Známý podnikatel ukazuje, jak se šmelí naše peníze a co se musí stát

22.05.2013 4:30

ROZHOVOR I když softwarová společnost Unicorn patří s tisícem zaměstnanců a ročním obratem přes miliardu korun k největším českým softwarovým firmám, ve veřejných zakázkách se jí příliš nedaří. Podle majitele úspěšné skupiny, jaderného fyzika a matematika Vladimíra Kováře jsou kritéria pro výběr vítězné nabídky divná. Před lety nebojácně poukázal na korupci, s níž se setkal v rámci tendru na sčítání lidu v roce 2011, který vypsal Český statistický úřad.

Známý podnikatel ukazuje, jak se šmelí naše peníze a co se musí stát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úplatek, ilustrační foto

V Praze je k vidění váš billboard s textem Podnikáme bez korupce a jde to. Prozradíte váš recept?

Nedáváme úplatky, nebereme úplatky.

Daří se vám bez korupce získat i veřejné zakázky, od státu nebo měst či obcí? Nebo se už po vaší zkušenosti s Českým statistickým úřadem o ně ani nepokoušíte?

Pokud si myslíme, že jsme schopni přidat hodnotu, tak se výběrových řízení veřejných zakázek účastníme. Vyhrávat se nám však nedaří. Většinou jsou kritéria pro výběr vítězné nabídky divná. Například nedávno jsme se účastnili soutěže, kde byla jediná podmínka pro několikaletou dodávku vývojových prací v Javě s celkovým rozpočtem 30 milionů Kč. Vyhrála firma, která nabídla hodinovou sazbu asi 470 korun na hodinu. To je pro nás nedosažitelně nízká cena za hodinu práce. Je to nesmysl. Vítěz bude šidit. Vykazovat více hodin práce, než je skutečně potřeba. Myslím si však, že o tom zákazník ví a je s tím smířen. Férová cena je podle mého názoru v rozmezí od 900 do 1100 korun na hodinu.

Ale jsou firmy, například dodavatelé zdravotnických přístrojů a dalších zařízení, které by se bez veřejných zakázek pro nemocnice neobešly. Nebo velké stavební firmy, které se zaměřují na stavby dálnic a podobných velkých staveb. Co jim radíte?

Ať pracují a dodávají. Řádně hospodařit musí zejména ti, kteří tu práci zadávají. Ti mají svěřeny peníze nás daňových poplatníků. Já, když potřebuji vybrat dodavatele pro nějakou vlastní investici, se uplácet nenechám!

Jak hodnotíte protikorupční opatření současné Nečasovy vlády, například zrušení anonymních akcií? Považujete je za účinná?

Nepovažuji. Jedině naprostá transparentnost a s ní související hmotná odpovědnost politiků a úředníků je řešením. Například když tedy vyhraje firma zakázku za 470 korun na hodinu, tak následně musí být transparentně patrno, co přesně a za kolik hodin dodává. Hodinová efektivita pak musí odpovídat dobré odvětvové praxi. Ale to právě nezjistíme. Protože nic transparentně neuvidíme.

Myslíte si, že se podnikatelské prostředí, pokud jde o korupci, nějak změnilo či mění?

Něco se mění. Snad k lepšímu. Například zrovna probíhá výběrové řízení na desetiletý pronájem honiteb v majetku Lesy ČR. Co mohu posoudit, zdá se, že jde o férovou soutěž. Také Lesy za honitby vyberou podle mého odhadu tři až pětkrát vyšší nájemné. To je dobře pro nás daňové poplatníky.

Podporuje podle vás současná politická reprezentace podnikání?

Ano. Respektive mu nijak zásadně nebrání.

Poradcem prezidenta pro oblast podnikání se stal prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Pomůže to podnikatelům?

Nepomůže. Podnikatelé si zejména musí umět pomoci sami!

Co je podle vás dnes příčinou propadu české ekonomiky? Je to jen krize v Evropě, když ekonomika našich severních sousedů - Polska - stále mírně roste?

Jsme velmi malá země. Naše celkové výsledky jsou ze světového, ale i evropského hlediska v "zaokrouhlovací chybě". Celkem logicky budeme kopírovat situaci v Evropě. Nejsme a jednoduše ani nemůžeme být v souhrnu nějak výjimeční. Jednotlivě však ano. Například Unicornu se daří a roste.

Ekonomové říkají, že česká ekonomika už padla na své dno a ještě tam nejméně jedno čtvrtletí vydrží. Souhlasíte s tímto názorem? A jak se recese projevila ve vaší firmě?

Kdo ví, jak to bude?! Ale jak jsem již řekl, Unicorn dlouhodobě přidává hodnotu svým zákazníkům a prosperuje. Recese nerecese.

Jaké kroky by podle vás české ekonomice pomohly? Jsou to například prezidentem Milošem Zemanem prosazované investiční pobídky?

To je nesmysl. V Kralovicích vznikla mlékárna z pobídek za Zemana jakožto předsedy vlády. Teď, za Zemana prezidenta, pobídky skončily a mlékárna propustila zaměstnance a omezila výrobu. Čím méně se bude do podnikatelského prostředí zasahovat, tím lépe bude podnikatelské prostředí fungovat. Rovné podmínky pro všechny.

Očekáváte nějaké změny podnikatelského prostředí (změny DPH, zvýšení korporátních daní apod.), pokud se po příštích sněmovních volbách dostane k moci levice?

Bůh ví. Nebo Marx s Engelsem. Víte, levice má svoje Rathy, pravice Janoušky. Dokud se jich nezbaví, budou to stejné party kazisvětů. Je to smutné.

Vladimír Kovář
Úspěšný podnikatel, majitel a předseda představenstva dynamické společnosti Unicorn, ale také hudebník-kytarista, skladatel a sportovec. Vystudovaný jaderný fyzik pracoval před rokem 1989 jako vedoucí programátorů v podniku zahraničního obchodu Koospol. Roku 1990 založil firmu Unicorn. Z malé softwarové firmy dokázal vybudovat rozsáhlou skupinu firem, jejichž záběr dnes přesahuje od IT core businessu k pronájmu ICT specialistů do oblasti cestovního ruchu, vzdělávání či gastronomie. Stal se podnikatelem roku 2008 a vloni byl vybrán mezi TOP 30 IT osobností, které se podle Computerworld a CIO Business World pohybují v českém IT. V roce 2007 otevřel svou vysokou školu Unicorn College, která vychovává odborníky na informační technologie. Má ženu Janu a čtyři děti.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…