Berg (Zelení): Vedení Vsetína už podruhé odmítlo na zastupitelstvu řešit spalovnu a odpady

13.02.2019 15:21

Vedení města Vsetína už podruhé odmítlo zařadit na program jednání zastupitelstva body, které se týkají odpadů a spalovny.

Berg (Zelení): Vedení Vsetína už podruhé odmítlo na zastupitelstvu řešit spalovnu a odpady
Foto: zeleni.cz
Popisek: Michal Berg

Zástupci Koalice pro otevřený Vsetín (KOV) předložili návrhy, které by mimo jiné měly přinést podklady pro rozhodnutí, zda je spalovna vůbec potřeba a jaké má alternativy. „Téma spalovny a odpadů obecně hýbe městem, vedení města se o něm přesto na zastupitelstvu vůbec nechce bavit. Pro mě je to jasný signál, že se záměrem spalovny není něco v pořádku – jinak by se přece nikdo otevřené diskuse nebál,“ uvedl zastupitel Michal Berg.

Vedení města odmítlo už v listopadu zařadit na program zastupitelstva bod, týkající se procesu hodnocení vlivu spalovny na životní prostředí (EIA). Následně se ukázalo, že město Vsetín kompletní hodnocení toho, jaký vliv bude mít spalovna na zdraví občanů města, vůbec nepožadovalo. Nebýt zástupců občanských spolků, tzv. plná EIA by se zřejmě vůbec nedělala.

Situace se opakovala v pondělí 11. února, kdy chtěli zástupci KOV otevřít téma zpracování odpadů. „Požadovali jsme, aby město nechalo vypracovat analýzu, jaké alternativy ke spalovně existují,“ uvedl Michal Berg. Vedení města ale o tomto bodu ani neumožnilo diskutovat, tím, že jej odmítlo vůbec zařadit na program jednání. Veřejnost tak ani neměla prostor vyslechnout si názory, proč takovou analýzu potřebujeme.

„Přijde mi velice zvláštní se o tomto odmítnout bavit bez toho, aby jedna či druhá strana mohla říci své argumenty. Spalovna je prosazována prakticky jako jediná možnost toho, jak se zbavovat odpadu. Jestliže chceme vybírat mezi několika alternativami a neupínat se jen na jedinou, je veřejná debata o odpadech a hledání nejlepších řešení jejich zpracování naprosto klíčová,“ doplnil zastupitel za KOV Tomáš Husa.

Namísto diskuse o odpadech ve městě dostali zastupitelé pozvánku na exkurzi do spalovny odpadů v Liberci. Zástupci Koalice pro otevřený Vsetín ji nevyužijí. „Negativní vlivy spalovny na zdraví občanů nejsou běžným pohledem vidět, návštěva na místě tedy z našeho pohledu nic neřeší,“ uvedl Michal Berg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…