Za obří zlodějnu v OKD nese odpovědnost Sobotka, zaznělo z opozice

12.07.2016 21:46

Ve Sněmovně vypouští kauzu OKD z pusy všichni, ale reálně pro to až na nás nikdo nic neudělal. Měsíce zpět říkám do médií, že tuto kauzu musíme prošetřit a udělat maximum, aby se Moravskoslezskému kraji pomohlo, říká Marek Černoch z Úsvitu, se kterým si ParlamentníListy.cz povídaly o problémech v krachujících dolech OKD.

Za obří zlodějnu v OKD nese odpovědnost Sobotka, zaznělo z opozice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Černoch v redakci PL

Jedna z nejztrátovějších šachet je na dole Paskov, jenže firma ji zavřít nemůže díky útlumovým nákladům, firma se totiž zavázala vyplatit horníkům odstupné ve výši deseti a půl měsíčních platů, při počtu 2000 zaměstnanců by se jednalo o více než miliardu. Na to ale nemají, a tak ztráta pokračuje dál. Dá se ještě vůbec situace v OKD nějak smysluplně vyřešit?
 
Na dole Paskov, kde jsme byli, jasně zaznělo, že pro překlenutí krize potřebují 200 milionů korun a pak jsou schopni se dostat do zisku. Stát by měl teď vytvořit krizový management sestavený z odborníků, kteří by situaci zanalyzovali a vytvořili jasný plán. Efektivní plán, který bude asi trochu bolet, ale pomůže kraji zachovat důlní průmysl a lidem práci. Dát miliardy na odškodnění horníků nic nevyřeší. Pokud se průmysl v kraji zastaví, bude to mít zdrcující dopad nejen na Moravskoslezský kraj, ale na celou republiku. Stoupne nezaměstnanost, zatíží se sociální systém a přijdeme o energetickou soběstačnost. 
 
 
A není už na taková opatření pozdě, neměl stát zasáhnout do věcí, které se děly okolo OKD, mnohem dřív?
 
Když opomenu, že k tak šíleně nevýhodné privatizaci nemělo vůbec dojít, tak stát měl zasáhnout mnohem dříve. Hrozí nezaměstnanost pro desítky tisíc lidí a pan Sobotka, který tuto privatizaci podepsal, se tváří, že vše bylo v pořádku. Nebylo! OKD není buřtstánek, tady jde o ztrátu v miliardách korun z kapes daňových poplatníků. Říkám jasně, všechny ty miliardy by měl ale zaplatit ten, kdo to zavinil.
 
Je podle vás spravedlivé, že se stát postará o odcházející horníky z OKD? Neměl by se pak tedy postarat i o odcházející dělníky z jiných dolů?
 
Stát v první řadě nesmí dopustit podobná „zvěrstva“ a poté se tvářit, že se nic neděje. Pan Sobotka, který tuto privatizaci podepsal a je za tuto megazlodějnu zodpovědný, dnes jezdí na Ostravsko a snaží se tvářit jako zachránce. Lidé z důlního průmyslu tam chtějí pracovat, nechtějí být na sociálních dávkách. A jestli by měl stát pomoci i dalším horníkům? Ano, od toho je přece sociální systém. Pokud se člověk ne vlastní vinou dostane do problémů, stát má povinnost mu pomoct. Neříkám ale, vyplácejte sociální dávky těm, kterým se makat nechce a dělají si z toho byznys. Sociální systém má pomáhat těm, kteří to skutečně potřebují. 
 
Bohuslav Sobotka neustále prodej OKD hájí, problém se společností prý nastal již v 90. letech, když stát ztratil privatizací většinový podíl. Sobotka dokonce prohlásil: „Chci tímto ukázat typický případ takzvané divoké privatizace. Stát se vlastním rozhodnutím připravil o kontrolní balík akcií OKD a s rukama v klíně se díval na to, jak se zmenšuje jeho majetek,“ říká mimo jiné Sobotka. Vy jste se k jeho výroku vyjádřil nesouhlasně, jaký je tedy váš názor?
 
Řekněme si na rovinu, jak to je a jaká jsou ve stručnosti fakta. Společnost OKD byla pro účely privatizace oceněna na částku 4,5 miliardy korun. Za tuto částku byly prodány nejen samotné Ostravsko-karvinské doly, ale také 44 tisíc hornických bytů v Havířově, Ostravě a Karviné, 1200 bytů na Kladně, celkem 32 dceřiných společností OKD a další nemovitý majetek jako pozemky a rekreační objekty. Znalecký posudek firmy Ernst & Young následně určil hodnotu čistého obchodního majetku OKD na 52 miliard korun. Jen samotná neprovozní aktiva měla hodnotu přes 22 miliard korun. Jedná se nejen o zmíněné hornické byty, ale i o dceřiné společnosti, z nichž drtivá většina nebyla vůbec pro výpočet privatizace oceněna, a panu Bakalovi je tak dnešní premiér Sobotka předal úplně zadarmo. Jde například o společnost OKD Doprava, která byla v době privatizace prakticky největším soukromým železničním přepravcem v zemi a její tržní hodnota činila zhruba 1,5 miliardy korun. Noví vlastníci si neoceněné dceřiné společnosti nechali ocenit od dvou znaleckých ústavů a z posudků vyplynulo, že hodnota firem činí 12 miliard korun. Jednu z nich, koksovny OKK, například skupina Zdeňka Bakaly prodala za více než 2,5 miliardy korun. Mezi další prodaný majetek získaný zdarma od pana Sobotky patří Hornická nemocnice v Karviné či hotely v Praze, Frýdku-Místku a Petrovicích u Karviné. Tyto objekty prodala Bakalova skupina za téměř 150 milionů korun. Premiér Sobotka řekl, že za víc než 4,5 miliardy majetek OKD nešel prodat. To je ale naprostý nesmysl. Jen samotných 12 tisíc hornických bytů na Kladně bylo prodáno za cenu 4,2 miliardy, což je skoro stejná částka, za kterou byl Bakalovi prodán, lépe řečeno darován, celý majetek OKD. Jinými slovy, za OKD zaplatil pan Bakala tolik, kolik pak dostal zpět jen za prodej bytů na Kladně. Divoké tak byly maximálně počty pana Bohuslava Sobotky, který tuto megazlodějnu posvětil, a proto musí nést zodpovědnost!
 
