Náměstek MS Volák zapózoval s „koulí na noze“: Moc netlačí, zvyknete si

04.08.2012 7:20

Ministerstvo spravedlnosti rozjelo dlouho očekávaný projekt elektronického monitoringu. Probíhající zkušební fáze by měla ověřit provoz náramků nejprve v malém rozsahu a následné zkušenosti využít pro přípravu širšího zavedení tohoto elektronického kontrolního nástroje do praxe trestní justice. Náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák (ODS) se v této souvislosti nebál zapózovat fotografům s touto novodobou "koulí na noze".

Náměstek MS Volák zapózoval s „koulí na noze“: Moc netlačí, zvyknete si
Foto: Archiv DV
Popisek: Daniel Volák, první náměstek ministra spravedlnosti

Náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák (ODS) se v této souvislosti nebál zapózovat fotografům s touto novodobou "koulí na noze".

Ve veřejné zakázce malého rozsahu, kterou vypsala Probační a mediační služba na „zkušební provoz“ a pronájem celkem 25 monitorovacích zařízení zvítězila firma 3M. Zkušební provoz samotných monitorovacích zařízení je ministerstvem plánován na dobu 4 měsíců, tedy do konce listopadu 2012. K celkovému vyhodnocení experimentu dojde v prosinci. Systém elektronických náramků funguje kupříkladu ve Skandinávských zemích.

„Ten náramek vůbec není obtěžující, zvyknete si. Když jdete do plovárny v Podolí a dostanete náramek k šatní skříňce, tak ten tlačí víc,“ vysvětluje ParlamentnímListům.cz první náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák.

             

Po všech stránkách úspora

Náramek má hned několik výhod. „V prvé řadě má obrovský fiskální význam. Jedna osoba ve výkonu trestu stojí 1000 korun denně. Jeden vězeň v domácím vezení stojí v porovnání jen 165 korun za den, a to většinu z této sumy spolkne nepřetržitý monitoring vězně a datové přenosy. Samotná pořizovací cena náramku je nepatrná,“ konstatuje Volák.

Systém náramků přinese úlevu nejen přeplněním věznicím, ale i rozpočtu ministerstva spravedlnosti, respektive Vězeňské služby. Ministerstvo kvůli přeplněním věznicím otevřelo už v lednu letošního roku ženskou věznici ve Velkých Přílepech a v podstatě za stejným účelem transformovalo bývalé přijímací středisko pro žadatele o mezinárodní ochranu ve Vyšních Lhotách. Oba nevyužité areály získal resort spravedlnosti převodem majetku od Správy uprchlických zařízení ministerstva vnitra.

Všechno se dá obelstít

Experimentu se zúčastní odsouzení, kterým byl uložen trest domácího vězení nebo mají v rámci podmíněného propuštění uloženo opatření shodné s domácím vězením a kteří dobrovolně souhlasili s účastní v experimentu a s aplikací monitorovacího zařízení vůči jejich osobě.

„Pilotní program je rozjetý mimo jiné i proto, aby se zjistilo, zda náramek nelze obelstít. V podstatě nyní čekáme, kdo s čím přijde a jak se to pokusí obelstít. Ten systém funguje po celém světě bez problémů. Ale známe přísloví zlaté české ručičky,“ dodává se smíchem Volák.

Vězeň ani na okamžik nesmí sundat náramek z ruky. „Pokud vezme štípačky a přestřihne to, v ten moment se dostává mimo režim domácího vězení a nastoupí výkon odnětí svobody, prostě natvrdo,“ vysvětluje první náměstek následky.

Probační a mediační služba vyzkouší náramky jednak na odsouzených, ale taktéž i na dobrovolnících z řad Probační a mediační služby. Experiment probíhá ve všech osmi soudních krajích. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…