Hašek (ČSSD): Podpora učňů bude efektivnější

01.12.2014 10:10

Na jednání Rady Asociace krajů ČR ve Zbirohu 28. listopadu 2014 ministr školství Marcel Chládek spolu s hejtmany krajů projednali program na podporu učňovského školství.

Hašek (ČSSD): Podpora učňů bude efektivnější
Foto: red
Popisek: Exhejtman Michal Hašek

Jedná se o podporu technického a přírodovědného vzdělávání a vznik speciálního fondu, který umožní financovat vybavení škol, případně jejich rekonstrukci. Tento program by neměl být jednorázový, ale dlouhodobý, a pokud se podaří dotáhnout tuto myšlenku do konce, začne projekt se realizovat již od roku 2015.

V praxi to znamená, že stát na každý kraj uvolní částku 3 miliony korun, kraje ze svých rozpočtů uvolní stejnou částku a ve spolupráci s regionálními firmami, které mají bytostný zájem na učňovském vzdělávání a doplní fond stejnou částkou, tak vznikne pro každý kraj fond, který bude disponovat na rok částkou 9 milionů korun.

Ministr Chládek uvedl: „Chceme, aby tato podpora byla dlouhodobá a nikoliv jednorázová pouze pro rok 2015. Věřím, že se tuto myšlenku podaří dotáhnout do konce i na úrovni vlády.“ „Je to vůbec poprvé, kdy ministerstvo v oblasti učňovského vzdělávání ladí kroky s jednotlivými kraji. Všechny regiony mají v současnosti vlastní programy na podporu učňovského školství. Díky této iniciativě a vzájemné inspiraci a spolupráci s ministerstvem se tak sladí postupy a zefektivní se podpora vzdělanosti v této oblasti,“ uvedl Michal Hašek.

Na tiskové konferenci se k jednání Rady AKČR vyjádřil hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs: „Máme velmi dobrý dojem z dnešního zasedání rady. Oceňujeme práci a přístup vlády a ministrů, kteří dnes jednání navštívili.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…