Bartoš (Piráti): S Piráty víte, na čem jste. Máme vizi a chceme se podílet na řízení země

18.01.2020 21:43

Občas si můžete přečíst, že jsme nečitelní a že nechceme říct, s kým bychom šli do vlády. Přitom je pravdou pravý opak! Žádná jiná strana nezveřejňuje před volbami povolební strategie. My ano. Jako jediní.

Bartoš (Piráti): S Piráty víte, na čem jste. Máme vizi a chceme se podílet na řízení země
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Tu z posledních velkých voleb naleznete zde a samozřejmě včas zveřejníme strategii pro sněmovní volby v roce 2021. Ta mimochodem bude velmi podobná. Nevím, jak někdo může říct, že odmítáme občanům a novinářům sdělit, na čem jsou, když jsme jediní, kdo veškeré informace servíruje až pod nos.

Dalším rozšířeným mýtem je, že se neumíme s nikým domluvit. Přitom je to doslova pár týdnů, co celým Parlamentem úspěšně prošly důležité digitalizační zákony, na jejichž přípravě jsme se podíleli a konstruktivně spolupracovali se všemi stranami ve shodě. Velká shoda je i na dalších tématech, a tam, kde maximální shoda není, se snažíme získávat co největší podporu, ať už jde o dostupné bydlení, vzdělávání, životního prostředí nebo řešení exekucí, daní a zdravotnictví. Někoho může mást, že jsme zcela nekompromisní, pokud jde o porušování principů právního státu, střety zájmů nebo korupci. V zájmu všech občanů ale je, aby politické strany měly mezi sebou především čestné lidi a odborníky. S těmi problémy této země řešíme. A proti lidem, kteří problémy této země způsobili a způsobují, zkrátka bojujeme. To není v žádném rozporu.

Z našich priorit se nám podařilo splnit i v opozici celou řadu závazků, jejichž prezentaci najdete na webu www.pirati.cz/vysledky. V komunálu jsme v nejrůznějších koalicích, včetně třech největších měst České republiky. Představa, že se nejsme schopni dohodnout, je tedy zcela mylná a v přímém rozporu s realitou. Zároveň však platí, že nebudeme nikomu krýt střet zájmů, korupci a snahu zbořit demokratické pilíře této země. Na tom se nikdy podílet nebudeme! Naštěstí i v jiných stranách existují lidé, s nimiž se dá konstruktivně pracovat pro občany této země.

A kraje? Již teď se podílíme na vedení Karlovarského. Volby jsou pro nás cestou, jak měnit věci k lepšímu. Proto chceme uspět v letošních krajských volbách i sněmovních volbách, které nás čekají příští rok. Nově zvolené předsednictvo bude pracovat s jasným cílem: uspět a v souladu se schválenou strategií se podílet na správě naší země. To je jasný cíl: chceme se v příštím volebním období podílet na řízení této země. Chceme budovat skutečně svobodnou, vzdělanou a nejen digitálně propojenou společnost založenou na vzájemné důvěře!
Kromě transparentní moderní politiky, kterou Piráti jako jediní reprezentují, nás čekají velké výzvy a témata, která je nutné řešit.

  • Dostupnost lékařské péče. Česko se nesmí dostat do situace, kdy pocítíme nedostatek lékařů.
  • Nutně potřebujeme řešit situaci naší krajiny. Se smutkem sleduji nešetrné chování státu vůči vodě, půdě či našim lesům. Pojďme konečně vnímat největší bohatství v podobě naší přírody a začít dělat opatření, která pocítí i naše děti.
  • Dále je třeba zajistit dobře placené a motivované učitele a související kvalitní a pestrou paletu vzdělání.
  • V neposlední řadě stále pokulháváme v digitalizaci státu. Občan musí být váženým klientem státu, nikoliv jeho otrokem.
  • Co mě velice trápí, čtyřicet procent lidí v naší zemi se nachází v těžké životní situaci. Nutně musíme dořešit problémy jako je téměř milion lidí v exekuci. Stovky tisíc lidí hledá každý rok dostupné bydlení.
  • Zapomenout bychom neměli na daňovou agendu, kde je nutně potřeba lidem ulehčit, kdy čelí už tak velkému zatížení ze strany státu. A pojďme konečně usnadnit život našim podnikatelům.

Není toho málo, ale toto vše je náš úkol. Naše výzva, náš závazek vůči VŠEM občanům, nikoliv pouze našim voličům.
Kompetence, pokora, odvaha! To jsou pro Pirátskou stranu od svého vzniku zcela zásadní hodnoty, na základě a díky kterým děláme skutečně otevřenou a odpovědnou politiku.

Prosím, pokud vás oslovuje tato vize pro Českou republiku, pomozte nám ji sdílet! Děkuji.

Ivan Bartoš

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.