Farský (STAN): Tato vláda nepřináší do naší země prosperitu

11.07.2018 17:27

Projev na 17. schůzi Poslanecké sněmovny 11. července 2018 k žádosti vlády premiéra Andreje Babiše o vyslovení důvěry

Farský (STAN): Tato vláda nepřináší do naší země prosperitu
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec Jan Farský

Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové.

My chceme podpořit vládu. Naše země si už totiž konečně zaslouží důstojnou vládu s důvěrou. Vládu, která bude řešit skutečné vnitřní problémy a kvalitně zastupovat naši zemi navenek.

Takovou vládu chceme v roce stého výročí založení České republiky - Československa - podpořit. Chceme podpořit vládu, která má jako hlavní prioritu vzdělání, zvyšování vzdělanosti, která je dálnicí k prosperitě, která je zárukou bezpečnosti, která je zárukou svobody, která je také zárukou v růstu platů, která je prvním krokem důchodové reformy, a která je podmínkou pro lepší život.

Není náhodou, že po první republice, na kterou tak rádi odkazujeme, zůstalo tolik Masarykových škol. Školy jsme zdědili, teď ale vláda musí investovat do lidí. Není možné, aby byli učitelé jednou z nejhůře placených vysokoškolských profesí. Je nutné, aby byli daleko lépe zaplaceni. To zvýší atraktivitu povolání učitele.

Tím se postupně zvýší kvalita pedagogů a vzroste kvalita vzdělání a kvalita škol. A není k tomu potřeba vymýšlet nějaké složité školské reformy. Kvalitní pedagogy jimi nevytvoříme a když budou kvalitní pedagogové, tak tyto reformy nahradí svojí prací sami.

Chceme vládu, která podpoří výrazný přísun peněz do školství. Chceme podpořit vládu, která bude zdokonalovat komunikační infrastrukturu - silniční, železniční i datovou - která už konečně pohne stavbami a Česká republika přestane být černou dírou uprostřed Evropy. I když doprava je někdy nepříjemná, už po staletí platí, že kde je komunikace, tam je prosperita.

Chceme podpořit vládu, která bude snižovat byrokracii, která bude prosazovat stát, který bude sloužit, ne překážet. Vládu, která si bude vážit podnikavých lidí, kteří se realizují a ve své realizaci přináší prosperitu celé zemi. Vládu, která dá každému možnost uspět.

Vládu, která zavede stát, který nebude drábem, ale pomocníkem v případě nouze. Vládu, která o digitalizaci nebude jen mluvit. Vládu, která využije možností elektronizace, která je schopna zvýšit hrubý domácí produkt až o 2 %, to je o 100 mld. korun.

Chceme podpořit vládu, která bude budovat důvěru k institucím, pravidlům, spravedlnosti. Protože tam, kde jsou kvalitní instituce, kde se ctí pravidla a dodržování pravidel je normou a naopak jejich porušování, ohýbání, je odsuzováno. Tam, kde je dostupná spravedlnost, tak v takové zemi lidé s chutí budují své podnikání, své životy a realizují se. V takových zemích zažívají úspěch ti nejšikovnější, ti nejschopnější. A takovou zemi chceme mít a vládu, která takovou zemi buduje. Takovou vládu chceme podpořit.

Chceme podpořit vládu, která bude myslet i na ty, kterým se nedařilo, kteří se dostali do situace, ze které si sami nedokážou pomoci. Kteří už tím, kde se narodili, v jakém prostředí vyrůstají, jsou zbaveni možnosti uspět. Chceme podpořit vládu, která i na takové lidi bude myslet. A ne tak, že jim dá tu pomyslnou rybu, ale takovou vládu, která jim dá prut a naučí je rybařit.

Vládu, jejíž podaná pomocná ruka nesvírá, nesvazuje, ale která posunuje dále. Tak takovou vládu, která má na prvním místě podporu vzdělanosti, která podporuje výstavbu komunikační infrastruktury, která podporuje snížení byrokracie, silné instituce, dostupnou spravedlnost a pomoc potřebným, takovou chceme podpořit.Taková vláda ale před nás s žádostí o důvěru dnes nepřichází.

