuji, aby těm trpícím lidem otevřeli dveře dokořán.

Garantuji, že od pravých muslimů a islámu nebezpečí nehrozí. Bůh vám požehná, protože jste pomohli trpícím lidem, kteří kvůli perzekucím a násilí ze strany jejich vládců byli přinuceni hledat záchranu tam, kde je příznivější a vřelejší klima.

Kdo je prof. dr. Mevlud Dudić (* 1966)

Narodil se v jižním Srbsku, střední islámskou školu studoval v Prištině (hlavní město jednostranně vyhlášeného Kosova), ve studiích pokračoval na Islámské teologické fakultě v Sarajevu. Od roku 2011 je rektorem Internacionální univerzity v Novém Pazaru (jižní Srbsko, centrum zdejšího islámu), předseda správní rady Fakulty islámských studií v Novém Pazaru a od roku 2014 předseda Islámského společenství Srbska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…