Znalec česko- čínských vztahů Jan Kohout: Kdo tvrdí, že Číňané chtějí ovládnout naši zemi, ten nechápe realitu

18.05.2019 18:23

ROZHOVOR Čína žije svůj sen i realitu a neustále se zvyšuje životní úroveň tamních občanů. ParlamentnímListům.cz to řekl bývalý ministr zahraničí, diplomat a prezident Institutu Nové Hedvábné stezky Jan Kohout. Důrazně se postavil za Jaromíra Jágra, na kterého se stále valí kritika za to, že do Číny cestoval s prezidentem Zemanem.

Znalec česko- čínských vztahů Jan Kohout: Kdo tvrdí, že Číňané chtějí ovládnout naši zemi, ten nechápe realitu
Foto: eu2009.cz
Popisek: Exministr Jan Kohout

Anketa

Chcete, aby Marie Benešová odstoupila?

11%
89%
hlasovalo: 22333 lidí

Prezident Zeman se vrátil z již páté návštěvy Číny. Na závěrečné tiskové konferenci uvedl, že teď konečně čínská investiční expanze opravdu začne. Nasvědčuje tomu aktuální situace i výsledky aktuální cesty do Pekingu?

Poslední cesta pana prezidenta potvrdila vysokou úroveň česko-čínských vztahů a věřím, že předznamenává i jejich novou etapu. Ta by se měla vyznačovat rychlejším a výraznějším rozvojem ekonomicko-obchodních vztahů. Příběh s Čínou není pouze o čínských investicích v České republice, ale i rychlejším otevírání se Číny pro české výrobky a služby a větší ochranu investic a duševního vlastnictví. Musí jít více než dříve o obousměrnou cestu či dálnici. Zda se naplní očekávání ohledně většího přílivu investic do Česka, ukáže až čas.

Předpoklady jsou pro to lepší než v předchozím období. Na vládní úrovni na české straně se otěží ujalo Ministerstvo průmyslu a obchodu a s novým ministrem jsem přesvědčen, že koordinační role tohoto rezortu, který bude hlídat vládní a státní priority, bude rozhodující. Stav, kdy v Česku existovalo několik subjektů, které tzv. „držely klíče od Číny“, zdá se končí. Na čínské straně nahrazuje zatím nejvýraznějšího a problémového investora CEFC (byť se spíše jednalo o akvizice) mnohonásobně větší a transparentnější investor, státní CITIC. To jsou faktory, které mě vedou k opatrnému optimismu.

Jak si vysvětlujete, že by výraznější obchody měly začít až pět let po obnovení užších vzájemných vztahů? Je to ze strany Číňanů běžné, nebo jsme v České republice dělali něco špatně?

Anketa

,,Stalin neosvobozoval, Stalin dobýval a dobývaná území držel. Na svobodu jsme čekali dalších 44 let," uvedl Mirek Topolánek. Souhlasíte?

hlasovalo: 11151 lidí

Naopak, myslím si, že jak pan prezident, vláda, Svaz průmyslu a dopravy, Hospodářská komora ČR, Czechinvest, Czechtrade a další, včetně nevládních sdružení, udělali maximum a víc, než je běžné, Vidím spíše důvody na čínské straně. Zkusím vyjmenovat jen některé. Čínské firmy při umísťování svých investic do reálné ekonomiky zvažují celý prostor Evropské unie a výhody v jednotlivých zemích a případné synergie s dalšími realizovanými či plánovanými investicemi. Dále, Čína v minulém období výrazně ztížila vyvážení a „parkování“ finančních prostředků v zahraničí různými omezeními a povoleními. Dalším faktorem je z našeho pohledu velmi zdlouhavé a nepružné přijímání rozhodnutí v jednotlivých firmách, které zabírá až měsíce i zdlouhavé projednávání konkrétních kontraktů. A poslední důvod, který bych zde zmínil, je stále velké nepochopení podmínek v Evropské unii, především legislativy v oblasti hospodářské soutěže. Zde však u čínských firem dochází ke zlepšení a lepšímu porozumění specifikům unijního trhu.

