Dryml: Solární byznys je největší tunel v dějinách a já se ptám, co dělá Policie ČR?

13.09.2013 14:20

Projev na 13. schůzi senátu dne 13. 9. 2013

Dryml: Solární byznys je největší tunel v dějinách a já se ptám, co dělá Policie ČR?
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Vladimír Dryml

Vážený pane předsedo, vážený pane ministře, vážené senátorky, vážení senátoři. Začnu slovy prezidenta ČR Miloše Zemana: "Solární byznys je největší tunel v dějinách za 200 miliard. Podpora obnovitelných zdrojů v této podobě je nesmyslná a šílená." A já se ptám, když po těchto slovech prezidenta republiky, po tom, co víme, po tom, co jsme se dozvěděli i při projednávání tohoto zákona, co dělá česká policie? Jakým způsobem se zabývá touto – podle mě – kriminální činností. Místo toho honí nějakou Nagyovou a zasahuje na vojenském obranném zpravodajství. Kdo je hlavním viníkem toho, že konkurenceschopnost českého průmyslu klesá, že to má dopady na nezaměstnanost.

Podívejme se, co se nyní děje na Ostravsku, kde průmyslové podniky, které jsou do jisté míry závislé na dodávkách energií, především elektrického proudu, tak nejsou konkurenceschopné a hrozí propouštění. Podívejme se, jaký problém to přináší dennodenně pro české domácnosti, pro každého občana a možná, že to má i určitý dopad na zadluženost českých domácností a občanů. A to všechno jenom proto, že někdo nepochopil, nechtěl, anebo úmyslně chtěl.

Kdo je hlavním viníkem toho všeho, proč tady nyní řešíme tento v podstatě kosmetický, ano kosmetický zákon, který alespoň zčásti zabrání tomu dalšímu tunelování nás všech. Jsou to především politici, ano politici v Poslanecké sněmovně, kteří přijali zákon takový, jako byl v roce 2005. A, vážení pánové a dámy, na levé straně spektra, byla to především sociální demokracie, poslankyně Šedivá, Böhnisch a najednou opět tady vidíme, že jsou tady další výjimky v tomto zákoně, opět iniciováno poslancem sociální demokracie Böhnischem – podpora malých vodních elektráren - další výjimka a další peníze pro státní pokladnu i pro nás, pro občany. Je také velmi s podivem, jak mohlo bývalé vedení ERU, a vidíme, jaké současné vedení ERU má problémy, dokonce i takové, že je musí chránit policie ČR... Dneska se dozvídáme, že možná byl na ni připravován i atentát. Tak jak je tohleto možné? Kde to žijeme v České republice? Jak je možné, že z průměrně 15 let se najednou podpora přetahuje na 20 let, nebo zase snižuje na 12, a tohleto všechno se dělá ve formě vyhlášek! Ano, to je další zlozvyk, který má české zákonodárství, že pomocí vyhlášek si deformuje zákon podle toho, jak chce a marně tady někteří z nás upozorňujeme na ty problémy!

Základní informace o fotovoltaice. V polovině loňského roku činil instalovaný výkon všech fotovoltaických elektráren zhruba 1970 megawatt. A činil podíl elektráren v roce 2011 v tuzemské výrobě elektřiny 2,4 %. Necelé 2,4 % ,a stálo nás to, co je. Lidé dneska v ceně elektřiny platí za obnovitelné zdroje 583 korun za MW, ale bez DPH.

Loni to bylo 419 za MWh a pokud bychom nepřijali tuto kosmetickou změnu zákona, tak tady hrozí, že by lidé i průmysl museli platit až přes 800 korun za 1 MWh. Tady vidíte, jakým skokovým nárůstem si někdo připravil obrovské, obrovské zisky. Takže si uvědomme, že tady jdeme proti obrovskému lobby, lobby solárních baronů, kteří se snaží – možná - korumpovat i některé z nás.

Na fotovoltaické elektrárny jde 68 % státní podpory pro obnovitelné zdroje. Tuzemské solární elektrárny stojí českou průměrnou rodinu zhruba ročně 712 korun.

Abychom se vrátili trochu do minulosti, návrh zákona na obnovitelné zdroje předložila vláda Vladimíra Špidly v listopadu 2003, Sněmovna jej schválila v únoru 2005, přičemž jej částečně pozměnila, to už jsem tady říkal a pro většinu hlasovala tehdejší koalice ČSSD, KDU-ČSL a "uhelných skladů". A proti byli pouze zákonodárci za ODS. Abych se vrátil k tomu, o čem tady máme jednat. Naším úkolem je ochránit průmysl, ochránit pracovní místa, ochránit české domácnosti.

A proto se domnívám, že neschválením tohoto zákona bychom dostali do velkých problémů všechny občany i všechny podnikatele zde v Čechách.

Je tady ještě jedna otázka. Stát každoročně, protože ten nárůst ceny elektrické energie je tak enormní, že by to nezaplatili jenom občané, stát dotuje tyto obnovitelné zdroje ze státního rozpočtu. Pokud nebude státní rozpočet odsouhlasen - a to je další velké riziko celého problému fotovoltaiky - může se stát, že cena elektřiny pro koncové spotřebitele vystoupí abnormálně, protože samozřejmě pokud nebude rozpočet schválen, tak by asi neplatilo to, že by stát přispíval a snižoval rozdíl ceny za fotovoltaiku.

Já jsem velmi, velmi proti tomu, aby se dělaly výjimky, které propašoval pan poslanec Böhnisch za ČSSD pro malé vodní elektrárny, protože každá výjimka se pojí s dalšími výjimkami a dochází k velkým problémům.

Chtěl bych se zeptat pana ministra, protože jsem nedostal dostatečně odpověď na energetickém podvýboru, co má společného kamnářství a licence na kamnářství s instalací fotovoltaiky.

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: senat.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.