Hejtman Grolich: Jihomoravští senioři dostanou vakcíny i bez registrace

25.01.2021 6:37

Jihomoravský kraj zahájil v Těšanech na Brněnsku u seniorů nad 80 let očkování proti covidu-19. Do zdejšího zdravotního zamířilo 46 seniorů - k pěti, které limituje zdravotní stav, dopravila očkující lékařka vakcínu domů.

Hejtman Grolich: Jihomoravští senioři dostanou vakcíny i bez registrace
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Grolich

Vakcínu odmítli jen tři těšanští senioři. Na tomto příkladu z minulého týdne představil hejtman Jan Grolich, jak bude očkování seniorů vypadat zejména v obcích s menším počtem obyvatel, kde žijí především starší obyvatelé. "Nehodí se to pro větší města, kde se očkuje v nemocnicích. Máme ale spočítáno, že je 163 obcí, kde je polovina obyvatel nad 80 let. Tam to právě má smysl," řekl hejtman Jan Grolich.

Plán počítá s tím, že praktičtí lékaři přímo v dané obci naočkují všechny obyvatele určené věkové kategorie během pár hodin, ti se tak vyhnou nutnosti se registrovat a nebudou muset řešit, jak se dopravit do očkovacích center či nemocnic ze vzdálenějších lokalit.

„Ve spolupráci se starosty a místními praktiky jsme schopní na jeden den domluvit místní lidi, případně jim pomoct s dopravou k lékaři a do prostředí, které znají, a tím je k očkování i víc motivovat,“ upřesnil Jan Grolich.

Starosta Těšan Miroslav Zborovský doplnil, že místní senioři nápad přivítali. „Když jsem se s těmi seniory bavil, měli hrůzu z toho, že se mají někam registrovat, sami dopravovat. Byli z toho zmatení, tohle pro ně byla dobrá zpráva a zájem byl obrovský,“ uvedl starosta Zborovský.

Z 51 seniorů ve věku 80 let a starších odmítli očkování v Těšanech jen tři. S velkým zájmem tak Jihomoravský kraj počítá i v dalších obcích, které budou následovat, jakmile bude mít kraj k dispozici další vakcíny.

„Vakcína Pfizer je kvůli hlubokému zmražení náročná na distribuci, a je tedy potřeba takovéto akce pečlivě nachystat dopředu. Jediné, co nás v současné době brzdí, je ale nedostatek těchto vakcín,“ uzavřel hejtman Jan Grolich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.