Pomalé tempo investic poprvé otevřeně kritizoval sám prezident ještě před zahájením cesty, a to dokonce v rozhovoru pro čínskou státní televizi CCTV. „Pokud jde o čínské investice v Česku, musím říct, že ty zůstávají stále velmi, velmi nízké. A to mne pochopitelně mrzí. Nejsou mi přitom jasné konkrétní důvody. (…) S úrovní investic ale spokojen nejsem a očekávám jejich zvyšování,“ řekl prezident. Překvapila vás tato slova?

Musím říci, že nepřekvapila. Je to zcela zřejmý fakt, který vnímá i pan prezident a snaží se v rámci svých kompetencí o to, aby se situace změnila. Ale opět, nejen čínské investice do reálné ekonomiky, které budou přinášet nová kvalifikovaná pracovní místa, ale i rychlé otevření se Číny nejen českým, ale i dalším investicím je důležité. Pro Čínu i pro ostatní svět. Stejně tak i zboží. Nejasné a měnící se procedury ohledně různých certifikací a dovozních povolení jsou bariérou při zdravém růstu ekonomické kooperace. Nejen v diplomacii, ale i v obchodě platí reciprocita a jakékoli jednostrannosti vedou k sporům, a případně i obchodním konfliktům. Český deficit obchodní bilance s Čínou je problém, který je třeba rychle a důrazně řešit.

Jako v případě minulých návštěv, i teď zněla na prezidenta ostrá kritika od jeho odpůrců, že je opět v Číně. Asi netřeba zdůrazňovat, kolikrát tam byla německá kancléřka Merkelová. Platí stále, i přes kauzu Huawei apod., to, že Čína bude pro náš civilizační okruh i pro udržení vlastního růstu, stále důležitější?

Čína žije svůj sen i realitu o své velikosti a významu. Životní úroveň obyvatel Číny se neustále zlepšuje. Pro ilustraci, za minulý rok jich vyjelo za hranice 120 milionů, růst HDP stále pokračuje přes významné potenciálně rizikové faktory v ekonomice a bude podle všech předpokladů růst i nadále. Z toho plyne velice jednoduchý závěr, Čína je a bude významným faktorem globální ekonomiky a s tím je třeba se vyrovnat a racionálně, nikoli ideologicky, si definovat tento vztah. Evropská unie už takto činí s ohledem na zájmy celku a my jako členská země bychom měli mít v definování směrů i intenzity spolupráce jasno. Neděláme nic jiného než ostatní země EU, a to i stejné velikosti, např. Rakousko.

Mimochodem, jak vidíte celou tu bouři kolem Huawei a účasti této firmy na technologických zakázkách jako budování 5G sítě? 

5G síť začíná být jakési mystérium. Všichni vedou zasvěcené řeči o významu a převratu, který budou znamenat pro ekonomiku a změnu našeho života, přirovnávanou k zavedení elektřiny místo páry a petroleje do lamp, ale reálných příkladů zatím mnoho není. Předpokládejme, že to tak bude. Nejsem odborník na IT technologie, ale je jasné, že 5G má mnoho aspektů, technologických, byznysových i bezpečnostních. Přijde mi chybné zdůrazňování jen jednoho aspektu na úkor druhých. Rozhodující by mělo být  komplexní posouzení všech kritérií. U bezpečnosti systémem certifikace, nejlépe na úrovni EU, posouzení, které komponenty jsou kompatibilní s jinými od jiných výrobců. Preferuji tedy komunikaci odborníků a expertů zemí EU s čínskými a od jejich výsledků se odpíchnout při dalším rozhodování. 

USA podle nejnovějších zpráv hodlají přehodnotit sdílení informací se státy, které budou v sítích 5G využívat technologii Huawei. Nemůžeme spoluprací s touto firmou ohrozit naši transatlantickou vazbu a spojenectví?

