Havrda (Svobodní): Ještě blbější, než jsme čekali

13.05.2021 12:18

Otevření zahrádek restaurací

Havrda (Svobodní): Ještě blbější, než jsme čekali
Foto: MEDsport
Popisek: MUDr. Miroslav Havrda, MEDsport, zdravotnický expert

Nechme stranou majetkové poměry nového ministra zdravotnictví Arenbergera. Je to zajímavá osobnost. Kdo umí, ten umí.

Anketa

Chcete, aby sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Andreje Babiše?

11%
86%
hlasovalo: 19815 lidí

Nikdo mu nezávidí těžce vydělané desítky milionů korun a desítky nemovitostí a stovky hektarů pozemků. A ještě stihl šéfovat Dermatologické klinice, přednášet, dělat ředitele špitálu a působit za 400 000 Kč v rozhlasové radě. Inu, i jemu podobní lékaři, jako např. Rath, Prymula, Adámková a další, dokázali být hodně akční.

Trochu směšně však působí středeční vyjádření ministra, aby hospodští vyžadovali při pondělním otevření zahrádek od svých hostů nějaké zdravotní potvrzení o očkování, testování nebo o hladině protilátek. Dokonce prý stačí potvrzení od zaměstnavatele nebo čestné prohlášení hosta. Také by se mohlo testovat uznanými antigenními testy přímo v restauraci!

Jako lékař by měl vědět, že na nic takového nemá nikdo z nezdravotníků právo. Dokonce se učil již ve škole o lékařském tajemství. Dobře ví, že jeho prolomení je trestné. Odkazovat na Pandemický zákon v situaci, kdy podle zdravotnických regulí již nežijeme ani v epidemii, natož v pandemii, je hodno asi jenom „užitečného idiota“, který dělá za každou cenu zadanou černou práci.

Takto se renomovaný lékařský odborník nemůže chovat. Také nemohou z ním řízeného ministerstva vycházet vyhlášky, které odporují zákonům této země a dokonce i nejvyššímu zákonu – Ústavě. Asi si neuvědomil, že docela nedávno skládal do rukou prezidenta země Zemana slib, že bude vždy dodržovat zákony...

V mimořádném opatření ministerstva zdravotnictví vydaném na základě pondělního usnesení vlády je uvedeno, že pokud se host testem (PCR test nesmí být starší než sedm dní od odběru, antigenní test bude platný 72 hodin), očkováním nebo protilátkami neprokáže, restauratér mu neumožní vstup na zahrádku. Zákazníka provozovatel stravovacího zařízení nemůže vyhodit, ale nemusí ho třeba obsloužit. Naproti tomu ale ministr věří, že restauratér a host se ohledně kontroly testů na koronavirus dohodnou. To je tedy neuvěřitelný blábol. Zástupci restauratérů vyzvali ve středu ministerstvo zdravotnictví, aby vydalo podrobné instrukce, jak mají kontrolovat doklady o testech či očkování u hostů. „Nemělo by to fungovat tak, že stát přenese kontrolní povinnost na hospodské bez informací i potřebné kvalifikace. Nejdříve stát sliboval aplikaci s jasnými pravidly, ale nyní chce od hospodských, aby se vyznali v nejrůznějších verzích potvrzení nebo čestných prohlášení,“ uvedly profesní organizace. Dokonce ani pražská hygienička nemá zatím žádnou metodiku od ministra zdravotnictví a uklidňuje nás, že dělají v Praze kontroly jen na udání.

Mám pro ministra návrh: Doporučuji, aby byla před každou hospodu umístěna buď hlídka policie ČR v kombinaci s armádou, což se velmi osvědčilo při chránění zdravých občanů při nesmyslném zákazu pohybu mezi okresy. Na pomoc by jim měli přispěchat obecní policajti, hygienická služba, různé typu inspekci (potravinářská, inspekce bezpečnosti práce, zemědělská, atd.). Pokud by to nestačilo, mohli by se zapojit na přechodnou dobu i ministerští úředníci. Potom bych se při pití svého jednoho oblíbeného piva (řezaný Rohozec) na zahrádce své oblíbené hospůdky cítil se svojí manželkou konečně bezpečně.

Po vyhodnocení akce na podzim 2021 při uzavírání zahrádek navrhuji těmto bdělým složkám udělit kromě řádného platu i 120tisícovou odměnu za poctivé plnění povinností. Složit by se na ni měli šťastně a radostně hospodští, kteří svoji podnikatelskou aktivitou narušují zodpovědným politikům urputný boj s koronavirem.

MUDr. Miroslav Havrda, člen Zdravého fóra a místopředseda Svobodných

Převzato z Profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.