Dlabajová (ANO): Směrnice o vysílání pracovníků? Eurokomisaři ignorují protesty členských zemí

20.07.2016 18:17

Martina Dlabajová bude proti revizi směrnice o vysílání pracovníků bojovat i nadále. Kolegium evropských komisařů ignorovalo žluté karty 11 členských států.

Dlabajová (ANO): Směrnice o vysílání pracovníků? Eurokomisaři ignorují protesty členských zemí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martina Dlabajová, europoslankyně za hnutí ANO

Evropská komise nevyslyšela protesty třetiny členských států a nadále prosazuje stejnou mzdu za stejnou práci na stejném místě. Kolegium evropských komisařů dnes jednalo o osudu návrhu na revizi směrnice o vysílání pracovníků. Stínová zpravodajka návrhu Martina Dlabajová (ANO/ALDE), členka Výboru pro zaměstnanost a sociální věci Evropského parlamentu, s tímto postojem zásadně nesouhlasí.

Celkem 11 parlamentů členských zemí udělilo návrhu tzv. žlutou kartu, neboť podle nich zasahuje do kompetencí národních států. Komise ale dnes tyto argumenty odmítla a rozhodla se v legislativním procesu pokračovat. „Komise měla možnost návrh zcela stáhnout nebo jej alespoň pozměnit. Rozhodla se ponechat vše v původním znění, a to přes stížnost 11 národních parlamentů a emoce, které návrh na revizi směrnice vyvolal v celé Evropě,“ okomentovala výsledek dnešního jednání M. Dlabajová. Podle ní Komise svým návrhem na “stejnou mzdu za stejnou práci na stejném místě” nerespektuje ekonomické odlišnosti členských států a narušuje dosavadní rovnováhu mezi ochranou evropských pracovníků a volným pohybem služeb. „Odlišná cena práce není projevem sociálního dumpingu, ale různých národních ekonomik. Evropská komise svým návrhem podporuje protekcionistická opatření a bere části členských států včetně České republiky jejich konkurenční výhodu,“ dodala europoslankyně.

Komise rozhodla, že předložený návrh neshledává v rozporu s principem subsidiarity, že nezasahuje do pravomocí členských států, a nevidí tedy důvod pro jeho stažení či úpravy. Podle komisařky pro zaměstnanost a sociální věci Marianne Thyssen byly argumenty a námitky v jedenácti obdržených odůvodněných stanoviscích odlišné a proto komise odpoví na každé zvlášť. Obavy, že nová legislativa posílí bariéry na vnitřním trhu a znemožní firmám vysílat své pracovníky do zahraničí, nemá podle komise co dělat s principem subsidiarity a při dnešním jednání se těmito argumenty komisaři nezabývali. “Tyto obavy nemají s principem subsidiarity nic společného, ale souvisejí spíše s dopadem, který by navrhovaná opatření mohla mít,“ uvedla komisařka Thyssen již dříve při návštěvě ČR.

„I když se komisaři rozhodli nereflektovat stížnost členských států, budu proti současnému znění návrhu i nadále bojovat na půdě Evropského parlamentu,“ uzavřela Martina Dlabajová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!