Baxa (ODS): Odvolání Fajta a Zatloukala vyvolává pochybnosti

11.05.2019 10:46

Předseda sněmovního podvýboru pro kulturu svolal mimořádné jednání, které se mělo zabývat odvoláním Jiřího Fajta a Pavla Zatloukala z funkcí. Jednání podvýboru se účastnili jak ministr Staněk, tak zástupci obou institucí - odvolaný ředitel Národní galerie doc. Jiří Fajt a emeritní ředitel Muzea umění Olomouc prof. Pavel Zatloukal.

Baxa (ODS): Odvolání Fajta a Zatloukala vyvolává pochybnosti
Foto: Redakce
Popisek: Martin Baxa (ODS)

Po důkladné rozpravě přijal podvýbor usnesení, kterým vyjadřuje pochybnost o adekvátnosti a důvodnosti postupu ministra a také jej důrazně žádá o zajištění transparentního a s odbornou veřejností konzultovaného procesu obsazení pozic ředitelů.

„Svolal jsem mimořádné zasedání sněmovního podvýboru pro kulturu, neboť jsem přesvědčen, že náhlé odvolání ředitelů obou klíčových galerijních institucí, Národní galerie Praha a Muzeum umění Olomouc, vyvolalo pochybnosti, zda byl takový rázný krok nutný,“ uvedl předseda podvýboru a místopředseda ODS Martin Baxa.

„Vystoupení ministra Staňka na podvýboru jen prohloubilo moje pochybnosti o tom, zda okamžitý vyhazov obou ředitelů byl oprávněný. Zdá se, že zde spíše převážily politické důvody,“ doplnil Baxa.

Podvýbor navíc doporučil i přijetí zákona o veřejnoprávních institucích v kultuře, jež by mj. řešil i nový způsob předvídatelného jmenování a odvolávání ředitelů na základě přesně stanovených pravidel správními radami těchto institucí.

Usnesení podvýboru pro kulturu z 8. schůze ze dne 9. května 2019 k odvolání ředitelů příspěvkových organizací Národní galerie Praha a Muzeum umění Olomouc

I. bere na vědomí informace k odvolání ředitelů příspěvkových organizací Národní galerie Praha a Muzeum umění Olomouc 

II. vyjadřuje pochybnost o adekvátnosti a důvodnosti postupu zvoleného ministrem kultury Antonínem Staňkem, tj. o odvolání ředitelů příspěvkových organizací Národní galerie Praha a Muzeum umění Olomouc dne 18. dubna 2019

III. důrazně žádá ministra kultury Antonína Staňka o zajištění transparentního a s odbornou veřejností konzultovaného procesu obsazení pozic ředitelů příspěvkových organizací Národní galerie Praha a Muzeum umění Olomouc  

IV. vyzývá ministerstvo kultury, aby urychleně připravilo návrh zákona o veřejnoprávních institucích v kultuře, jež by mj. řešil i nový způsob předvídatelného jmenování a odvolávání ředitelů na základě přesně stanovených pravidel správními radami těchto institucí.

V. pověřuje předsedu podvýboru pro kulturu Martina Baxu, aby o přijatém usnesení informoval poslance výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…