Hejtman Grolich: S covidem bojuje i Napoleon, bitva se letos odehraje na sociálních sítích

23.11.2020 15:09

Bitva tří císařů se letos přesouvá na sociální sítě. Na Slavkovské bojiště o víkendu 27. – 29. listopadu 2020 kvůli protiepidemickým opatřením nezamíří tisíce uniformovaných účastníků z celého světa.

Hejtman Grolich: S covidem bojuje i Napoleon, bitva se letos odehraje na sociálních sítích
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Grolich

215. výročí slavné bitvy si připomene hrstka vojáků pietními pochody, přehlídkami a tradičním pokloněním se mrtvým u památníku Mohyla míru. Diváci ale o atraktivní podívanou nebudou ochuzeni. Díky online přenosům, rozhovorům s historiky a inscenovaným spotům mají šanci pochopit souvislosti, historické zajímavosti a detaily.

„Nedá se říct, že covid Napoleona porazil. Naopak, organizátoři a členové historických klubů bojují všemi virtuálními zbraněmi, které mají aktuálně k dispozici, aby se nezapomnělo na 2. prosinec 1805. Kvůli válečnému střetu Napoleonovy armády bojující proti spojeným armádám Rakouska a Ruska u Slavkova vyhasly v našem regionu desetitisíce životů. Věřím, že právě teď je apel na vzájemnou spolupráci evropských národů ještě silnější, než tomu je v dobách „klidných“. S ohledem na současnou situaci ani Jihomoravský kraj letos nepořádá tradiční pietní akt na Mohyle míru v plném rozsahu. Nicméně symbolicky v prostorách zdejší kaple položím květiny, abych uctil památku všech obětí,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

Napoleon v Brně a pieta ve Vyškově

Na facebookovém profilu @bitvauslavkova, na kterém poběží všechny přenosy, se spustilo online vysílání už v sobotu 21. listopadu. Členové historických klubů v něm připomenuli příjezd císaře Napoleona Bonaparte do Brna, kde bylo jeho útočiště před krvavým střetem. Průvod na koních byl před Brňany „utajený“. Diváky však čekaly dva živé vstupy – v 18.00 předala primátorka jihomoravské metropole Napoleonovi klíče od města, ve 20.00 se v katedrále sv. Petra a Pavla uskutečnil pietní akt za oběti války.

Historické události nechtějí opomenout ani ve Vyškově. Skupinka uniformovaných účastníků uctí v úterý 24. listopadu oběti válek a epidemií u kříže na místě bývalého vojenského hřbitova.

Připomínka bitvy – Slavkovské bojiště, zámek Slavkov-Austerlitz i Sokolnice

V pátek 27. listopadu se na slavkovském zámku setkají rakouský císař František I. s ruským carem Alexandrem I., aby se připravili na sobotní bitvu. Ta začne o den v sobotu 28. listopadu tradičním ceremoniálem „Vítání slavkovského slunce“ na vrchu Žuráň v provedení spolků C.E.N.S. a Austerlitz.org. Následovat bude symbolická vojenská přehlídka na návsi v Tvarožné. Letos je pozdraví jejich nejvyšší velitel Napoleon Bonaparte – herec Mark Schneider, prostřednictvím online přenosu z amerického Washingtonu. Poté se vojáci vydají na devítikilometrový pochod k památníku Mohyla míru, kde vzdají hold obětem válek.

Anketa

Podporujete masivní snížení daní, které ,,odmávali" poslanci ANO, ODS, SPD, Trikolóry či KSČM?

71%
29%
hlasovalo: 12260 lidí

„Bohužel jsme museli zrušit všechny dosavadní registrace 1499 přihlášených z 15 zemí světa, kteří se chtěli účastnit tradiční rekonstrukce bitvy. Věříme, že v příštím roce, kdy budeme připomínat 200. výročí Napoleonova úmrtí, se svět naučí existovat i s virem, který nás tolik brzdí. Letos návštěvníky pozveme alespoň na online přenosy,“ uvedl organizátor rekonstrukce bitvy na polích u Tvarožné Miroslav Jandora.

Ticho a tma nebude v sobotu ani na zámku ve Slavkově u Brna. Z parku i historických sálů nabídne organizátor tamního programu, město Slavkov, virtuální pohled do vojenského tábora i polní kuchyně. Vrcholem slavkovského videoprogramu bude proslov vítězného Napoleona ze zámku a také modlitba za padlé v zámecké kapli. Průvodcem virtuálního slavkovského programu bude herec Václav Vydra v roli francouzského pobočníka.

„Letošní připomínka 215. výročí bitvy u Slavkova nám dává prostor pro důstojnou vzpomínku, osvětlení historických souvislostí i vyprávění dávných příběhů. Díky technologiím můžeme komunikovat s partnery v Marengu, Waterloo, nebo Borodinu. Význam mezinárodní spolupráce a přátelství se potvrzuje i v tak těžkých dobách jako je tato,“ uvedl starosta města Slavkov u Brna Michal Boudný.

Nedělní audiovizuální výstřely pak zazní z jižní části slavkovského bojiště, ze Sokolnic, v podání spolku Acaballado. Ten připravil bitevní ukázku z autentického místa bojů již posedmé. „Je skvělé, že jednotliví organizátoři i přes omezení, které současná doba přináší, připravili atraktivní program. Nemůžeme bohužel zaručit, že se vše odehraje, jak je naplánováno. Doporučujeme proto sledovat web ZDE a facebookový profil ZDE,“ říká za všechny organizátory Michal Burian, předseda destinační společnosti Brněnsko.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…