Černochová (ODS): Policie má dbát o bezpečnost v našich ulicích. Ne Armáda České republiky

03.05.2016 17:24

Projev na 44. schůzi Poslanecké sněmovny dne 3. 5. 2016

Černochová (ODS): Policie má dbát o bezpečnost v našich ulicích. Ne Armáda České republiky
Foto: archiv
Popisek: Jana Černochová

A druhý návrh občanských demokratů je zařazení bodu s názvem Informace ministra vnitra a ministra obrany o efektivitě smíšených hlídek Armády České republiky a Policie České republiky.

Dovolte mi krátce odůvodnit, proč se o tomto chceme bavit. Jistě nikdo z nás nezpochybňoval, když jsme v prvních dnech po teroristických útocích v Bruselu mohli vídat na ulicích tyto smíšené hlídky. Zejména ve velkých městech v blízkosti chráněných budov to mělo zcela racionální základ. Bohužel to, co se děje v posledních dnech, kdy se z médií dozvídáme informace o tom, že dochází k celé řadě incidentů, kdy skutečně - a teď já nechci říkat, že vojáci, nebo policisté - ty uniformované hlídky šikanují lidi na ulici. Viděli jsme i jeden zákrok, který je k dispozici na YouTube, kdy si naprosto neodborným zásahem jak policisté, tak příslušníci Armády České republiky možná, chtěla bych říct, zchladili žáhu na jistém člověku, který asi na nás působí a vyvolává dojem - ano, šlo o anarchistu, ale já nevidím jediný důvod, proč by měl být někdo, kdo v tu danou chvíli nic nepáchá, proč by měl být po něm vyžadován občanský průkaz. Bohužel se těmito věcmi vracíme zpátky do doby minulé a o to myslím nikdo z nás nestojí.

Já jsem tuto otázku otevřela i na výboru pro obranu, který jsme měli minulý týden, kdy jsme schvalovali mimo jiné mise, tedy nasazení českých vojáků na zahraničních operacích. Jeden z těch bodů budeme mít na programu zítra, konkrétně Irák. Ale tady samozřejmě se i nabízí otázka, jestli skutečně Armáda České republiky a speciálně jednotky, které jsou do těchto smíšených hlídek zapojeny, nebudou chybět někde jinde. Jestli to skutečně není mrhání finančními prostředky i lidským potenciálem. Protože můj názor, ale nejenom můj, ale i kolegů z ODS, je to, že pokud máme 40 tis. policistů České republiky a máme stovky strážníků obecních policií, tak by právě tyto bezpečnostní záležitosti měli řešit přednostně oni. A armáda by se měla nasazovat před jistými hrozbami, ale neměla by nás chránit armáda a neměla by armáda bojovat s vlastními občany, jako jsme toho bohužel v těch posledních dnech svědky.

Takže já prosím o zařazení tohoto bodu na středu jako bodu číslo 1 v odpolední části, a pokud tady nebudou páni ministři, pan ministr obrany Stropnický nebo pan ministr vnitra Chovanec, tak jsem připravena navrhnout ještě jinou úpravu jiného dne. Ale myslím, že by poslance Poslanecké sněmovny mělo zajímat, jak dlouho tyto hlídky budou v našich ulicích k vidění, jestli skutečně si nevyčerpáváme personálně příslušníky ozbrojených a bezpečnostních sborů na momenty, kdy je budeme opravdu potřebovat, a jestli se to oběma pánům ministrům jeví jako efektivní. Já jsem si dokonce dohledávala informace právě z vlády České republiky, kde se to schvalovalo, a vím, že tam zrovna v tu chvíli, kdy se to schvalovalo, nebyl bohužel přítomen pan ministr obrany, protože byl na zahraniční cestě v Římě, takže bych chtěla slyšet i jeho názor, jestli si skutečně pan ministr obrany myslí, že tento způsob vysílání vojáků na mise v rámci ulic našich měst je v pořádku.

Vy víte, že jsem byla velkou kritičkou nasazení vojáků ve Vrběticích. Byla jsem ráda, že vláda už tu misi Vrbětice dál neprodlužovala. Teď však přišlo něco jiného a podle mě je to stejné zneužití Armády České republiky, jako to bylo v tom prvním případě. Myslím si, že bychom měli panu ministrovi obrany, nebo alespoň já sama za sebe i za své kolegy, opravdu oznámit a sdělit, že takovéto nasazování armády na úkor Policie České republiky pro nás přijatelné není. Policie je od toho, která má chránit vnitřní bezpečnost a dbát o bezpečnost v našich ulicích. Ne Armáda České republiky!

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

8:19 Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

„Už v 18. století byl vydán příkaz zapisovat do matrik všechny narozené děti bez příplatku k taxe št…