Chabr (TOP 09): Pražské náplavky budou mít svoji turistickou známku

19.12.2020 22:24

Obdobně jako nejoblíbenější cíle výletníků v Česku budou mít pražské náplavky u Rašínova a Hořejšího nábřeží svoji vlastní turistickou známku. Od Nového roku ji budou prodávat převozníci mezi Smíchovem a Vyšehradem.

Chabr (TOP 09): Pražské náplavky budou mít svoji turistickou známku
Foto: TOP 09 / Martin Kubica
Popisek: Jan Chabr

Kulaté dřevěné plakety jsou už více než dvě desítky let oblíbeným suvenýrem českých turistů a výletníků z návštěv historických a přírodních památek nebo jiných atraktivních míst po celé zemi. Na seznam takto oceněných zajímavých lokalit se nově zařadí také náplavky v centru města u Rašínova a Hořejšího nábřeží. Originální turistické známky zobrazující náplavky si budou moci návštěvníci už brzy koupit na památku. K dostání by měly být od začátku příštího roku u převozníků přímo na loďkách v trase Smíchov – Vyšehrad.

Anketa

Bude rok 2021 pro Českou republiku lepší než rok 2020?

22%
72%
6%
hlasovalo: 13001 lidí

„Pražské náplavky jsou svojí podobou i rozsahem ojedinělou památkou v České republice. V posledních letech se je navíc daří dále zvelebovat, k čemuž přispělo zejména zpřístupnění kobek v nábřežních zdech. V nich nyní fungují galerie, kavárny nebo dokonce pobočka Městské knihovny v Praze. Náplavky se tak staly místem pro kulturní a společenské vyžití Pražanů i návštěvníků města. Zavedením striktních pravidel pro jejich provoz však zároveň myslíme i na obyvatele žijící v okolí,“ říká Jan Chabr, radní hl. m. Prahy pro oblast majetku.

Proces získání známky úspěšně absolvovaly náplavky letos v létě, kdy o nich hlasovali sami sběratelé a jejich nominaci schválili. Z dalších pražských zajímavostí letos uspěl také Valdštejnský palác a jeho přilehlé zahrady na Malé Straně, Starý židovský hřbitov v Josefově nebo Státní opera.

„Jsem velice rád, že se nám podařilo, a to  zejména díky hlasování fanoušků náplavek, získat turistickou známku pro Pražské náplavky a stát se tak součástí jedné z  největších turistických organizací v České republice. Náplavky na Rašínově a Hořejším nábřeží se tak zařadily mezi oficiální výběr těch nejzajímavějších míst v Česku, která stojí za to navštívit.  Věřím také, že nám toto ocenění unikátnosti dané lokality pomůže rozšířit povědomí o náplavkách mezi stávající i nové návštěvníky. Ty všechny, jak pevně doufám, uvítáme v nadcházející sezoně už v plné síle,“ doplňuje kurátor pražských náplavek Petr Hozman.

Pražské náplavky původně sloužily jako překladiště kmenů stromů, písku, ledu i dalšího materiálu. Současnou podobu dostaly ve druhé polovině 19. století v rámci nové výstavby na nábřežích. Tehdy vznikly společně s kamennými nábřežními zdmi a mosty přes Vltavu.

Dřevěné turistické známky o průměru 6 cm a tloušťce 1 cm vydává v Česku  už od roku 1998 společnost Turistické známky, která sídlí v Rýmařově. Dosud už bylo vydáno 2 670 známek vztahujících se k zajímavým místům především u nás, ale v menší míře i v dalších evropských zemích nebo dokonce v USA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.