Zahraniční obchodníci kradou českému byznysu turisty. Může za to Nečas?

25.08.2012 14:54

Čeští obchodníci si v poslední době rozhodně mají na co naříkat. Nejenže jim domácí zákazníci utíkají k levnější konkurenci v Polsku, či Německu, ale výhodnější nákupy v pohraničí objevili i turisté, kteří k nám přijíždějí z celého světa. Mnoho cizinců, pobývajících u nás, totiž záhy zjistí, že se vyplatí ujet pár kilometrů a nakoupit kvalitní i luxusní zboží za zlomek ceny, nasazené například v Karlových Varech nebo v Praze.

Zahraniční obchodníci kradou českému byznysu turisty. Může za to Nečas?
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Ve sněmovně se schyluje k hlasování o důvěře vládě

Mnohé cestovní kanceláře vsadily na jednodenní nákupní turistiku do atraktivních měst v Německu, i když tím svým kolegům doslova vyhánějí zákazníky za humna. Je to dobrý byznys, na karlovarské  kolonádě se setkáte s distributory letáků, lákajících na zájezdy do Weidenu, Bayreuthu, či Drážďan.

Hoteloví hosté i lázeňští pacienti většinou velice dobře vědí, že tam při nákupu neušetří stovky, ale dokonce až tisíce korun, a to především na značkové konfekci, či obuvi. Zatímco luxusní obchody v lázeňské zóně Karlových Varů, kde se vám při pohledu na cenovku protočí panenky, zejí prázdnotou,  v příhraničních obchodních centrech si stálý příliv zákazníků z Čech nemohou vynachválit a doslova jim nadbíhají.

Marné slevy, vysoké daně

Doslova nájezdy se pak konají do německých nákupních rájů v době sezónních výprodejů. V Karlových Varech se jim proto obchodníci snaží všemožně čelit, například tím, že mají slevy permanentní. Výkladům většiny obchodů dominují velké nápisy, lákající až na poloviční ceny,  ale většinou marně. Když se totiž potencionální zákazník nechá zlákat a vstoupí do obchodu, zjistí, že i tak je zboží hodně předražené.

Kalhoty, halenka nebo sukně stojí běžně několik tisíc. Snažili jsme se zjistit, proč tomu tak vlastně je.  Ekonom Kamil Magomedov, který ve Varech podniká již delší dobu, je přesvědčen, že v Čechách je draze nejen v Karlových  Varech a v Praze, ale vlastně všude - a to vinou špatné vládní politiky: “Také se ptám, jak je to možné, že v okolních státech je levněji, proč je tady tak drahý benzín, nemovitosti, atd. Na vině je především zvyšování daní. Tento týden jsem si přečetl analýzu, jak Česko stále více zaostává za Německem a že tento trend bude pokračovat. Turistům, kteří přijedou do lázní, se vůbec nedivím. Každý, kdo zde stráví pár dnů, velice rychle objeví kouzlo laciných nákupů za hranicemi,“ sdělil ParlamentnímListům.cz svoje zkušenosti.

Záchrana na mateřské

Karlovarský zastupitel a člen dozorčí rady o.p.s. Infocentrum Petr Masák (KNZ) má však jiný názor. Upozorňuje, že Karlovy Vary se těší stále větší přízni turistů, kteří zde bydlí v hotelech, což je pro město to nejdůležitější.

K vysokým cenám dodal: “V centru lázní je to opravdu jako ve skanzenu, nebo spíš jako v jiných světových turistických centrech, kde najdete většinou luxusní obchody, ty „normální“ například s potravinami a průmyslovým zbožím mizí, mimo jiné kvůli problémům s omezenou dopravou.  Ale pokud vím, na okraji Varů, kde vznikla nová nákupní centra,  cizinci utrácejí ostošest.“

Sám se nám ovšem přiznal, že také on sám nakupuje v Německu. K sousedům jezdí, podobně jako řada Karlovaráků,  na pravidelné nákupy. „Já už u nás prakticky nenakupuji,“ prozradila nám maminka s dětmi, kterou jsme zastihli v prvním nákupním centru za hranicemi. Čechů je zde snad víc než domácích zákazníků. Na plný vozík  nakládá ještě obrovský balík plínek.

"Pořídím je tady za polovinu, stejně jako další potřeby pro děti. Jenom díky pravidelným nákupům v Německu zvládám vyjít s mateřskou,“ dodává.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…