Za kritikou Václava Klause je závist a zhrzenost. Promlouvá šéf německé strany, kterou exprezident podporuje

17.07.2016 8:25

ROZHOVOR Bývalý člen Alternativy pro Německo a rovněž poslanec Evropského parlamentu Hans-Olaf Henkel kritizoval před několika dny v Lidových novinách českého exprezidenta Václava Klause za jeho podporu AfD. Předseda bavorské Alternativy pro Německo Petr Bystroň považuje jeho slova pouze za potvrzení faktu, že Henkel nejenže neumí prohrávat, ale také že neunesl fakt, že právě jeho a další odpadlíky z AfD Václav Klaus odmítl podpořit.

Za kritikou Václava Klause je závist a zhrzenost. Promlouvá šéf německé strany, kterou exprezident podporuje
Foto: Archiv PB
Popisek: Petr Bystroň, předseda bavorské zemské organizace Alternativy pro Německo

Váš bývalý stranický kolega Hans-Olaf Henkel kritizuje prezidenta Václava Klause za podporu AfD. Co na to říkáte?

Pana Henkela jsem si vždy vážil. Ale od doby, kdy vystoupil z AfD, si dává svými mediálními výstupy jeden vlastní gól za druhým. I jeho nynější výroky na adresu pana prezidenta Klause jsou, bohužel, pouze dalším potvrzením faktu, že pan Henkel neumí prohrávat.

Jak to myslíte?

Pan Henkel opustil minulý rok AfD s hrstkou lidí, kteří si mysleli, že když budou pochlebovat mainstreamu, budou úspěšní. Založili si stranu Alfa a ztroskotali na celé čáře. Ve volbách se pohybují kolem 0,5 procenta. Teď jim dokonce nějaká čistírna soudně zakázala používání názvu Alfa, protože to jméno měla zaregistrováno dříve. I na tom je vidět, jak zoufale neprofesionální to celé je. No a v té situaci musí pan Henkel přihlížet, jak se v mezičase AfD vyšvihla s patnácti procenty na pozici třetí nejsilnější strany v Německu.

Počkejte, ale on tvrdí, že AfD opustilo šest tisíc členů a všichni profesoři.

Ano, to znám. Fakt je, že předtím, než stranu opustili, vypouštěli katastrofické scénáře o tom, jak AfD zajde. V situaci, kdy jsme měli dvě procenta a stranu opustil její zakladatel prof. Lucke, tomuto pesimismu podlehlo hodně členů a vystoupili. Jenže téměř nikdo z nich nevstoupil do Alfy, hodně z nich se po několika týdnech vrátilo do AfD a přibyli noví. No a v předsednictvu nahradil profesora Luckeho po boku paní dr. Petryové pan profesor Meuthen. Získali jsme na kvalitě a zbavili se lidí, kteří nebyli ochotní bojovat proti mainstreamu. Celkově nás to posílilo.

Jak je Henkel vnímán v Alternativě pro Německo?

Henkel nebyl nikdy u našich členů oblíben. Nepatřil k zakladatelům strany, jak chybně uvádějí Lidové noviny. Pouze vystupoval na našich mítincích a z pozice bývalého šéfa německých průmyslníků stranu podporoval. Dělal přesně to, co teď pro AfD dělá pan prezident Klaus. Na rozdíl od Klause on ale za to chtěl nakonec mandát. Takže krátce před volbami do Evropského parlamentu se stal členem AfD. Ale srdeční záležitost to nikdy nebyla.

Myslíte, že vám tedy Henkel Klausovo angažmá závidí?

Ano, samozřejmě. Potvrzují to i jeho výroky. Henkel přiznává, že je „velmi zklamán, že Klaus našel zalíbení v AfD“. No bodejť by nebyl zklamán, když se těsně po odchodu z AfD několikrát snažil Klause přimět k tomu, aby podporoval Alfu. O Klausovu podporu měli tehdy odpadlíci eminentní zájem. Očividně to dodnes neunesli, že je pan prezident odmítl.

Henkel uvádí, že měl s Václavem Klausem dobré vztahy, stejně tak jako pánové profesoři Lucke a Starbatty. Je to tedy z jeho strany lež?

Ne, to je pravda. Pan prezident si jako ekonom rozuměl s profesorem Luckem i s panem Henkelem v kritice eura i Evropské unie. To bezpochyby. Ale oni podcenili, že Klausovi jde opravdu o věc, a ne o nějaké kamarádšofty. Proto podporuje AfD. Pan prezident tak potvrdil, že má politický instinkt, který Henkelovi i Luckemu chybí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…