Čmáral zpět do basy, řekl soud. A začala bouře: Totalita, křeč systému

30.08.2012 10:48

Asi nejznámější český řidič autobusu v současnosti - Roman Smetana - bude muset zpět do vězení. Zbytek trestu k odpykání ho nemine za to, že politikům na předvolebních plakátech domaloval tykadla.

Čmáral zpět do basy, řekl soud. A začala bouře: Totalita, křeč systému
Foto: repro YouTube.com
Popisek: Roman Smetana, za počmáraný plakát 100 dní vězení

Soud totiž v úterý zamítl stížnost bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, uvedl to server TN.cz. Podle soudce autobusák Smetana překročil hranici politického projevu a dopustil se útoku na majetek, řekl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig.

Původní verdikt byl potvrzen

Nejvyšší soud (NS) tak dnes zamítl ministerskou stížnost pro porušení zákona, a potvrdil tak platnost kontroverzního verdiktu. Třicetiletý Smetana totiž kreslil politikům tykadla, čímž i podle NS překročil hranici politického projevu a dopustil se útoku na majetek.

Fischerová: Smutný doklad práva, které zavírá nepravé

Kandidátka na prezidentku Táňa Fischerová byla velkou zastánkyní toho, aby Roman Smetana do vězení nemusel. Dokonce mu stála po boku v okamžiku, kdy se sám rozhodl vydat policii, aby ho odvezla do vězení. Ve chvíli, kdy ji ParlamentníListy.cz oslovily, informovaná o tom, že bude muset Smetana zpět do výkonu trestu, nebyla.

"Opravdu tu zprávu slyším teprve nyní od vás. Jestli to je pravda, je to smutný doklad práva, které bezpečně zavírá ty nepravé. Pak není divu, že jsou věznice přeplněné.  Zdravý rozum zase prohrál. Roman Smetana je čestný člověk a zůstane jím i ve vězení," uvedla Táňa Fischerová.

Bublan: Mám pocit, jako by se vracela totalita

František Bublan (ČSSD) vyjádřil pak v souvislosti s touto zprávou obavy. „Mám pocit, jako by se nám opět vracela totalita, respektive křeč, kterou se vyznačovali vládní představitelé na konci 80. let. Znakem je absence moudrosti, ohýbání práva a šíření strachu. To nebude mít pro aktéry tohoto počínání dobrý konec," řekl Bublan ParlamentnímListům.cz. 

Jarolím: Je to totalita kmotrů 

Podle místopředsedy Věcí veřejných Tomáše Jarolíma, je čtvrteční rozhodnutí odrazem prostředí posledních dnů. "Myslím, že se setkáváme s totalitou kmotrů k projevům nespokojenosti. Takovou totalitou, kterou za ně budou aplikovat instituce. Tedy soudy, policie a úřady. Budou následovat další a vím, že se to dotkne i mé osoby. Držím proto panu Smetanovi palce, protože chápu jeho nekompromisní postoj - máme stejný pohled i přístup. Boj s kmotry a korupcí ještě ani pořádně nezačal, ale lidé se nedají. Toho se nebojím," reagoval pro redakci i Jarolím.

Pokreslených 30 reklam politických stran 

Připomeňme, že dnes už bývalý řidič olomouckého Dopravního podniku pokreslil na protest proti politickým elitám nejméně 30 reklam na autobusech, jež si před volbami v roce 2010 zaplatily politické strany. Nejvíc pokreslených polepů patřilo občanským demokratům, kteří se u soudu domáhali toho, aby řidič uhradil škodu 15 667 Kč.

Okresní soud v Olomouci Smetanovi uložil, aby škodu zaplatil, což také udělal. Měl ale navíc odpracovat 100 hodin obecně prospěšných prací, a to odmítl. Soudkyně Markéta Langerová, manželka politika ODS Ivana Langera, mu proto trest změnila na 100 dní vězení. Tam nastoupil, ale po stížnosti tehdejšího ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) čekal na další verdikt na svobodě, jelikož mu byl trest přerušen.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…