Bartoš (Piráti): Vládní poslanci smetli návrhy na zrychlení a usnadnění stavebního řízení

27.05.2021 9:12

Vládní poslanci odmítli většinu návrhů demokratické opozice k novému stavebnímu zákonu, které by zaručily rychlejší a jednodušší povolování staveb. Návrhy Pirátů, Starostů, ODS, KDU-ČSL i TOP 09 se opíraly především o digitalizaci, co nejsnazší stavební řízení a posílení pravomocí samospráv. Místo toho Sněmovna schválila vládní verzi nového stavebního zákona, a to i přes její vážné nedostatky.

Bartoš (Piráti): Vládní poslanci smetli návrhy na zrychlení a usnadnění stavebního řízení
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Podle řady odborníků totiž legislativa ve stávající podobě vnese do výstavby jen další chaos. A to hlavně zřízením superúřadu, který bude stát poplatníky až 25 miliard, přičemž celá transformace zmrazí výstavbu na dlouhé měsíce.

„Na nový stavební zákon občané dlouho čekali v naději, že konečně změní extrémně pomalá a složitá stavební řízení. Bohužel se tak nestane. Vládní verze problémy neřeší, naopak vnáší do procesu další chaos a vyhazuje v krizi desítky miliard za zřízení superúřadu. Za demokratickou opozici jsme proto předložili jak vlastní komplexní verzi zákona, tak pozměňovací návrhy k nepovedenému vládnímu, které by reálně zrychlily stavební proces. Na návrzích jsme spolupracovali s řadou expertů a odborníků z praxe tak, aby firmy i občané mohli konečně stavět rychle, snadno a bez ubíjející byrokracie. Vládní poslanci ale návrhy smetli a znovu ukázali, že jim nejde o zájmy občanů a rychlá výstavba či dostupnější bydlení jsou pro ně jen plané sliby,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Připravili jsme ve spolupráci s dalšími opozičními stranami takový návrh zákona, který by odrážel potřeby lidí v moderním státě. To znamená zjednodušení a zrychlení stavebního řízení, což by přineslo snazší výstavbu domů i následné budování infrastruktury. Požadovali jsme, aby byly kompetence zachovány v rámci samospráv a lidé si tak mohli vše, co je potřeba, vyřídit ideálně v blízkosti svého bydliště. Chtěli jsme posílit i jejich pravomoc v oblasti územního plánování, čímž by dostala velká města možnost určit si vlastní stavební předpisy a obce tvořit územní plán bez nutnosti povolení krajského úřadu,” nastínila důvody snahy o změnu vládního zákona poslankyně Starostů Věra Kovářová.

Kvůli schválenému stavebnímu zákonu z dílny Ministerstva pro místní rozvoj podle ní dojde jen k dalšímu záseku do státního rozpočtu. „Komplikace tak přináší plánovaný vznik superúřadu, jehož zřízení vyjde až na 25 miliard. Tímto krokem ze strany vládních činitelů jen bohužel pokračuje destrukce státu i fungující samosprávy. V případě účasti v příští vládě proto bude naší prioritou společně s Piráty zrušit tento „nestavební nezákon” a napravit vše, co nově přijatý zákon nereflektuje,“ dodala poslankyně Věra Kovářová.  

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…