Daněk (SPO): Inkluze proč, nebo spíš kvůli komu, nikdo ji nechtěl a nechce

01.11.2016 13:20

Do škol byla zavedena inkluze a většina učitelů i tzv. asistentů to kritizuje jako velmi špatné rozhodnutí, možná to nejhorší, co jsme kdy udělali!

Daněk (SPO): Inkluze proč, nebo spíš kvůli komu, nikdo ji nechtěl a nechce
Foto: spoz.cz
Popisek: SPO

Mé dnešní zamyšlení směřuje k tématu inkluze v českých školách, nedávno jsem na byl účasten školení, kde jeden mladý muž, čerstvý absolvent Vysoké školu v Budějovicích, se snažil vyměnit práci asistenta ve třídě u postiženého žáka základní školy za pojišťovacího agenta...

Tento, dle jeho slov přetěžký úkol, bylo velmi náročné splnit a doplácelo na to celé osazenstvo třídy. Dítě jenž asistoval bylo nadměrně živé a naprosto nezvladatelné. Ptal jsem se tedy; jak je možné, že toto dítě mohlo vůbec do školy nastoupit. Jeho sdělení mne šokovalo: "víte v poradnách, kde se řeší umístění dětí se vytváří nátlak na rodiče, aby využili inkluze", nechtěl jsem věřit vlastním uším, ale pokračoval dál, kdy jsme se dokonce dostali k věcem které zde nelze ani psát.

Můj pocit z celé diskuze je zvláštní, prostě jsme si vymysleli inkluzi a teď ji musíme maximálně využít. Rozhořčené matky dětí, které inkluzi nezvládají se dožadují speciálních tříd jak to bylo dřív. Aby jejich děti mohly studovat v klidu úzkého kolektivu pod kontrolou speciálního pedagoga. Nicméně se jim vůbec nedivím, můj devítiletý syn má problém se soustředit i tak a mám štěstí, že v jejich třídě nikdo takový hodiny nenavštěvuje, poněvadž už tak nedává pozor a vymlouvá se na děti, které mají jen o málo horší známky.

Závěrem mi tento speciální pedagog sdělil, že tyto děti mají dokonce nároky na oddělení od ostatních spolužáků paravanem..., v tomto případě se vůbec nedivím zoufalosti matek děti v inkluzi. Dovedete si představit jak vaše dítě sedí ve třídě a je tam izolovaný od ostatních? Taková segregace vůbec neprospívá dítěti a o to míň ostatním dětem. Za naprosto šílené praktiky považuji; pokud zákonný zástupce (rodič) nebude souhlasit s poradnou, zejména v případě, že si bude přát, aby jeho dítě chodilo na základní školu praktickou, věci se ujme tzv. OSPOD (Orgán sociálně-právní ochrany dětí).

Tomu opravdu nerozumím, ale naše vyspělé školství, které bylo asi jedinou agendou, která tu před třiceti lety opravdu fungovala, jsme si nechali "hujery" zničit v honbě za západními vzory dokonalosti. 

S pozdravem

Jiří Daněk

Převzato z profilu.

Jiří Daněk

  • BPP
  • Stát se má řídit jako stát!
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…