Historie tuto vládu ocení velmi pozitivně, soudí "dvacetiletý politický profesionál" Kalousek

18.11.2012 13:26

Do televizních Otázek si Václav Moravec tentokrát pozval ministra financí Miroslava Kalouska. S ním diskutoval předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek, profesor ekonomie Jan Švejnar a úspěšná podnikatelka Eva Štěpánková. Řeč byla o poslední dobou tolik kritizované ekonomické politice vlády, ale rovněž o žhavých politických aktualitách.

Historie tuto vládu ocení velmi pozitivně, soudí "dvacetiletý politický profesionál" Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

V úvodu ministr Kalousek oglosoval sobotní protivládní demonstrace. „Nejvíc mě štve, když slyším, že demokracie vypadá jinak. A když se jich zeptám, jak má vypadat, tak to nevědí,“ uvedl Miroslav Kalousek. Podle něj to co zažíváme teď, skutečně je standardní demokracií. „A volat po změně režimu 17. listopadu považuji zkrátka za nestoudnost,“ dodal na adresu demonstrantů.

„Vy si myslíte, že to děláte dobře, a vůbec nevnímáte, že jste otrávili národ, který teď nechce utrácet,“ zhodnotil hospodářskou politiku vlády odborář Bohumír Dufek. „A občané se v této situaci začali chovat tržně a začali šetřit,“ vysvětlil.

Nejhorší je nedostatek informací

Podnikatelka Eva Štěpánková, majitelka firmy Ryor, v diskusi uvedla, že podnikatele trápí především nedostatek informací. „Já kdybych některé informace měla, tak bych řadu věcí udělala úplně jinak,“ prohlásila.  

Podle Jana Švejnara může Česko s prorůstovými opatřeními z krize vybřednout rychleji, než když bude důsledně šetřit. Finanční trhy totiž, jak zdůraznil, rozhodně nemají rády země v recesi. Švejnar následně doporučil prorůstová opatření do oblasti infrastruktury, vědy a výzkumu. „Máme výhodu nezadlužení. Takže teď bychom měli krátkodobě významně investovat, podpořit důvěru v ekonomiku a nastartovat ji,“ říká profesor Švejnar.

Prorůstová opatření? Náklad...

„Prorůstová opatření jsou prostě náklad,“ reagoval na výzvy ministr Kalousek. A vláda podle něj jasně řekla, že chce konsolidovat veřejné finace. „A nám se to podařilo,“ ocenil.  Proto se prý vláda rozhodla, že následující dva roky nemusí konsolidovat tak brutálně a uvolněné prostředky investuje na prorůstová opatření.

Dosavadní politiku však hájil, i když možná růst trochu omezil. „Je fér říct, že rozpočtové kroky vlády přispívají k tomu nerůstu,“ připustil ve studiu OVM ministr Kalousek. Možná bychom prý rostli o pár desetin víc, ale měli bychom možná větší problém s dluhovou službou a s důvěrou v naší ekonomiku, uvedl.

Jako dvacetiletý politický profesionál doporučuji…

Řeč přišla i na páteční přestřelku mezi premiérem Petrem Nečasem (ODS) a vicepremiérkou Karolínou Peake (LIDEM) ohledně jmenování Roberta Vacka ministrem dopravy. Nečas tehdy uvedl, že Vacek v jeho vládě prostě nebude, zatímco Karolína Peake mu  vzkázala, že její strana LIDEM bude uvažovat, zda vůbec zůstávat ve vládě.

„Diskuse o ministrech by nemusela probíhat tak veřejně, tak transparentní zase být nemusíme,“ vyjádřil se o této výměně názorů ministr financí Kalousek. „Jako dvacetiletý politický profesionál vím, že tohle se má dělat diskrétně,“ poradil svým vládním kolegům. Právě tyto trapasy v komunikaci jsou podle Kalouska tím, že vláda je vnímána tak negativně. „Přitom historie bude tuto vládu hodnotit jako velmi úspěšnou,“ myslí si Kalousek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…