 
Největší zlost vyvolává u horníků bývalý majitel dolů Zdeněk Bakala, který podle nich doly vytuneloval a poté odešel, aniž by něco udělal se vzniklou spouští, souhlasíte s tímto názorem?
 
Podle odhadů bylo z OKD „vycucáno“ cca 100 až 120 miliard!!! Pro představu – za to by se dalo postavit více než 100 nemocnic nebo téměř tisíc škol a školek! Jak k tomu přijdou lidé, kteří díky této megazlodějně ztratí práci? Pan Bakala měl vytvářet rezervní fondy z každé tuny uhlí, kterou vytěžil. To ale samozřejmě nedělal. Dnes se navíc jeho firmy hlásí o pohledávky v insolvenčním řízení. Vůbec se proto nedivím horníkům, že mají zlost. Kdyby byl pan Bakala alespoň trošku chlap, stoupne si před ně a řekne řešení. To chci ale asi moc. Ostravsko a severní Čechy pomáhaly desítky let republice. Ta jim to teď musí vrátit a nenechat tyto kraje padnout. 
 
Je ještě vůbec možné dnes po létech opravdu zodpovědně odhalit konkrétní viníky krachu OKD?
 
Samozřejmě, že je to možné, dokonce bych řekl nezbytné! Pokud bychom uvažovali tak, že tuto kauzu nemá cenu otvírat, nemusel jsem do politiky vůbec chodit. Můžeme to rovnou zabalit a jít všichni domů! Ve Sněmovně vypouští kauzu OKD z pusy všichni, ale reálně pro to až na nás nikdo nic neudělal. Měsíce zpět říkám do médií, že tuto kauzu musíme prošetřit a udělat maximum, aby se Moravskoslezskému kraji pomohlo. Média o tom ale začala mluvit až ve chvíli, kdy Úsvit s KSČM sesbírali podpisy na mimořádnou schůzi a vytvoření parlamentní vyšetřovací komise, která se touto zlodějnou bude zabývat. Silnou zbraní vyšetřovací komise je, že jejím členům nesmí nikdo lhát. Je to tedy cesta, jak zjistit pravdu a říct, kdo je za to zodpovědný. Stát díky privatizaci OKD přišel o desítky miliard korun, za které se dalo udělat strašně moc. Neustále mi píší lidé, jak oceňují naši snahu rozkrýt kauzu OKD a hnát viníky k odpovědnosti. Chtěl bych tedy poděkovat za všechny pozitivní ohlasy. Přesvědčují mě v tom, že to skutečně smysl má, a nemůžeme to vzdát! 
 
Na OKD byly navázány také jiné nehornické profese a mnoho dodavatelských firem, které nyní z důvodů situace kolem OKD také krachují. Není nespravedlivé, že o ně se nikdo nepostará?
 
Ano, to je jistě pravda. Jedná se o stovky firem a desítky tisíc lidí. Některé firmy dokonce již krachují, ale stále se o nich mlčí. Vláda zcela bagatelizuje velikost problému spojeného s krachem OKD. Co budou lidé z těchto firem dělat? Najít práci na Ostravsku není vůbec jednoduché, takže na úřad práce zamíří další tisíce lidí, kteří pouze doplácejí na nezodpovědnost majitelů OKD a vlády. 
 
Do jaké míry si myslíte, že se na krachující společnosti OKD opravdu podílely celosvětově klesající ceny uhlí a jak špatné řízení firmy?
 
Na rozdíl od jiných politiků jsem byl společně s kolegyní Olgou Havlovou přímo na dole Paskov, kde nám potvrdili, že ceny uhlí a náklady na těžbu jsou srovnatelné s roky 2006 a 2007. Tento argument je tedy zcela mimo realitu. Hrozící kolaps OKD a Moravskoslezského kraje je zapříčiněn vyvedením hodnotných aktiv z OKD a nevýhodným zadlužením firmy. Vlastníci si tedy z OKD a dalších firem udělali „dojnou krávu“ a na zbytek se prostě vykašlali. To je ten problém. Musíme se postarat o to, aby tito lidé neměli lehké spaní a došlo skutečně k vyšetření celé kauzy OKD. Potom padni komu padni!
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…