Podporu vzdělanosti vůbec nenajdeme mezi šesti hlavními prioritami. A když jsme jako Starostové a nezávislí do letošního rozpočtu navrhovali dát 15,5 miliardy na platy učitelů tak, aby v průměru dosáhli alespoň na všemi slibovaných 130 % průměrného platu, hnutí ANO hlasovalo proti. Stejně jako v případě uvolnění financí na stavbu škol. Takže pro podporu vzdělanosti tuto vládu podpořit nejde.

Tak snad pro komunikační infrastrukturu? Bohužel. Tempo výstavby dálnic je žalostné, o výstavbě rychlostní železnice se ani nedá mluvit a dotace na pokrytí republiky vysokorychlostním internetem budeme muset nejspíše vrátit. Pozitivní určitě je zákon o liniových stavbách. Ale ten nepřipravila vláda, ale poslanci. Komunikace také silnou stránkou tedy nejsou.

Že by vláda alespoň usnadňovala podnikání, snižovala nesmyslnou administrativu? Bohužel. Ani tady nic dobrého k vidění není. Elektronická evidence tržeb, zajišťovací příkazy, likvidační pokuty, k tomu přijaty desítky tisíc nových státních zaměstnanců.

Tak tedy co podpora silných institucí, pravidel, dostupné spravedlnosti? Ani tady ne. Policie, státní zastupitelství, soudy i Evropský úřad proti podvodům jsou obviňováni z práce na politickou objednávku. Pravidla jsou ohýbána, obcházena, případně ta překážející prostě zrušena.

Vzpomínáte na ustanovení kodexu hnutí ANO, které ještě před rokem stanovilo, že pokud bude někdo trestně stíhán, bude se muset vzdát všech politických funkcí a odejít z hnutí ANO? Pravidlo překáželo, tak bylo zrušeno a dnes ten, který by ještě před rokem ani nemohl být členem hnutí, ani poslancem, je vaším jediným kandidátem na premiéra.Takže tady také vláda bohužel nekoná, co by v zájmu republiky a její prosperity měla.

Péče o potřebné. Tady si vláda zaslouží pochvalu. A upřímnou. Za předložení novely insolvenčního zákona, která by umožnila lidem dostat se z dluhové pasti. Jen škoda, že hlavní nositel této změny už ve vládě není. Vláda, která chce do naší země přinést dlouhodobou prosperitu, prostě musí stavět na vzdělání, infrastruktuře, debyrokratizaci, silných institucích a pomoci potřebným. A to tato vláda bohužel nedělá.

Pokud ale svůj názor změní a v těchto oblastech zabere, může počítat s naší podporou. Stejně jako my budeme žádat o podporu našich návrhů v těchto oblastech.

Snad ještě důležitější, než program a programové prohlášení, je pro důvěryhodnost personální složení vlády. A tady je bohužel ten pohled ještě žalostnější. Jak po nás můžete chtít, abychom svěřili tuto zemi, abychom dali důvěru vládě, v jejímž čele stojí trestně stíhaný politik vedený jako agent ve svazcích STB, člen zločinecké organizace?

Člověk, který mnohokrát v minulosti ukázal, že pravidla dodržuje, dokud jsou pro něj výhodná. Jinak je ohýbá, porušuje, případně prostě ruší. Který dokázal křivě přísahat i na zdraví svých dětí. Člověk, který tolikrát porušil své slovo, prostě důvěryhodný není. Který navíc neváhal a přivedl 30 let po sametové revoluci do vlády komunisty a extremisty.

A nemusel. Ale bylo to pro něj osobně výhodné, tak to prostě udělal. Že tím tratí celá země a ponižuje svoje spolupracovníky? To je mu jedno. Tak, jako tolikrát v minulosti, i tentokrát ukázal, že pro svůj osobní prospěch je připraven obětovat cokoliv a kohokoliv.

Rádi bychom podpořili vládu a dali jí důvěru. Tato vláda ale nepřináší do naší země prosperitu, neřeší skutečné problémy. Navíc pošlapává hodnoty, na kterých tato společnost posledních třicet let stojí. Je to vláda minulosti a vláda slepé uličky. Proto naši důvěru nedostane.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.