To je otázka v tuto chvíli pro mě teoretická, těžko uchopitelná. Lze slyšet z USA protikladná vyjádření. Pokud dojde k postupu expertní analýzy se srozumitelnými výsledky, o které jsem mluvil výše, o transatlantickou vazbu bych neměl obavy. Nelze také odhlédnout od faktu, že vztahy USA a Číny procházejí nejtěžší etapou za poslední mnohá desetiletí. My jen můžeme v této hře doufat v rychlou dohodu.

Co říci na argumenty, že Číňané pouze obratně využívají situace a prostřednictvím ekonomické spolupráce rozšiřují svůj vliv a moc dále na Západ a je pouze na nás, zda se Číňany necháme ovládnout?

K žádné ekonomické spolupráci s žádnou zemí suverénní stát nikdo nemůže donutit, natož do nevýhodné. Je na každém si vybrat a nastavit pravidla tak, aby mu vyhovovala. V ČR platí unijní pravidla, se všemi výhodami i limity. Čínské firmy jako každé jiné, chtějí maximalizovat svůj zisk. Pokud někdo uzavírá na úrovni státu či firem nevýhodné, nepromyšlené či ukvapené smlouvy, nemůže se divit následkům. Číňané jsou dobří obchodníci a tvrdí vyjednavači a kdo není připraven velmi dobře, spláče nad výsledkem. Avšak podsouvat Číně úmysl ovládnout ekonomicky Evropu či naší zemi je nepoctivé a nepochopení reality. Čína ráda investuje v Evropě  do technologicky zajímavých sektorů, ale ani její současná ekonomická síla není a nikdy nebude dostatečná k jakémusi „ovládání Evropy“. 

My v České republice jsme si vyhodnotili, že širší ekonomická spolupráce s Čínou je pro nás dlouhodobě užitečná a přínosná, a to i na EU úrovni, aniž bychom tím ztráceli prostor při rozhodování. Normální přátelské politické vztahy tomu napomáhají. Tak to je a nebrat to v potaz je naivní a mimo dnešní realitu. Což platí univerzálně. Čína se otevírá světu, možná pomaleji, než bychom si přáli, ale na tomto tempu těchto změn české prosby ani nadávky nic nezmění. Podstatná je opět komunikace a kooperace nikoli konfrontace. Na pozadí silného obchodního střetu Číny a USA, který čeká na své rozuzlení, se možná zdají podobné myšlenky poněkud bezzubé, ale trpělivost patří do jednání a dlouhodobých strategií vždy.

V Číně byla s prezidentem česká hokejová legenda Jaromír Jágr a okamžitě to začal schytávat. „Spojil se s týmem gaunerů, kteří porušují české zákony a českou Ústavu, kteří slouží Rusku a Číně. Jsem v šoku, že ho ti gauneři přesvědčili, aby spolupracoval s jedním z nejbrutálnějších a nejvražednějších režimů na světě. Peníze to nevysvětlí. Tohle je absolutní selhání a nedostatek lidské slušnosti, osobní integrity a charakteru. Nejhorší prostituce. Od údajně věřícího člověka. Naprostá stoka,“ napsal na Jágrovu adresu novinář a bývalý zpravodaj ČT v Číně Tomáš Etzler. Co na to říci?

Měl jsem příležitost poznat pana Jágra při cestě do Číny. Milý, skromný, jak se říká normální člověk s velkým vztahem v Česku a chutí jméno naší vlasti a hokej  propagovat po celém světě. Útoky na něj jsou hloupé, nefér a pokleslé. Stal se jedním z terčů studené občanské války, která je v ČR vedena proti prezidentu Zemanovi, právě proto, že s ním do Číny jel. Doufám, že poznání ubohosti nemnoha, ale hlasitých, za kterými v životě nezůstane ani mělká brázda, ho vnitřně nerozhodí a zůstane na svou zemi hrdý. K tomu jemu i nám dopomáhej Bůh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…