Vzkaz Klausovi od mladého soudruha: Tady jsou pozitiva komunismu

14.01.2014 20:01

ROZHOVOR Minulý režim nezažil, přesto jej třiadvacetiletý člen Okresního výboru KSČM Domažlice Petr Cvalín hodnotí vesměs pozitivně. Lidé se podle něj tehdy nemuseli bát o svou existenci tak jako dnes. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se také vyjádřil k budoucnosti své strany, která má podle něj čisté ruce, a k výroku Václava Klause o tom, že komunismus už je odepsanou součástí dějin.

Vzkaz Klausovi od mladého soudruha: Tady jsou pozitiva komunismu
Foto: Archiv PC
Popisek: Petr Cvalín

Pane Cvalíne, je vám 23 let, co vás vedlo k tomu, že jste vstoupil do KSČM?

Do KSČM jsem vstoupil 29. 6. 2013. Dovedlo mě k tomu zklamání z české politiky a rozhodl jsem se vstoupit do strany, která má čisté ruce.

Máte v KSČM nějaké ambice? Prospěla by straně generační výměna?

V KSČM probíhá generační výměna pomalu, ale probíhá. Myslím si, že v komunistické straně není místo pro kariéristy, protože všichni pracujeme jako jeden tým.

Někdejší prezident Václav Klaus ve svém novoročním vystoupení uvedl, že je komunismus už odepsanou součástí dějin. Co si o tomto výroku myslíte?

Pan Klaus byl vždy sebestředný a myslím si, že Evropa bude v budoucnu spíše tíhnout k modelu sociálního státu.

V jednom ze svých příspěvků na profilu ParlamentníchListů.cz tvrdíte, že za minulého režimu se měli lidé lépe než dnes. Hovořil jste o převažujících pozitivech. V čem konkrétně byl podle vás tehdy život lepší a proč?

Já se na minulou dobu dívám tak, že měla svá pozitiva i negativa, tak jako každá doba. Ovšem určitá pozitiva měla v tom, že lidé měli sociální jistoty. Nemuseli se bát o to, že ztratí práci, nemuseli se bát, že nebudou mít na jídlo, na lékaře.

Co z toho, co se tu odehrálo před rokem 1989, naopak vnímáte negativně?

Třeba padesátá léta a později, kdy lidé vždy neměli pocit maximální svobody. Ale já vím, že z těchto minulých let jsme se všichni poučili a že stejné chyby už se nikdy opakovat nebudou.

Jaká je podle vás budoucnost KSČM?

Preference KSČM pomalu, ale jistě sílí, což je velice pozitivní. Ve volbách jsme měli kolem patnácti procent, ale s tímto výsledkem se nespokojíme. Musíme víc a víc pracovat a ukazovat lidem, že za námi je kus odvedené práce. Máme velice schopné poslance, krajské a městské zastupitele, kteří nás budou velice dobře reprezentovat.

Myslíte si, že výuka dějepisu na středních a základních školách záměrně poškozuje komunistickou stranu?

Myslím si, že výuka dějepisu na středních a základních školách poškozuje levici jako celek. Nevyučují se zcela pravdivé skutečnosti, které se tenkrát odehrávaly. Historie by se měla vykládat podle pravdy, ať je jakkoliv krutá.

Můžete uvést konkrétní příklad?

Myslím si, že se falšují dějiny tím, že učitelé vykládají, že za minulého režimu bylo všechno špatně, což já považuji za velice špatnou interpretaci dějin, protože by měli říct, že tato doba měla svá pozitiva i negativa. Historie by se měla vyučovat tak, jak se stala.

A jak se tedy díváte na školní dějepis lidově demokratického Československa, který byl prokazatelně významným nástrojem ideologické indoktrinace?

Komunismus má ve svém základu univerzální humanismus, bohužel tento základ byl ve 20. století mocensky deformován. Také jako dnes se vždy nemluvila pravda.

Jaký je váš názor na přetahovanou mezi Bohuslavem Sobotkou a Milošem Zemanem ohledně ministrů?

Miloš Zeman se pohybuje v mezích Ústavy, dělá pouze to, co mu Ústava dovolí. Podle mého názoru nakonec prezident dostojí svému slibu a pověří Bohuslava Sobotku v pátek premiérem a předpokládám, že do konce ledna jmenuje i novou vládu. Očekávám, že prezident může kritizovat navržené ministry, ale odmítnout je může jen ve velice zásadní situaci. Nemyslím si, že by nějakého navrženého ministra odmítl, ale stát se to může. Uvidíme.

Jak dlouho myslíte, že bude vládnout kabinet Bohuslava Sobotky?

Já bych si přál, aby to byla stabilní vláda, prospěšná občanům ČR, ale uvidíme, jak dostojí budoucí koalice svým slibům, protože koaliční smlouvu považuji za příliš ambiciózní. Něco z toho, co je v ní obsaženo, je i náplní KSČM. Jedná se třeba o posílení rovnoprávnosti v rámci Evropské unie nebo konkurenceschopnosti našich potravinářů a zemědělců. Na druhou stranu jsem ale z koaliční smlouvy zklamaný, protože ČSSD si postavila kampaň na církevních restitucích a dnes neustále ustupuje jak lidovcům, tak Babišovi.

Nelíbí se mi také, že sociální demokracie ustoupila lidovcům v otázce obsazení postu ministra zemědělství, který by měl obsadit Marian Jurečka. Především mi ale vadí zřejmě budoucí ministr kultury Daniel Herman.

Proč vám vadí právě tato dvě jména?

Daniel Herman byl ředitelem ÚSTR a už tam nebyl schopen a někdy i ochoten kompromisu a vhodného dialogu. Jak potom chce vést resort kultury, kde se často musí uplatňovat dialog na slušné úrovni.

Nemyslím si, že je pan Jurečka coby lidovec nejvhodnějším kandidátem na resort zemědělství, protože pod tento resort spadá i Státní pozemkový úřad, který bude mít hlavní slovo při vydávání majetku církvím.

Kde vidíte Česko řekněme za deset, dvacet let? Kam směřuje tato země?

Já bych řekl, že osud země je hlavně v rukou voličů. Ti vždy rozdají karty. Osud není v rukou politiků, ale v rukou voličů.

Petr Cvalín

  • BPP
  • https://www.facebook.com/petr.cvalin.58/
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lžou lidem do ksichtu. Jednou se jim to vrátí.“ Drsná dohra mezi vládou a ANO

14:14 „Lžou lidem do ksichtu. Jednou se jim to vrátí.“ Drsná dohra mezi vládou a ANO

Jednání o důchodové reformě, které hnutí ANO opustilo? „Takhle slouží spousta politiků ANO ničení ze…