Bartoš (Piráti): V politice i v životě má vítězit čest a pravda

07.01.2021 13:32

Komentář na facebookovém profilu ke vpádu Trumpových příznivců do budovy Kapitolu

Bartoš (Piráti): V politice i v životě má vítězit čest a pravda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Již dlouho musíme jíst hořké plody toho, co se ve společnosti děje, když politici lžou i za cenu, že štvou lidi proti sobě. Když nerespektují demokratické instituce, ale naopak hledají způsob, jak je “ohnout” ve svůj prospěch nebo dokonce zničit.

Lidé, jejichž vůdci ukazují na falešné nepřátele, lžou a vezou se na vlnách strachu, se pak logicky ubírají k zoufalým činům. Výsledky takového jednání vidíme dnes a denně, jen občas nás ještě stále dokáže šokovat jejich intenzita. Své o tom ví pozůstalí po ubodaném starostovi Gdaňsku Pawłovi Adamowiczovi, pozůstalí po ubodané britské političce Jo Cox. Po včerejšku ví celé Spojené státy, co se může stát, když kandidát, který prohrál volby, neuzná svou prohru a poštvává své přívržence k narušování demokratických procesů. Je to nesmírná hanba, kterou se bývalému prezidentovi již těžko kdy podaří smýt.

Nenechme se totiž mýlit. Jsou to lidé v pozici moci, co pak nesou odpovědnost za věci, které jimi způsobili.

V politice i v životě má vítězit čest a pravda. Pokud se politikovi nepodaří zvítězit touto cestou, má to akceptovat a ne sobecky strhnout celou zemi do katastrofy, jako se o to snaží brzy již bývalý americký prezident Donald Trump.

Rány, které způsobil americké společnosti a americkým lidem, se hned tak nezacelí. Bude to těžký úkol, ale přeji americkým lidem, aby našli společnou cestu k lepší, smířlivé budoucnosti. Ta, která stojí na lži a sobectví, totiž končí tak, jak jsme to mohli vidět včera.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…